- Det er en gal, gal, gal verden

Foto: (Scanpix)

Finansfolk er kritiske til planen til den amerikanske finansministeren.

31.03.08 20:43

Denne mandagen presenterte den amerikanske finansministeren, Henry Paulson, sin plan for å restrukturere det kriserammede finanssystemet. Ikke alle er like begeistret.

NA24 - din næringslivsavis

- Gal, gal verden
- Glem resesjon, vi har hoppet rett til depresjonslignende reformer – det er en gal, gal, gal verden! uttaler en tydelig overrasket Kevin Giddis, direktør ved Morgan Keegan, i en kommentar til Marketwatch.

Giddis henspiller på at planen er den mest omfattende endringen av det finansielle systemet siden Den store depresjonen.

Forsvarer plan
Finansminister Paulson forsvarte planen denne mandagen.

- Våre store finanstjenesteselskap er i ferd med å bli større, mer komplekse og vanskelige å styre, sier Paulson i en kommentar, ifølge Bloomberg News.

- Den virkelige trusselen for stabiliteten i markedet er under bakken, på rotnivået hvor finansselskapenes helse er knyttet sammen, påstår finansministeren.

- Designet verden vi lever i
Han mener få vil mene at det nåværende systemet er ideelt.

- Vi bør og kan ha en struktur som er designet for verden vi lever i, en som er mer fleksibel, bedre tilpasset forandring, maner Paulson.

Skeptisk til Fed
Planen konsoliderer reguleringen av finansbransjen i tre byråer. Særlig er det mange som er skeptiske til den økte rollen til den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve. Administrasjonen har anbefalt at Fed skal få en rolle i å skrive regler for systemet og tre inn for å hindre økonomiske kriser.

- Fed plantet frøene for hele kaoset ved å lage et miljø for lettjente penger og veldig ustabil pengepolitikk – nå gir vi dem en masse ansvar for å regulere alle, sier Peter Boockvar, aksjestrateg ved Miller Tabak, i en oppgitt kommentar til Marketwatch.

Boockvar sammenligner forslaget med å «be folk bolte vinduene sine etter orkanen allerede har passert».

«Moral hazard»
Planen innebærer at Fed blir ikke lenger bare siste låneinstans for vanlige banker, men også investeringsbanker, meglerhus og forsikringsselskap. Mange murrer over det såkalte «moral hazard»-problemet, at sikkerhetsnettene fra sentralbanken gjør at de kan tillate seg å ta høyere risiko. Paulson har riktignok sagt at dette nok ikke blir en permanent løsning.

Planen skal implementeres over to til åtte år, og inkluderer tanker som har sirkulert i politiske miljøer siden 80-tallet. Ikke alle har tro på at den vil bli gjennomført.

- Se tilbake
- Noter fanfaren, og så se tilbake på tidligere mislykkede forsøk på å restrukturere den finansielle reguleringen, uttalte John Reich, sjef for en av de offentlige instansene som driver nå bankoppsyn, i en e-mail Washington Post har fått tak i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag