*Nettavisen* Økonomi.

- Det er en vulgær retorikk

Foto: (Twitter)

Ap-politiker advarer om tusenvis av døde nordmenn om ikke Ap får det som de vil.

16.07.10 08:00

Arbeiderpartiet kjemper for tiden en hard kamp om å få innført det såkalte Datalagringsdirektivet (DLD) i Norge - et direktiv som i korte trekk går ut på å lagre alle opplysninger om hvem du kommuniserer med på internett, fasttelefon og mobil, samt lokasjonsdata, altså hvor du og den du kommuniserte med befant seg - fortsetter.

Les også: - Data om deg vil komme på avveie

Vil foreslå direktivet - uten flertall
De fleste andre norske partier er motstandere av direktivet, med unntak av Høyre som formelt sett fortsatt ikke har bestemt seg.

Statsminister Jens Stoltenberg bekreftet overfor Nettavisen før sommeren at regjeringen derfor vil legge fram et forslag om implementering av direktivet, der både SV og Senterpartiet tar dissens - og regjeringen er avhengig av Høyres støtte.

Les også: Regjeringen vil innføre ny overvåking

Partiet er dermed avhengig av å overbevise mange om at direktivet er nødvendig for å få det innført. Toppledelsen i partiet har med noen unntak stort sett holdt seg unna debatten. Derimot har stortingsrepresentant Håkon Haugli og fylkespolitikeren Bjørn Jarle Røberg-Larsen argumentert aktivt for innføring av direktivet.

Håkon Haugli: Derfor vil han spore mobilen din

Truer med tusenvis av døde
Natt til tirsdag kom det derimot en melding fra Røberg-Larsen som fikk flere til å sperre opp øynene.

«Bedre at tusenvis av norske borgere dør i terroristangrep enn at det lagres trafikkdata om telefonbruken vår? #DLD»

I neste melding fortsetter han:

«Hva er prinsipielt verst? Å miste tusenvis av landsmenn i terrorangrep eller å akseptere lagring av trafikkdata fra telefon+nett?»

I sine neste meldinger fortsetter han å forsvare disse uttalelsene, samtidig som har beskylder sine motdebattanter for å komme med skremselspropaganda.

- Et lavmål
Uttalelsene til Arbeiderparti-politikeren fikk en rekke debattanter til å sperre opp øynene, og blir blant annet betegnet som «det dummeste jeg har hørt fra en norsk politiker de siste årene».

Også fra politisk hold kommer det reaksjoner.

- Han burde vite bedre enn å true med at flere tusen vil miste livet i terrorhandlinger om en ikke får Datalagringsdirektivet. Røberg-Larsen er en sentral Ap-politiker, og det er veldig synd at enkelte velger å dra dette ned på et slikt lavmål, sier nestleder i Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité Bård Hoksrud (Frp) til Nettavisen.

- Arbeiderpartiet sier de skal lytte til folk, men det er jo bare tull. De har jo bestemt seg før hele høringen til direktivet, sier Hoksrud.

- Vulgær retorikk
Jon Wessel-Aas, leder av den norske avdelingen av Den internasjonale juristkommisjon (ICJ), ble oppgitt når han leste Røberg-Larsens uttalelser.

- Det er en vulgær retorikk. Han bekrefter at en nå må argumentere som om det er en unntakstilstand. «Nå er det helt krise, så nå må alle ofre litt av sine rettigheter». Det er utrolig viktig å ikke tenke slik når det ikke er unntakstilstand, sier Wessel-Aas.

Han er derimot ikke overrasket.

- Den retorikken kan være effektiv overfor enkelte. Det er jo en retorikk vi kjenner igjen fra enkelte andre land, sier han.

- Bør ikke overraske noen
Bjørn Jarle Røberg-Larsen ser ikke noe galt i det han har skrevet.

- Datalagringsdirektivet ble jo etablert av EU som et våpen i kampen mot terror, så et argument om at DLD kan beskytte oss mot terrorhandlinger med store tap av menneskeliv bør ikke overraske noen, skriver Røberg-Larsen i en SMS til Nettavisen.

Han benekter at han bedriver skremselspropaganda.

- Grunnformålet med direktivet er bekjempelse av terrorisme i Europa, skriver han.

Han fremholder at han twitrer og blogger på egen regning.

Ap vil ikke kommentere
Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Røberg-Larsen overfor Nettavisen, og svare på om dette er partiets tanker rundt direktivet.

Les også: Så mye forteller mobilen om deg

Annonsebilag