*Nettavisen* Økonomi.

- Det blir verre neste år

Økt arbeidsledighet, høyere rente, lavere boligpriser, færre turister og milliardtap i aksjemarkedet. Finanskrisen har kommet til Norge.

Dagens tall om økt arbeidsledighet, færre turister, tap i aksjemarkedet og høyere renter bekrefter bare det private husholdninger frykter: Finanskrisen har forplantet seg til Norge. Og det er ingen grunn til å tro at det blir bedre med det første.

NA24 - din næringslivsavis

- Dagens arbeidsledighetstall kommer som en følge av nedgangen i boligmarkedet og er ikke noe som kan tilskrives finanskrisen. Men selv om deler av dette kommer som en konsekvens av krisen, er det først på nyåret vi vil få merke effektene av krisen, sier Erik Bruce, senioranalytiker i Nordea Markets.

- Et vendepunkt
Dagens tall om økt arbeidsledighet, der arbeidsledigheten økte med 1.000 personer samt at nye 1.000 personer er på tiltak, viser et vendepunkt i arbeidsmarkedet. Det mener Bjørn-Erik Orskaug, analytiker i DnB Nor Markets til NA24.

Ledigheten øker kraftig

- Hittil i år har det bare vært relativt små månedlige variasjoner i arbeidsledigheten. Denne gangens kraftige økning skiller seg ut i så måte. Det ser dermed ut til at vi er på god vei inn i et omslag i arbeidsmarkedet og vi venter at den registrerte ledigheten vil kunne stige ytterligere i tiden fremover, skriver Orskaug i en kommentar torsdag.

- Dette var overraskende tall. Ikke det at arbeidsledigheten steg, men hvor mye den steg med. Det er ganske kraftig når du får en økning på 2.000 personer på en måned, for det har vært relativt små endringer til nå i år, supplerer Orskaug overfor NA24.

Høyere rente
Samtidig varsler flere banker at renten kan gå over ti prosent raskere enn kundene tror.

Varsler tosifret boliglånsrente

Hans Tronstad, informasjonsdirektør i Sparebank 1 Midt-Norge, mener at renten kan gå over ti prosent, mens flere andre banker mener du må tåle 11 prosent. Dette har fått Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo til å be Norges Bank vurdere å sette ned styringsrenten.

Ber Gjedrem sette ned renten

Tøffere i reiselivsnæringen
En av de bransjene som merker konjunktursvingninger raskere enn andre er turistnæringen. I så måte er det urovekkende at SSB varsler nedgang i antall hotellovernattinger i august - og at det er turistene som uteblir fra Norge.

Smell for hotell

Hotellnestor Petter A. Stordalen mener dette bare er begynnelsen for næringen.

- Det er ingen hemmelighet at det blir tøffere fremover i hotellbransjen, sier Stordalen.

Stordalen: - Nå blir det tøffere

- Vi kommer til å tjene mindre penger, er Stordalens kommentar til at hotellstatistikken faller.

Taper milliarder på aksjer
Det stopper imidlertid ikke der. Tall fra SSB viser at nordmenn har tapt 53 milliarder i aksjemarkedet. Dette vil også være med på å redusere forbruket fremover, og dermed sørge for trangere tider.

Milliardtap for deg og meg

Tallene viser imidlertid ikke hele sannheten. Oslo Børs har nemlig falt med over 30 prosent etter utgangen av juni i år, og tallene er dermed verre enn det virker.

Lånefinansiert forbruk
Tall fra Aktiv Kapital viser også en markant økning i inkassosaker etter bruk av kredittkort. Beregningene var imidlertid fra august - altså før finanskrisen slo til for alvor.

Kortinkasso til himmels

- Hvis de høye pengemarkedsrentene vi nå ser ikke roer seg innen relativt kort tid, frykter vi at antall inkassosaker kan aksellerere betydelig, sier salgs- og markedsdirektør Rolf Wilhelmsen til NA24 Bergen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.