NA24.no

- Det er et sykdomstegn

- IKKE LIKE: Siv Jensen distanserer seg fra ytterste høyre fløy i Sverige. Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkeson gjorde et brakvalg søndag.
- IKKE LIKE: Siv Jensen distanserer seg fra ytterste høyre fløy i Sverige. Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkeson gjorde et brakvalg søndag. (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Frp-lederen vil ha seg frabedt å bli sammenlignet med ytterste høyre fløy i Sverige.

Sverigedemokraterna (SD) fikk formidable 13 prosent av stemmene i det svenske valget søndag.

Det er en dobling fra valget for fire år siden.

SD, som har blinket seg ut én sak;  å stramme inn svensk innvandringspolitikk, blir av noen sammenlignet med Frp i Norge.

- Lite til felles

Det er ikke Frp-leder Siv Jensen enig i:

- Frp har lite til felles med Sverigedemokratene, og det historiske grunnlaget for partiene er vidt forskjellig, sier Jensen til Nettavisen mandag formiddag.

- Hvordan ser du på SDs oppslutning?

- Jeg ser på Sverigedemokratenes oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor, sier Jensen. 

- Nyansert og åpen debatt

Det er ventet en strøm av 100.000 flyktninger og asylsøkere til Sverige i år - ti ganger så mange som vi venter til Norge.

Sverige går i svart mandag.


Hun oppfordrer til en dypere debatt om innvandring:

- Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokratene går så stor oppslutning, mener Jensen.

- Gratulerer

Så vil hun gratulere seierherren:

- Jeg vil gratulere Stefan Löfven med valget som har gitt grunnlag for en ny regjering i Sverige. Samtidig vil jeg takke Fredrik Reinfeldt og hans regjering for godt samarbeid. Det er lang tradisjon for at Norge og Sverige samarbeider tett uavhengig av hvilke regjeringer som sitter, og det er jeg sikker på vil opprettholdes også i årene som kommer, sier Jensen.

- Tar tak i reelle problemer

Kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen, er på linje med Jensen i at de andre partiene har sovet i timen:

- SDs sterke fremgang skyldes de øvrige partiers manglende evne og vilje til å ta tak i reelle problemer. Istedenfor å se SD som et symptom på underliggende problemer, anses SD som selve sykdommen, og anbefalt behandling er isolat, skriver Snoen i sin blogg mandag.

Du kan lese hele bloggen hans her.

- De fleste av dem vil utvilsomt fortsette hatstrategien mot SD, med FI og Vänsterpartiet i spissen. Men særlig for Moderaterna og Socialdemokraterna kan man håpe på en justering. Jeg tror lokalpolitikerne, som opplever problemene nærmere, må drive igjennom endringer, skriver Snoen.

- Sverige har et problem

Han viser til at Socialdemokraternas tidligere partileder Mona Sahlin på valgnatten snakket om å ta velgernes uro på alvor.

- Hun sa også at man skal høre på SDs velgere, men ikke deres ledere. Det er et godt utgangspunkt, selv om kommunikasjonen med disse velgerne sperres dersom man fortsetter med ren demonisering av dem som de faktisk har stemt på. Man må altså erkjenne at Sverige har et problem, og at man forstår velgere som er opptatt av dette, samtidig som man argumenterer for at SD ikke har gode eller akseptable løsninger.

Jan Arild Snoen mener SD må tas på alvor.


- Avskallingen kommer av seg selv

Snoen advarer mot å behandle dem dårlig:

- Jeg tror dette lykkes bedre dersom man erkjenner at et parti som 13 prosent av velgerne stiller seg bak – og flere kan det bli – ikke kan behandles som spedalske. SD er ikke klare for noe formelt samarbeid. Men de bør trekkes inn i det parlamentariske arbeidet på normalt vis. Det innebærer også at man kan samarbeide om enkeltsaker, ifølge Snoen.

Han mener dette vil føre til legitimering - og ansvarliggjøring:

- Det vil avsløre at partiets politikk er lite sammenhengende og gjennomarbeidet. Dersom partiet etter hvert normaliseres, og ikke bare skal være et ensaksparti, kommer avskallingen av seg selv. Prosessen med å bli kvitt de mer uflidde elementene akselererer. Med tiden kan Sverigedemokraterna bli like tamme som Frp, tror Snoen.

Du kan følge live-dekningen dagen derpå her.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere