*Nettavisen* Økonomi.

- Det er djevelens spill

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)

Nedturen er langt fra over på de amerikanske børsene. Torsdag var årets verste.

18.01.08 07:43

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske investorene måtte igjen registrere at markedet er under et forferdelig press. Etter å ha startet med en etterlengtet oppgang ble det igjen kraftig nedtur for tredje dag på rad.

NA24 - din næringslivsavis

Markedet er helt klart i frykt, og handler på antakelsen om at det pågår en betydelig nedkjøling i økonomien og sannsynligvis en resesjon i horisonten. Det driver aksjene, sier forvalter Dean Gulis, ifølge Bloomberg.

- Vi har rotet til økonomien
Verdens mest kjente indeks har ikke vært svakere på ti måneder etter at sentralbankens avdeling i Philadelphias økonomiske indeks viste det svakeste nivået siden 2001 samtidig som sentralbanksjef Ben Bernanke startet et kraftig nedsalg.

Hovedindeksene er nå alle på god vei mot det som betegnes som bear-markeder, som er en betegnelse på et fall på 20 prosent fra forrige topp. Både Dow og S&p 500 har falt med nesten 15 prosent mens det står enda verre til med Nasdaq, som har rast med 17 prosent siden det høyeste nivåer på syv år som ble nådd den 31. oktober.

-Når det blir påminnet om hvor dårlig tingene er husker markedet at det skal ned. Og det kommer til å kreve mer enn bare pengepolitikk for å rydde opp i rotet vi har gjort med denne økonomien, sier sjefmarkedsstrateg Art Hogan, ifølge MarketWatch.

Selv om det var en bred nedgang torsdag var det noen selskaper som fikk atskillig mer juling enn andre. En av de det gikk verst utover var finansselskapet Ambac Financial Group som måtte se at aksjekursen ble halvert. Bak den kraftige skrellen sto Moody's som meldte at de hadde satt selskapet under analyse og at de kan se for seg en nedjustering.

- Akkurat nå er dette djevelens spill, sier Michael Nasto hos U.S. Global Investors, ifølge Bloomberg.

Et av få positive innslag på en blytung børs var nettauksjonsselskapet eBay som steg med over en halv prosent etter at Bear Stearns oppgraderte kjøpsanbefalingen til outperform fra peer perform, begrunnet med at investorene hadde basert for mye på frykt.

Rusk i maskineriet
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke advarer om at det svake boligmarkedet kan tynge økonomien for store deler av 2008. Nedsiderisikoen i økonomien er dessuten blitt tydeligere og kjerneinflasjonen har nylig tiltatt, men at det skyldes forbigående høye energipriser og dollarfallet. Bernanke sier dessuten at de venter at inflasjonen blir mer moderat i år og neste år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Karen Bleier

Sentralbanksjefen gjentar sine tidligere uttalelser om at sentralbanken vil foreta de beslutningene som må til for å støtte veksten i økonomien. Han åpner også for store rentekutt hvis det blir aktuelt. Dessuten snakker Bernanke varmt om skattekutt, og advarer mot utfordringene den aldrende befolkningen utgjør for økonomien.

Under høringen i Kongressen forklarte sentralbanksjefen at han støtter forslaget til Bush om en skattelettepakke for å bedre økonomien.

Elendige tall
Den generelle økonomiske indeksen til sentralbankens avdeling i Philadelphia falt til minus 20,9 fra minus 1,6 i desember. Dette er den svakeste målingen siden oktober 2001 og dramatisk da negative målinger indikerer økonomisk reduksjon. I fjor hadde denne indeksen et snitt på 5,1 prosent.

Antallet påbegynte boliger falt med 14,2 prosent til 1.006.000 på årlig basis i desember. Det er den største månedlige nedgangen på 16 år, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet.

Det var et langt større fall enn hva markedet hadde ventet. Ifølge Bloomberg News forventet økonomene at det ville det påbegynt 1.114.000 nye boliger. Antallet byggetillatelser falt med 8,1 prosent til 1.068.000 i desember, det er det laveste siden mai 1993.

- Problemene ser ut til å bli itensifisert. Jeg kan ikke huske en verre start på et år. Vi har noen tøffe måneder foran oss, sier forvalter John Carey, ifølge Bloomberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statistikk fra amerikanske myndigheter viser at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt fra 322.000 personer 301.000 personer i uke 2. Det var ventet 335.000 førstegangssøkere. Den videreførte ledigheten steg med 66.000 til 2.751.000.

Kjempeskuffelse
Den amerikanske storbanken Merrill Lynch skuffer med sitt resultat for fjerde kvartal. Finanskjempen måtte ta nedskrivninger på 11,5 milliarder dollar i fjerde kvartal, skriver Bloomberg News. De kommer i forbindelse med problemene i det amerikanske subprime-markedet, som har rammet selskapets låneportefølje og strukturerte produkter.

Resultatet var også langt svakere enn hva markedet hadde ventet. Merrill Lynch la frem et tap på 9,83 milliarder dollar eller 12,01 dollar per aksje. I samme periode i fjor endte resultatet med et overskudd på 2, 35 milliarder dollar, eller 2,35 dollar per aksje. Analytikerne ventet et tap på 4,82 dollar per aksje.

Investorene likte absolutt ikke det de hørte og sendte giganten ned med over ti prosent. Merrill har ikke fått like hard medfart siden september 2001.

Oljefall
På råvarebørsen i New York falt oljeprisen til det laveste nivået på over en måned på bekymringer om at den amerikanske økonomien vil falle i en resesjon. Bekymringene går på at en svekkelse i økonomien til verdens største oljekonsument vil gå ut over etterspørselen etter olje.

-Den største driveren i markedet er frykten om at vi allerede kan være i en resesjon. Det vil være en betydelig ødeleggelse for etterspørselen om det er en resesjon i USA, sier Nauman Barakat hos Macquarie Futures USA, ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på Nymex, kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i februar, 88,83 dollar fatet. Dette er en nedgang på 0,8 prosent, men tross fallet er prisene hele 73 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Prisene steg imidlertid tidligere torsdag etter at Irans oljeminister sa at det ikke var nødvendig for oljekartellet OPEC å vedta en økning i produksjonen på møtet som holdes 1. februar. Den tidlige prisøkningen ble også drevet frem på spekulasjoner om at kaldt vær vil øke bruken av fyringsolje i USA neste uke.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -2,46% til J12.159,21

Nasdaq -1,99% til 2.346,90

S&P 500 -2,91% til 1.333,25

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag