NA24.no

- Det er for mange snyltere i Norge

Foto: Paul Weaver (Side2)
Sist oppdatert:
- Nå kommer hele Europa opp til Norge for å utnytte vårt system, sier Jan Petter Sissener.

En av Oslo Børs mest fremtredende skikkelser de siste 30-årene, Jan Petter Sissener, blir ny blogger på Nettavisen NA24.

Han mener «snillismen» i Norge er i ferd med å kvele landet vårt.

- Det er for mange snyltere i Norge. Vi har politikere fra enkelte utkantkommuner som gir inntrykk av at terskelen for å få uføretrygde er veldig lav fordi alternativet er arbeidsledighet, sier Sissener til Nettavisen NA24.

- Jeg forstår at det ikke er lett for en 50-åring å flytte på seg for å få jobb, men det er «the fact of life». Terskelen for uføretrygd er for lav. Det er for lettvint å være hjemme, fortsetter han.

- Staten har plukket opp all arbeidsløsheten med 140-150.000 nyansettelser i de rødgrønnes regjeringsperiode. I tillegg har vi nå over 400.000 personer på en eller annen trygdeordning. Det går ikke!

Selv om det er finans og børs som har skaffet Sissener og hans familie brød og melk på kjøkkenbordet, har han de siste årene blitt en ivrig samfunnsdebattant, noe blant annet Jens Stoltenberg, Magnhild Meltveit Kleppa og Audun Lysbakken har fått erfare.

Og selv om det ikke hersker noen tvil om hvilket politisk ståsted Sissener hører hjemme, så er han ikke redd til å fleske til mot sine egne, noe Erna Solberg fikk smertelig erfarer i forbindelse med debatten om formuesskatten.

- Vi er rett og slett for snille
Sissener lurer på hvorfor vi i Norge har dobbelt så høyt sykefravær som i Sverige.

- Det blir jo helt feil. Vi er rett og slett for snille. Vi hadde et nesten perfekt system inntil Europa gikk på trynet. Nå kommer hele Europa opp til Norge for å utnytte vårt system, sier investoren.

- Vi har et åpent marked med EØS-avtalen og gjennom Schengen kan de fleste europeere reise fritt. Bør vi si opp disse avtalene?

- Man bør kreve opptjeningstid. Hvor lenge skal man ha jobbet/bodd i Norge for å ha rett til uføretrygd? spør han.

- Har vi råd til det? Svaret er nei. Vi har vært griseheldige i Norge i forhold til resten av Europa. Mange land i Europa har brukt opp flere generasjoners penger, mens vi sitter med over 4.000 milliarder kroner på bok i tillegg til Statens direkteinvesteringer og fortsatt mye olje og gass i bunnen av havet.

- Vi må finne en løsning på dette.

- Må satse mer på infrastruktur
I sin første blogg som kommer onsdag går han løs på nettopp oljefondet, som han mener drives helt feil. Blant annet bør det splittes opp slik at det kan bli mer effektivt.

- Man må skape litt konkurranse mellom avdelingene. I dag koster det 2,5 milliarder kroner å drive. Det er jo alt for mye, sier Sissener.

- Så bør man bruke noen av pengene på å investere i noe som gir det norske samfunn noe tilbake, ikke bare passive investeringer i utlandet som i dag, fortsetter han.

- Hva tenker du på da?

- Vi må satse mer på kunnskap og ikke minst infrastruktur. Vi må ruste barna våre opp til å kunne møte konkurransen fra blant annet Asia på bedre måte enn i dag, sier Sissener.

Statlig oppkjøpsfond
Han mener også at man må ha et statlig oppkjøpsfond som kan kjøpe selskaper ut i fra et samfunnsøkonomisk perspektiv.

- Jeg tror ikke man vurderte å kjøpe REC ut i fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Sissener.

- Men vil staten klare å være en god investor hvis andre kriterier enn bedriftsøkonomiske legges til grunn?

- Hvis man får 700 nye arbeidsuføre i Glomfjord, så er jo det ikke bra samfunnsøkonomisk.

Problemet i Norge er at kapitalen er dyrere enn i mange andre land, ifølge investoren.

- Årsaken til det er at vi ikke har en fornuftig institusjonell eierskare.

- Så har man i tillegg jaget mange rike nordmenn ut som følge av formuesskatten.

- Hvor lett er det for Hydro å konkurrere med Alcoa, når de har flere prosenter høyere kapitalkostnad? spør han.

- Norge er eksotisk
Risikopremien for utenlandske investorer i Norge er høyere.

- Norge er eksotisk for mange investorer. Oslo Børs har alltid vært på rabatt. Da stilles det høyere krav til avkastning på kapitalen og da må myndighetene legge til rette for kapitaltilførsel, ikke motsatt, sier Sissener.

- Det reguleringskåte i finansdepartementet har gjort alt for å kvele investeringslysten.

Sissener er ikke interesser i skatteletter alene.

- Jeg er interessert i et skattesystem som insentiverer det å starte virksomheter, skape arbeidsplasser. Da må man lage systemer for det, ikke bare straffe dem som endelig har fått til noe, sier Sissener.

- Vi må bygge et sterkt Norge. Det som er viktig er at man skiller mellom investeringer og forbruk. Trygdesystemet er blitt for stort og infrastrukturinvesteringene er for lave.

- Å bygge en jernbane til et fiskevær i nord, det kan være en god investering. Det legger forholdene til rette for eksport på en billigst mulig måte og er samfunnsøkonomisk bra.

- Tenker ikke på landets beste
Han mener fagforeningene har hovedskylden i det høy lønnsnivået i Norge.

- De er bare opptatt av en ting, sine egne medlemmer, ikke hva som er best for landet, sier Sissener.

- De er ikke opptatt av å skape nye arbeidsplasser, men å beskytte og maksimalisere sine egne medlemmers arbeidsplasser.

At det går på bekostning av kapitalistens kapital, spiller ingen rolle for fagforeningene, ifølge Sissener. Heller ikke når kapitalisten har flere penger igjen, eller ikke orker å gå med mer underskudd, vil fagbevegelsen gå med på at medlemmene skal jobbe mer, for da gikk det ut over tariffen.

- Vi må gjøre noe, vi må skape arbeidsplasser som kan konkurrere. Det burde ikke være rom for lønnsøkning i Norge. Punktum!

Han mener Norge er nødt til å komme ned på et lønns- og kostnadsnivå med de landene Norge konkurrerer med.

- Lønnsomheten må opp, og inntil det skjer, kan vi ikke ha lønnsvekst, avslutter Sissener.

Han kommer også med et spark til Jens Stoltenberg.

Når vi har en statsminister som mener alt er såre vel, ikke tåler at problemer påpekes og at kritikk er å snakke Norge ned, så er det ikke rart at det går gal vei.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere