*Nettavisen* Økonomi.

- Det er farlig og skal ikke lønne seg

Foto: Scanpix

Selv om det virker gunstig, advares nordmenn mot dette.

14.01.09 14:56

- Tidspunktet for valutalån kan se svært gunstig ut, fordi kronen har svekket seg så mye. Men dette er ikke å anbefale for vanlige folk, fordi det er så mye risiko knyttet til dette. All historie har vist at dette er for farlig, sier økonomirådgiver Carsten O. Five, til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

En svært svak kronekurs i forhold til euro og dollar kan gi gode muligheter for gevinster i valutamarkedet fremover. Vel å merke hvis kronekursen går som ekspertene spår. Mandag publiserte storbanken Goldman Sachs spådommer om et realt kronerally i tiden framover.

- Meget gunstig tidspunkt
- Tidspunktet for valutalån synes meget gunstig, sier Five.

Men i samme åndedrag kommer kraftige advarsler mot at vanlige lønnsmottakere skal ta opp valutalån for å tjene gode penger på en mulig kommende kronestyrkelse.

- Jeg vil advare alle privatfolk mot å ta opp valutalån. Dette er svært risikabelt, og i det lange løp skal det ikke lønne seg. Særlig for folk som har en anstrengt økonomi, kan dette være veldig farlig. Grunnen er at man har inntekter i en valuta og lånet i en annen. Hvis da kronen svekker seg ytterligere, taper man penger, sier Five.

Han får støtte av økonomirådgiver Rune Pedersen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Svært usikkert
- Valutaspekulasjon er svært usikkert. De beste ekspertene bommer så det ryker på valutaspådommer. Det har vi en rekke empiriske undersøkelser på, sier økonomirådgiver Rune Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pedersen medgir at tidspunktet for valutalån nå ser bra ut med den svake norske kronen. Men han mener risikoen knyttet opp til valutalån er for stor til at dette er å anbefale.

Det er slett ikke 100 prosent sikkert at kronekursen går din vei. Plutselig kan oljeprisen falle videre, og dra med seg kronen nedover, sier Pedersen.

Five bruker samme argument som Pedersen når han advarer vanlige folk mot å ta opp valutalån.

- Bra for dem som har råd
- Det var ikke mange som klarte å forutse finanskrisen, og heller ikke det kraftige fallet i oljeprisen. Hvis oljeprisen faller videre, kan kronen svekkes ytterligere, sier Five.

Økonomirådgiveren mener at for folk som har råd til å ta et eventuelt tap, og som vet risikoen som er involvert med valutalån, kan tidspunktet være gunstig.

- Det er fristende, fordi kronekursen er så lav. Hvis du ønsker å ta risikoen, kan du vinne denne gangen, mener Five.

- Tror du det er mange som nå tar opp valutalån?

- Det er nok noen som ser på dette som en god mulighet, fordi noen har hatt fine valutagevinster tidligere. Men dette er ren gambling, gjentar Five.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag