*Nettavisen* Økonomi.

- Det blir ingen rentegalopp

Knut Magnussen , seniorøkonom Knut A. Magnussen, Dnb Nor Markets Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

Svein Gjedrems handlingsrom blir begrenset neste år, tror Norges største bank.

16.10.09 10:50

Flere økonomer uttalte etter regjeringens bruk av oljepenger i statsbudsjettet for 2010 ville kunne føre til raskere renteøkning enn det som er lagt opp til.

Det fikk eksempelvis både NHO og flere økonomer til å advare mot ytterligere svekket konkurranseevne for den eksportrettede industrien som følge av alt for sterk kronekurs.

Les mer: Her hever hun renten

2 prosent rente om ett år
Fredag offentliggjorde makroøkonomene i DnB Nor Markets nye prognoser for rente - og valutamarkedet. Og de fastholder sine opprinnelige prognoser for styringsrenten i Norge. De tror Norges Banks handlingsrom vil bli begrenset som følge av flere faktorer.

- Mest interessant er det antakelig at vi ikke hever prognosen for norsk styringsrente i lys av det ekspansive budsjettet, men holder fast ved tre hevinger til 2,0 prosent kommende år, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets i en rapport.

«Dersom Norges Bank skulle heve mer, tror vi det er en fare for at kronen blir for sterk, spesielt av hensyn til industrien, men også for at inflasjonen ikke skal bli for lav i forhold til inflasjonsmålet» fortsetter økonomen.

Svakere krone
Når det gjelder valutaprognosene tror meglerhuset at kronen kan komme til å svekke seg noe i etterkant av Norges Banks rentemøte. Det er fordi den nye rentebanen trolig vil ligge langt under markedsprisingen.

På ett års sikt opprettholder DnB Nor prognosene mor euro og amerikanske dollar, på henholdsvis 8,20 kroner og 5,50 kroner.

- Internasjonalt tror vi både at dollaren og pundet har svekket seg i overkant mye den siste tiden, og vi vil kunne få en korreksjon i sterkere retning mot slutten av året. Foreløpig ser dette ut til å kunne gå vår vei: Pundet har styrket seg med 25 øre mot kronen bare det siste døgnet og britiske pund handles igjen godt over 9. Årsaken skal være at sentralbankens Paul Fisher har uttalt seg positivt om effektene av de kvantitative lettelsene, skriver Magnussen.

Neste rentemøte i Norges Bank avholdes onsdag 28. oktober. Da venter økonomene at styringsrenten vil bli hevet fra 1,25 til 1,50 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag