NA24.no

Foto: Foto: Scanpix (SCANPIX Scanpix)

- Det er galskap

Sist oppdatert:
Frp-politiker til angrep på 15-prosentsregelen.

Fremskrittspartiets Jørund Rytman, medlem av Stortingets finanskomite, slakter det nye kravet om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp.

- Det er galskap

- Det er galskap. Vi har ikke hatt en diskusjon om det er riktig eller ikke, og jeg skal love deg en ting, det er mange argumenter for at denne «snikinnføringen» ikke er riktig, sier Rytman til NA24.

Han sikter blant annet til at mange nordmenn blir oppfordret til å ta lang utdannelse, noe som koster mye penger og ofte ender opp med store studielån.

- Mange av dem får jo gode og godt betalte jobber, men med dagens regelverk, er de helt utelukket fra å få lån, med mindre de har en rik mor eller far som kan hjelpe til, sier Rytman.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Det er helt feil, fortsetter Rytman.

- Ikke absolutt krav
Han mener at det er feil at Finanstilsynet driver med boligpolitikk, slik han mener de gjør nå.

- Det er vår jobb som politikere.

Rytman ønsker at kravet om 15 prosent egenkapital ikke skal være absolutt, men veiledende.

- De private bankene jeg har snakket med opplever det som absolutt, og det er ikke riktig, sier Rytman.

Redd for boligboom

Finanstilsynet er bekymret over den høye gjeldsgraden til norske husholdninger. Det skyldes hovedsakelig at man har hatt en boligprisboom som har vært konstant, med få små unntak, i 20 år.

Rytman er ikke alene, om å mene at «snikinføringen» av regelen om 15 prosent egenkapital, har sine dårlige sider.

Til NA24 i forbindelse med «Det Store Intervjuet» lørdag for litt over en uke siden, ytret DnBs konsernsjef, Rune Bjerke, sin bekymring.

Bjerke er bekymret over at regelen vil skape et enda større klasseskille i Norge.

- Vi er redd for klasseskille

- Dere er jo veldig aggresive med å snakke boligkjøpernes sak?

- Det er vi, og særlig de unges sak. Vi er redd for at det oppstår et klasseskille, som ikke er bra. Vi satser på ungdom. Vi føler jo at det er kommersielt riktig, selvfølgelig, men det er jo også en god sak, sa Bjerke til NA24.

I «Det Store Intervjuet» kommer det frem at DnB-sjefen ikke har noen tro på en boligkrise i Norge.

- Vi har det veldig bra i Norge, men man skal være litt ydmyk. Det kan skje ting som vi ikke ser i dag, men personlig tror jeg at sannsynligheten for en boligboble, eller en boligkrise, er liten. Jeg tror også at det er veldig farlig å snakke for mye om en boligboble og en boligkrise, uten at det er hold eller realitet i det, sa Bjerke.

- Hvilken krise?

- Men gjeldsgraden til nordmenn har aldri vært større?

- Jeg er bekymret for den økende gjeldsgraden hos norske husholdninger og jeg er bekymret over boligprisutvikling, som ikke er bærekraftig over tid. Men igjen, la oss bruke ord som står i forhold til den faktiske situasjonen, sa Bjerke.

- Grunnforutsetningene for at det skal gå bra med norsk økonomi er der. Vi har nesten ikke arbeidsledighet, staten har stor finansiell kapasitet, befolkningsveksten er sterkere i Norge enn i de aller fleste europeiske land, oljevirksomheten vil leve kanskje 30 til 40 år lenger enn vi trodde for fem til seks år siden og oljeprisen ser ut til å holde seg på et veldig høyt og stabilt nivå, sa Bjerke.

- Husbanken får fullfinansiert boliglån

Rytman er forundret over at Husbanken får lov til å fullfinansiere boliger og private ikke.

- Finanstilsynet har ikke noe å si på at Husbanken kan fullfinansiere boliglån til vanskeligstilte, noe private banker ikke kan. Ergo er det greit å bruke skattebetalernes penger på den type utlånsvirksomhet, sier Rytman.

Han ønsker også å vite hvilken kompetanse Husbanken har å kredittvurdere boligkjøpere som banknæringen ikke har.

Sammen med tre stortingskollegaer fra Fremskrittspartiet har han bedt om et møte med Husbanken. Om det skjer er uvist. De må spør Kommunal- og regionaldepartmentet om lov først.

- At vi må spørre departmentet om lov for å møte en viktig statlig institusjon er jo helt vilt og byråkratisk, sier Rytman.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere