*Nettavisen* Økonomi.

- Det de gjør er veldig farlig

JOBBE MER: Alle er enige i at Norge går inn i en vanskelig økonomisk periode. Men skal mann kutte ytelser eller kreve at folk jobber mer? Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

AUF-leder Eskil Pedersen

23.05.14 09:59

- Vi bygget ut velferdsstaten før vi fikk oljepenger, med alt fra utdanning og helse til sykelønn, og Norge som samfunn har klart seg veldig bra, også økonomisk, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Nettavisen.

Pedersen tar til motmæle mot Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy, som tidligere denne uken tok til orde for innstramminger i velferdsordninger og avskaffelse av AFP i kjølvannet av en SSB-rapport som tegner mørke skyer i horisonten for Norge.

Les også:

Mener teorien er motbevist

- Det vi hører fra Unge Høyre er ikke noe nytt, det er det samme som vi har hørt fra høyresiden i ... egentlig hele sin politiske historie. Det går på at vi må kutte i offentlige utgifter og velferdsordninger for å klare oss som samfunn. Det mener de både i gode og dårlige tider for Norge, sier AUF-lederen.

- Vi har klart å motbevise at det stemmer, gjennom hele velferdsstatens historie. Vi utbygget velferden før vi fikk oljepenger, alt fra utdanning og helse til sykelønn, Norge som samfunn har klart seg veldig bra, også økonomisk, påpeker han.

- Da globaliseringen var moteord på 2000-tallet sa Unge Høyre det samme, at vi aldri ville klare oss, og så har vi gått vår egen vei og klart oss bedre. I den globaliserte verden vi lever i, har Norge med realtivt høyre skatter og avgifter, klart oss bedre gjennom finanskrisen enn andre land, sier Pedersen.

Klar på at noe likevel må gjøres

- Dette har vel noe med at Norge har hatt olje som de fleste andre ikke har hatt?

- Vi har vært ekstra heldig som har hatt olje de siste ti årene, og da har vi hatt gode statsfinanser. På et eller annet tidspunkt vil det avta, og det må vi forberede oss på. Vi må finne andre næringer, satse på utdanning og forskning, legge til rette for at grundere og andre kan lykkes - vi må gjøre mer for å vri fra oljedominans til andre fornybare næringer i fremtiden, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Når inntektene flater ut, og utgiftene fortsetter opp, synker overskuddet, og SSB tror det vil være trenden fremover. Når staten har større «lån» gjennom pensjonsforpliktelser enn staten har eiendeler, er det et problem.

AUF-lederen er likevel enig i at Norge må gjøre noen grunnleggende endringer for å hamle opp med de rene økonomiske realitetene.

- Det er klart vi må ta grep, det er vi avhengig av, men jeg tror på andre grep enn Paul Joakim snakker om. Jeg er helt sikker på at Norge også i fremtiden kan være en velferdsstat, og at vi ikke skal kutte massivt i velferden.

Jobbe lenger dager?

Eskil Pedersen mener dette i stor grad handler om å gjøre grep i arbeidslivet.

- Vi må flere mennesker i arbeid. Hvis vi hadde klart å få enda flere kvinner ut i heltidsstillinger, og fått opp andelen i minoritetsgrupper i arbeidslivet, så vil det være nok.

- Om vi er villig til å jobbe noe lenger, løser vi også mange problemer. Perperspektivmeldignen, som også Paul Joakim viser til, viser at om vi jobber en halvtime lenger i uka, i vil det være nok, sier Pedersen.

Mener regjeringen svekker Norge

AUF-lederen er oppgitt over at høyresiden stadig snakker om kutt.

- Det er typisk, men passivt, å si at vi må kutte for å klare oss i fremtiden, sier Pedersen.

- Og det er passivt av Paul Joakim å ikke se at den nye regjeringens grep gjør det vanskeligere for fremtidige generasjoner. De øker oljepengebruken og kutter skattene. Samtidig øker de kontantstøtten, noe som gjør at særlig minoritetskvinner holdes utenfor arbeidslivet, og en øker barnehageprisene, som også er med på å holde kvinner ute av arbeid. De gjør aktive grep som reduserer sysselsettingen, mener han.

- Regjeringen gjør oss enda mer oljeavhengig og mindre rustet for fremtiden. Det er toppen av frekkhet å være mest for å kutte i skattene til de som har høyes levestandard og masse penger mellom hendene, men også er de som er mest bekymret for fremtiden. Skal vi klare klare oss i fremtiden, må alle bidra.

Ingen klar oljeerstatter

AUF-lederen mener Unge Høyre går i en klassisk felle når han snakker om å kutte når oljeinntektene faller.

- Unge Høyre baserer fremtiden på nåtiden, og det er veldig farlig. Jeg håper at Norge i 2025 har funnet smarte måter å produsere verdier, og at vi har kommet lenger i samfunnet vårt enn vi er nå.

Han viser til at spesielle løsninger kan gi overraskende resultater.

- La meg ta et eksempel: Barnehagesatsingen var en milliardsatsing, og mange var bekymret for pengebruken. Men i dag har vi tjent penger på det fordi flere kvinner er i arbeidslivet og vi får økte skatteinntekter. Vi må være villig til å ta grepene som må til for fremtiden, sier Pedersen.

Pedersen er optimist for at Norge også har et godt liv etter oljen.

- Vi kan ikke spå hva som vil «erstatte» oljen, politikere kan ikke bestemme det. Men vi må gjøre mer av det Stoltenbergregjeringen gjorde i fjor ved å øke skatten for oljenæringen og redusere den for andre næringer. Det er et treffsikkert bidrag for at andre næringer kan lykkes bedre, og så må vi ha masse ordninger for de som vil starte bedrifter, påpeker han.

- Styrken med Norge er at vi har et omstillingsdyktig næringsliv. Når en bedrift går konkurs, så klarer vi stort sett å få folk som jobber der inn i andre næringer. Det klarer vi blant annet fordi vi har gode ordninger som gjør at folk ikke skyves ut i fattigdom når slikt skjer, avslutter Pedersen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.