NA24.no

- Det blir ja til OL i Oslo

Slik foreslås Kjelsrud olympiske landsby.Illustrasjon: Oslo2022/Snøhetta/Cowi/MIR.
Slik foreslås Kjelsrud olympiske landsby.Illustrasjon: Oslo2022/Snøhetta/Cowi/MIR.
Sist oppdatert:
- Høyre og Ap liker jo store folkefester.

Et flertall av oss ønsker et OL i Oslo i 2022, ifølge en fersk måling.

Høyres stortingsgruppe sier trolig «ja» onsdag – men hva vil Ap gjøre?

- Folket er beveget

Rektor ved Høyskolen Campus Kristiania, Trond Blindheim, er ikke overrasket over at OL-vinden ser ut til å snu:

- Jeg har hele tiden tenkt at når «Putin-showet» får lagt seg og vi ser skijentene og –gutta dra inn medaljer, vil det snu, sier han til Nettavisen – og legger til at:

- De diskusjonene som har vært i sosiale medier, har bidratt til at ja-siden har økt, og nå sist gått forbi nei-siden, ifølge Dagbladet. Signalene om et «billig-OL», et mer nøkternt OL, har beveget folket, tror han.

- Ja-siden har gått frem

- Hvordan forklarer du økt velvilje til OL?

- Norge er vintersport-nasjon nummer én i verden, det betyr mye for nasjonalfølelsen, naturen ligger der. Norge er den nasjonen i Europa som har råd. Dessuten – OL i 2022 vil sammenfalle med Nansens 100 års jubileum, hvilket vil rette søkelyset på Norges stolte polarhistorie, sier markedsføreren.

- Det er Stortinget som senere i høst skal avgjøre om de vil si ja eller nei til statsgarantien som kreves. Hva tenker du om det?

- Stortinget er til enhver tid opptatt av folkemeningen. Som folkevalgte har vi gitt dem tilliten de trenger - men det er mye lettere å ta en positiv beslutning – som etter min mening er å si «ja» - når folket er med, sier Blindheim.

- Ap sier ja

- Hva vil Ap stemme for?

- De vil si ja! Ap ga oss OL i 1952 og i 1994. Ap og Høyre liker slike folkefester. Vinter-OL er nasjonal identitetsbygging på høyt nivå. Ap kommer til å lande på et «ja», jeg er ikke i tvil, sier OL-entusiasten.

Anleggene foreslås plassert slik. (illustrasjon: Oslo2022/Snøhetta Oslo AS)


- Som Norges-markedsføring vet jeg at ingenting er bedre enn et vinter-OL. Vi får vist landet frem fra den mest unike siden. OL er et scoop! Det er Norge som har mest å tape på å si «nei», sier han.

- Glemt om ett år

Blindheim trekker paralleller til EF-/EU-avstemmingene Norge har gjennomført i 1972 og i 1994:

- OL-spørsmålet har paralleller til disse hendelsene. Vi ser de samme tendensene i partiene – og at motstanden øker, jo lenger ut i distriktene vi kommer. I Norge er det dessverre en stor Oslo-skepsis, folk er ikke så glad i hovedstaden sin – i motsetning til hva som gjelder i en rekke andre land. Men også den snur i positiv retning i 2022, sier Blindheim

Professor Anders Todal Jenssen uttalte i NRK tirsdag morgen at et «ja» kan slå negativt ut for velgerne i de to partiene. Hva er ditt synspunkt?

- Nei, nei, nei! Om ett år er alt dette glemt. Det vil være noen som surmuler, men dette vil gi seg i stor grad.

Les også: - Vi som er mot OL i Oslo er bleike, ynkelige, dårlige i gym og tette i pappen...

- Gir varige verdier

Rektor Blindheim har stor tro på en deltakerlandsby i Oslo, som senere kan gjøres om til studenthybler – det er et skrikende behov for, samt flere hoteller.

- Sogn studenthjem var deltagerlandsby under OL 52 – det står der fortsatt til stor glede og nytte. Hva var Lillehammer før OL 94? OL satte byen på kartet, sørget for å bygge ut infrastrukturen, et flunkende nytt mediesenter som ble til høyskole, hyttebygging, nye hoteller, brubygging, veier, for å nevne noe. Altså – varige verdier som vil stå der i mange, mange år, avslutter Blindheim.

- Ap er mye mer lukket

En ihuga motstander av OL er kommentator i Minervanett, Jan Arild Snoen.


- Hva tror du Ap vil lande på i OL-spørsmålet, Snoen?

Jan Arild Snoen ønsker ikke et OL i Oslo, men tror det blir det.

- Det er vanskelig å ha noen informert mening om. I Ap er de mye mer lukket enn hva som har vært tilfelle i Høyre. Men vi vet at Ap er delt, og det er rimelig å anta at det er flere motstandere i Ap enn i Høyre, sier Snoen til Nettavisen.

- På bakgrunn av det, hva tror du er mest sannsynlig at Stortinget vil lande på – ja eller nei til statsgarantien?

- Ikke gitt at IOC gir OL til Oslo

- Dette er synsing. Men jeg tror det er mest sannsynlig at Stortinget vil si «ja», bemerker han.

- Gitt et «ja» fra Stortinget, får Oslo tilsagnet, tror du?

- Det må jo tildeles av IOC. Det er ikke opplagt at det blir et «ja», men jeg tilhører de som mener det er sannsynlig at vi får «ja», både ut fra syklus – Asia får OL i 2018 – og at IOC ønsker nok et OL i Europa. Mange europeiske demokratiske nasjoner har sagt nei til å søke OL i 2022, så jeg tror IOC er litt nervøse. Vi vet også at Oslos søknad, teknisk sett, er vurdert som god, sier Snoen.

31.07.15

Den endelige avgjørelsen fra IOC kommer 31. juli 2015.

Minervanett er et politisk tidsskrift, som opprinnelig var studentavisen til Den Konservative Studenterforening (DKSF), som fortsatt eier dem.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere