NA24.no

- Det blir ikke krise

Sist oppdatert:
Sentralbanksjefen mener dette taler for at vi ikke får krisen fra 80-tallet på nytt.

BI NYDALEN (NA24): Under dagens CME-seminar på BI Nydalen fikk sentralbanksjef Svein Gjedrem spørsmål om hva som skiller dagens situasjon fra den alvorlige bankkrisen vi opplevde på slutten av 1980-tallet.

NA24 - din næringslivsavis

Solide banker
Gjedrem pekte på flere faktorer som taler for at norsk økonomi ikke står foran en lignende krise.

- Norske banker er mer solide nå enn de var for 15-20 år siden. På den tiden hadde Husbanken omtrent halvparten av alle boliglån. Nå har Husbanken omtrent ett av ti boliglån. Resten av boliglånene ligger spredd på de andre bankene.

I tillegg mener Gjedrem at tilsynene er sterkere enn de var på 80-tallet, og at politikken som føres nå er annerledes enn den gang.

- Vi har ikke et inflasjonsproblem av samme art som vi hadde da. I tillegg førte en svært stram økonomisk politikk til at vi opplevde høye realrenter i en periode med nedgang i økonomien.

- Ikke styr etter bakspeilet
Gjedrem advarte imidlertid bankene mot å tro på at alt man hadde lært av krisen og de siste årene vil være gyldig også i tiden som kommer. Spesielt med tanke på hvor trygge boliglånene er.

- Erfaringene fra bankkrisen var riktignok at bankene tapte lite på sine lån til husholdningene og mye på næringskunder og lån til bedrifter, som ble påvirket når husholdningene reduserte sitt forbruk. Bankene kan gjerne vise til dette når de vurderer kredittrisikoen på sine utlån, men skal kanskje likevel ikke være sikre på at folk i framtida stiller opp for sine kreditorer som de gjorde for 15-20 år siden, sier Gjedrem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere