*Nettavisen* Økonomi.

- Det er bedre å være grådig over tid

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

John Fredriksens hoffmegler snakker ut. Han frykter Jens ekskluderer mange av landets rikeste.

03.06.13 10:40

Platou-sjef Peter M. Anker er ikke hvem som helst innen det norske shipping- og offshoremiljøet.

Siden han som 29-åring i 1987 gjorde en management buy out og sikret seg 75 prosent av aksjene i skipsmeklerforetaket RS Platou, har han bygd opp en milliard butikk.

- I 1987 var vi 40 personer som jobbet i butikken, vi hadde en omsetning på 40 millioner kroner og utgifter på 40 millioner, sier Anker til Nettavisen NA24.

I milliarden

I år passerer trolig Platou-konsernet med 350 ansatte, en milliard i omsetning, med 500 millioner kroner i driftsoverskudd.

For å sikre seg gode folk opp gjennom årene har Anker måtte gi fra seg en god del aksjer. Nå eier han seks prosent av Platou.

- Men jeg vil heller eie en prosent av Statoil, enn 50 prosent av Peppes Pizza, sier han med et smil.

- Så er det jo også veldig morsomt å bygge noe, fortsetter han.

Langsiktighet er nøkkelen til Ankers suksess. I alle år har flere av Hellas og Norges største redere vært på kundelisten. Blant annet regnes Platou og Peter Anker som John Fredriksens hoffmekler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko (NTB Scanpix)

- Jeg kommenterer ikke kunder av prinsipp, sier Anker.

Men det er ingen hemmelighet at Norges rikeste mann og Anker står hverandre nær. Under Fredriksens årlige julelunsj på Theatercaféen noen dager før jul, var Anker selvskreven gjest, som eneste megler. Etter hvert strømmet flere av Ankers gutter til.

Lik i skapet

I shipping er man vant med å handle raskt, noen ganger litt for raskt. I 2008, midt i finanskrisen, snappet Anker opp det islandske meglerhuset Glitnirs sin norske geskjeft, til en billig penge, trodde han.

I ettertid skulle det vise seg at det fulgte med en rekke lik i skapet som har kostet Platou dyrt. Den iste kampen utspiller seg denne uken i Borgarting Lagmannsrett, hvor kampen står om 34 millioner kroner og Wenche Gruben.

Men etter kjøpet, ble RS Platou totalleverandør av tjenester til sine shipping- og offshorekunder.

- At vi nå kan tilby hele verdikjeden til kunden er ekstremt viktig, sier Anker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Privat)

LES SAKEN: Norges råeste julelunsj

Han utdyper.

- Vi kan hjelpe kunden med alt, fra markedsanalyse og kontrahering av skip, til finansiering både av gjeld og egenkapital, sier Anker.

«Less tainted»

Og det er hos skips- og offshoredelen av selskapet at makrosynet til Platou fremkommer.

- Det definerer vårt syn på markedet generelt og det som Platou Markets må forholde seg til, sier Anker.

- Det er positivt når vi snakker med de store investorene og fondene i New York, Boston og London, fortsetter han.

- Det er vel ikke like populært i Platou Markets når makrogjengen er negativ til markedet, noe jeg regner med dere har vært en god stund, i hvert fall innen tank og bulk?

- Sånn må det være. Det må de forholde seg til, sier Anker.

- De store investorene i New York, Boston og London liker våre analyser og oppfatter dem som «less tainted», siden makroanalysen kommer fra et miljø som dealer i det fysiske markedet og er helt uavhengig, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

- Men hva sier selskapene. Der er jo ofte i nedgangstider de trenger hjelp, og da er det ikke lett å hente penger hvis man har et negativt makrosyn?

- Vi har vårt makrosyn, og det er ikke alltid kundene er enig i det. Vi kan si til kundene at vi mener markedet er sånn eller sånn, så kan de være mer positive enn oss. Det betyr jo ikke at vi ikke kan hjelpe dem. Bestemmer de seg for å bestille skip, så kan vi anbefale skip på Samsung, Hyundai eller et annet verft, hvor vi mener de beste prisene er, sier Anker.

- Dette kan til tider kanskje være en hemsko i Platou Markets, men over tid mener vi at det er bedre å være «Long term greedy», sier Anker

Og nettopp Platous kompetansen på makrobilde innen shipping har gitt dem en edge i forbindelse med kapitalinnhentingen til produkttankselskapet Scorpio Tankers.

I USA er det forbud om å eksportere råolje, men unntak til Canada. Det har med energisituasjonen å gjøre.

Akkurat nå er spreaden, eller forskjellen mellom den såkalte WTI-oljen som du finner i USA og Brent-oljen du blant annet finner i Nordsjøen, på rundt 10 dollar. I snitt har den ligget på 20 dollar det siste året.

Men den nye skiferoljen i USA, er rimelig lett å raffinere og relativt lik oljen vi har i Nordsjøen.

- Skal du få tak i de 20 dollarene i forskjell, så må du få raffinert oljen. Den kraftige fremveksten av skiferolje i USA, skaper motvind for råoljetankere og medvind for produkttankere, noe vi så tidlig, sier Anker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bitmap / Dag Myrestrand

Så selv om markedet for råoljetankere sliter stort, har produkttankmarkedet gjort det meget bra den siste tiden.

USA har gått fra å være den største importøren av raffinerte produkter, til å bli den største eksportøren, globalt.

Sendes hit og dit
Det som ofte skjer er at olje blir raffinert i USA, men kun nok til å si at den er raffinert.

Så sendes den til Asia for ytterligere raffinering, hvor det produseres blant annet flybensin.

- Det er derfor vi har kunnet hente inn nesten en milliard dollar i egenkapital til Scorpio Tankers de siste fem månedene, sier Anker.

- Samtidig har vi på skipsmeklingssiden, også kontrahert mange skip for Scorpio, fortsetter han.

- Det viser synergiene vi har med å kunne dekke alle kundenes behov. Og vi har gjort det, fordi vi har troen på dette produktmarkedet, sier Anker.

Scorpio Tankers ble startet av den italienske rederen, Emanuele Lauro og Robert Bugbee.

- De hadde 110 millioner dollar i markedsverdi når de startet. I desember i fjor hadde den steget til 260 millioner dollar, siden har Platou Markets hentet $ 875 mill til Scorpio Tankers og nå er den på hele 1,55 milliarder dollar, sier Anker.

- Det er helt fantastisk
Oslo er fortsatt en storhet innen det globale shippingmiljøet. Ifølge Anker, danker hovedstaden ut alle de store internasjonale shippingmekkaene som Singapore og London.

- Ser du på all kapitalen som er hentet inn i shipping, inkludert New York, alt vest for Suez, så er 90 prosent av det via norske meklerhus, sier Anker.

- Ser du på hva som er hentet på high yield bonds, primært på offshore, så er også her mesteparten hentet i Oslo, fortsetter han.

Også innen mekling av rigger, har de norske meglerhusene slått bra fra seg og tatt 80 prosent av det globale markedet.

- Det er helt fantastisk, sier Platou-sjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

DnB og Nordea er blant de ledende shippingbankene i verden, mens Veritas leder an innen sertifisering.

-Så har du Arctic Securities, Pareto, Fearnleys og Platou Markets, som er markedsledere for shipping, offshore, equity og high yield bonds, sier Anker.

-Tar du med alt er Oslo det viktigste maritime service senteret i verden, slår Anker fast.

Oslos sterke posisjon innen shipping og offshore er også en av grunnene til hvorfor Norge har klart seg bra gjennom finanskrisen.

- Vi har det særegne, at shipping og offshore går inn i hverandre. Fred. Olsen, Fredriksen og Smedvig var tidlig ute og flere har fulgt etter langs vestlandskysten, sier Anker

Den begynner å komme internasjonalt.

- Det har du til dels fått i Grekenland også. Du har Georg Economou som er i shipping og i Ocean Rig, du har skipsrederen Theodore Angelopoulos som eier 60 prosent av to boreskip på Hyundai, hvor Odfjell Drilling har de resterende 40 prosentene og så har du Idan Ofer, som eier 70 prosent av Pacific Drilling, sier Anker.

Tidligere sysselsatte shippingnæringen i Norge over 100.000 personer og Norges Rederiforbund hadde veldig mye makt.

- Etter andre verdenskrig var det norske redere som skaffet Norge valutainntekter som gjorde at vi kunne kjøpe Volvoer og bananer. De hadde makt fram til oljeinntektene for alvor kom, sier Anker.

Lav skatt
Den relative innflytelsen shipping hadde i Norge, ble jo etter det kraftig redusert.

Norske redere har i alle år hatt lav skatt i forhold til andre bransjer, blant annet som følge av gode avskrivningsregler og kommandittselskapsløsninger.

- I sum er offshore/shipping en viktig næring for Norge. Den er nummer to eksport næring etter olje og gass. Så enkelt er det. Men det er klart at Rederiforbundet har mindre innflytelse i samfunnet nå, enn de hadde for 30 år siden, sier Anker.

Flere og flere rike nordmenn har flyttet ut av Norge de siste årene. Mest kjente er John Fredriksen, men også andre kjente navn som Peder Smedvig, Abraham Odfjell, deler av Høegh-familien og ikke minst noen av barna til Rimi-hagen har emigrert.

- Mange av rederne har flyttet ut. Hva skal til for å lokke dem tilbake til Norge?

- Det er et personlig valg. Vil de at barna skal vokse opp i Norge og være en integrert del av Norge, eller ønsker de at barna skal vokse opp i London eller Monte Carlo? Formuesskatten er jo det vi sliter med. Hadde den blitt fjernet, så hadde du helt sikkert fått flere formuende utenlands nordmenn tilbake, sier Anker.

- Nå vokser flere og flere arvinger til store rederier opp i utlandet. Du er ikke redd for at de mister tilhørigheten til Norge og de følgende det kan få?

- Dette er helt klart en negativ utvikling for vår næring, sier Anker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

- Hvis formuesskatten forsvinner, vil det får flere av dem hjem?

- Det vil bidra positivt til at flere formuende nordmenn bosetter seg i Norge og dermed bidra med ideer og vekst, sier Anker.

- Formuesskatten er negativ for Norge. Den er veldig ekskluderende. Det er mulig at det er det Arbeiderpartiet ønsker? spør Anker.

Han er imidlertid ikke bekymret på vegne av Platou.

- Vi har 18 kontorer i 14 forskjellige land, så vi er internasjonale uansett. Men vi ønsker selvfølgelig å ha et sterkeste mulig miljø for offshore og industrishipping her hjemme i Norge. Det gir oss en troverdig plattform når vi er ute i verden, sier Anker.

- Er som poteten. De beste er under jorden

Til uken arrangeres shipping messen Nor-Shipping for 25 gang. Den går av stabelen annethvert år, og Pireus i Hellas og Oslo, deler på å være verter for messen. Hele verdens shipping elite samles i Oslo. Peter Anker er selvskreven deltaker.

- Det blir som alltid stort. Det er vel bare i Pireus og Oslo at en mor kan bli fornøyd hvis datteren skal gifte seg med en skipsmegler, ler Anker.

Peter Anker har litt av noen sko å fylle. Han stammer fra den ærverdige Wedel-, Jarlsberg-, og Anker-familien, og hadde det vært adel i Norge fortsatt, ville han vært en del av den.

- Jeg tilhører den norske lavadelen. Jeg vokste opp på feil side av Ullernåsen. På den andre siden var det svømmebasseng og tennisbaner, mens på Røa-siden var det heller lite av det, sier Anker.

- Men du kommer fra en adelsslekt?

- Jo, da. Men Anker-familien er som poteten. De beste er under jorden, avslutter Anker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag