NA24.no

- Det blir ikke storstreik

(Pensjonseksperten.)
Sist oppdatert:
LO vinner den store pensjonskampen i 2014 uten å måtte streike, mener pensjonsekspert.

- LO har i etterkant av LO-kongressen i vår gått høyt ut på banen og stilt krav om at tjenestepensjoner skal inngå i tariffavtalene etter tariffoppgjøret 2014. Flere tror derfor det blir en langvarig streik til våren. Det tror ikke jeg, sier pensjonsekspert Birger Myhr til Nettavisen NA24.

Han mener det vil være et uakseptabelt prestisjenederlag for landets største arbeidstakersammenslutning om tjenestepensjonskravet ikke går gjennom.

- LO har opparbeidet et streikefond som nå overstiger svimlende en milliard kroner. Dette kan benyttes til å tvinge igjennom sine krav, sier Myhr.

NHO på sin side har gjentatte ganger uttrykt sin bekymring for kostnadsnivået i konkurranseutsatte deler av næringslivet og mener at tariffesting av pensjonsrettigheter vil være skadelige for konkurranseevnen – og spesielt for bedrifter utenfor petroleumssektoren.

- Jeg mener det er rimelig åpenbart at tjenestepensjon tilhører den kategorien av rettigheter og ytelser som hører hjemme i tariffavtaler, slik disse har funnet sin rolle og form i norsk arbeidsliv. LO vil altså få gjennomslag for sine krav om tariffesting, sier Myhr.

Samtidig tor han NHO vil få gjennomslag for at tjenestepensjoner i privat sektor – selv med tariffesting – skal utformes på en måte som ikke medfører utilbørlige ulemper for bedriftene.

- Etter at de nye pensjonslovene blir vedtatt, vil bedrifter i praksis velge mellom to typer av tjenestepensjon, innskuddspensjon og hybridpensjon («Grunnmodellen»), sier Myhr.

Begge disse er innskuddsbaserte. Dette innebærer at de gir bedriftene en god forutsigbarhet i forhold til kostnader og forpliktelser. De er også effektive i den forstand at bedriftens kostnader i det alt vesentlige blir til pensjon for de ansatte. Dette til forskjell fra ytelsesbaserte pensjoner, hvor bedriftenes fremtidige kostnader og forpliktelser er lite forutsigbare og kun 60 prosent av bedriftens pensjonskostnader blir til pensjon for de ansatte.

- Mulig at bedrifter i teorien også kan velge «Hybridpensjon - Standardmodellen» og en ny reformtilpasset ytelsesbasert pensjonsordning, men ingen av disse vil få noen reell utbredelse i private bedrifter. NHO har publisert «skremselspropaganda» om at LO ønsker å få tariffestet en pensjonsordning basert på ytelsesbaserte prinsipper som i praksis vil oppheve effekten av pensjonsreformen. NHO argumenterer her mot bedre vitende: LO organiserer de gruppene av arbeidstakere som tjener på at de ytelsesbaserte pensjonene forsvinner og erstattes av innskuddspensjoner, sier Myhr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere