Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- Det er bare én beslutning jeg angrer på

Foto: Poppe, Cornelius (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Gerd Liv Valla i ny bok.

- Det hender jeg får spørsmål om det er ting jeg angrer på, for eksempel fra den radikale tiden i KUL på universitetet. Da er svaret nei. Men er det én beslutning jeg angrer på, så er det tilsettingen av Ingunn Yssen.Jeg angrer på at jeg brukte tid på å argumentere for å ansette henne overfor kollegaer som Finn Erik Thoresen og Rita Lekang, og overfor forbundsledere som Jan Davidsen, Kjell Bjørndalen, Olav Støylen og Sture Arntzen, skriver Valla i sin nye bok.

Over fem år etter at hun gikk av som LO-leder under den sterkt mediedrevne Yssen-saken, lanserer Valla sin biografi med tittelen «Gi meg de brennende hjerter», en verselinje lånt av den revolusjonære arbeiderpoeten Rudolf Nilsen.

Forholdet mellom LO og Arbeiderpartiet, nærmere bestemt henne selv og statsminister Jens Stoltenberg, er blant de temaene som politiske nerder og historikere kaster seg over.

– Det har dannet seg et inntrykk av at jeg skulle ha vært så imot Jens. Det er helt feil. Han har gjort en god jobb. Jeg gikk inn for ham som partileder. Det har jeg ikke angret på. Men det regjeringen holdt på å foreta seg med sykelønnen og IA-avtalen høsten 2006, var jeg som LO-leder nødt til å gå sterkt ut mot, sier Valla.

Kampanje

Hun antyder i kapitlet om Yssen-saken at det var krefter både i Ap og store LO-forbund som ønsket henne vekk og at hun ble utsatt for en kampanje som hun sammenligner med inkvisisjonen. Mellom linjene kan en leser få inntrykk av at om hennes fiender ikke akkurat konstruerte hele Yssen-saken, så ble den i hvert fall brukt for å gjøre hennes posisjon umulig.

Ingrunn Yssen var en nær medarbeider da Valla var justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering. Yssen fikk som jobb som internasjonal sekretær i LO, et arbeidsforhold som utviklet seg til et mareritt for LO-lederen. Yssen sa opp 9. januar 2007, dagen etter sto følgende oppslag på førstesiden i VG: «Mobbet av Valla fordi jeg var gravid». Inne avisen var det fire sider med det Valla kaller injurierende og krenkende påstander.

– Det hender jeg får spørsmål om det er ting jeg angrer på, for eksempel fra den radikale tiden på universitetet. Da er svaret nei. Men er det én beslutning jeg angrer på, så er det tilsettingen av Ingunn Yssen, skriver Valla.

Enormt mediekjør

I de to månedene fra januar til mars var Valla på VGs forside 20 ganger. Antall artikler og oppslag steg i løpet av noen måneder til flere tusen. Det ble skrevet mer om Valla enn om tsunamien som noen få år tidligere tok livet av flere hundre tusen mennesker.

Valla trakk seg fra toppjobben i LO 9. mars, etter fire år som nestleder og seks år som leder. Det var på dagen to måneder etter at Yssen-saken sprakk.

– Nå setter jeg punktum for egen del. Jeg har levert alle dokumenter til Arbeiderbevegelsens arkiv. Jeg kommer ikke til å uttale meg mer om dette. Nå legger jeg saken bak meg. Yssen-saken utspilte seg over et par måneder av mitt liv. Jeg både er, og vil være, mye mer enn den, skriver Valla.

Rødgrønn

Valla fikk raskt sansen for tanken om et rødgrønt prosjekt da Stoltenbergs første regjering ble feid vekk i 2001 med rekordlave 24 prosents oppslutning for Ap. Det var resultatet av en moderniserings- og privatiseringsbølge som var i ferd med å sette det fagligpolitiske samarbeidet med LO over styr.

– Jeg ville at Ap skulle tilbake i maktposisjon, men samtidig dreie mot venstre. Dette kunne best skje ved å koble Ap sammen med Sp og et populistisk SV. Men mange var skeptiske til om SV var modent. I Ap-ledelsen ble strategien at et regjeringssamarbeid var den beste måten å tøyle SV på, sier Valla.

Hun minner om at i mars 2002 var Ap nede på 14 prosent på enkelte målinger, mens SV hadde 18 prosent.

For at de rødgrønne skal vinne i 2013, mener hun SV må bli tydeligere og ta flere dissenser, ja hele alliansen må bli mer profilert mot venstre.

– Jeg skulle ønske at Jens kunne si høyt på LO-kongressen i mai at nå har vi nok biler, hytter og forbrukssvarer. Nå må den økonomiske veksten brukes på en annen måte. Det hadde vært noe, en helt ny politisk retning, sier Valla. (NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!