- Det er en rekke fagforeninger som har drept flyselskaper

Norwegian-sjef Bjørn Kjos informerer pressen om pilotstreiken på en pressekonferanse i flyselskapets hovedkvarter på Fornebu onsdag.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos informerer pressen om pilotstreiken på en pressekonferanse i flyselskapets hovedkvarter på Fornebu onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Bjørn Kjos er ikke nådig mot de streikende. - Det er en ytterst alvorlig situasjon.

04.03.15 15:00

Norwegian-sjef Bjørn Kjos møtte pressen onsdag ettermiddag for å orientere om den pågående pilotstreiken. En rekke avganger er innstilt på grunn av streiken og partene skal fortsatt være langt fra hverandre.

- Personlig synes jeg det er forferdelig tragisk at så mange passasjerer er berørt. Situasjonen er ytterst tragisk, sier Bjørn Kjos under pressekonferansen.

- Vi vil ikke begå streikebrudd

Han mener Norwegian ikke begår streikebryteri.

- En skal huske på at det er et driftsselskap som er rammet av streik, noe som tilsvarer 15 prosent av de ansatte i Norwegian. Vår førsteprioritet er å ta hånd om passasjerene. Vi vil ikke begå streikebrudd. Flyene i dette selskapet er satt på bakken. Vi vil leie fly fra andre selskap hvis det er behov for det. Men det er snakk om fly, vi leier ikke inn piloter sier han.

Om selskapsstrukturen sier Kjos:

- For å finansiere våre 240 fly må finansieringsbankene ha et rent selskap å forholde seg til for å bedømme risikoen. SAS og British Airways organiserer seg på samme måten som oss.

Kjos sier Norwegian ikke har planer om å slå datterselskapet konkurs.

Ingen konkursplaner

- Vi har ingen planer om å slå selskapet konkurs, det er oppspinn. Vi tapte 1,6 milliarder kroner i fjor, så vi har ikke råd til å ta tap i uendelighet. Det har vi selvsagt ikke. Da vil de streike selskapet nedenom og hjem, sier Kjos.

Kjos står fast på at de organiserte i Norwegian Pilot Union (NPU) ikke kan ha en tariffavtale med andre enn sin arbeidsgiver, datterselskapet Norwegian Air Norway.

– De forlanger kontroll over alle flighter inn og ut av Skandinavia. Det er selvfølgelig en umulighet. Ingen flyselskaper som er i live i dag, vil akseptere det, sier Kjos.

På spørsmål om han forstår at folk kvier seg for å fly med Norwegian senere svarer Kjos:

- Når du rammes av en streik er det forferdelig. Det er forferdelig å bli strandet. Men jeg håper selvsagt at de kommer tilbake til oss.

Kjos kan ikke si noe om nettotapet på grunn av streiken.

- Selv om jeg kunne regnet meg til det er dette børssensitivt. Vi går ikke konkurs i morgen eller dagen etter. Men vi har 5000 ansatte vi må ta hånd om.

- Må akseptere høy temperatur

Norwegian har sagt at «Pilotene driver med løgn og fabrikkerer «bevis».»

- Hvordan skal dere klare å jobbe sammen etter denne konflikten, spør Nettavisens journalist.

- Du må akseptere at temperaturen er høy. De vet utmerket godt hva som er mulig eller ikke mulig.

- Har Ryanair tibudt dere fly?

- Det kan jeg ikke kommentere. Det er flere selskap som har tilbudt oss fly.

- Hvor lenge vil Norwegian overleve en streik?

- Vi har 2,1 milliarder i egenkapital. Men det er en rekke fagforeninger som har drept flyselskaper. Det er en ytterst alvorlig situasjon, sier Bjørn Kjos før pressekonferansen avsluttes.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter og ferske meninger!

HTML EMBED


Les alt om Norwegian-streiken under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.