*Nettavisen* Økonomi.

- Det er grenser for hva jeg kan klare

Marius Reikerås Foto: (Privat)

- Det var siste gang jeg så Thorbjørn «Tobben» Myhre, sier advokat Marius Reikerås.

31.01.13 19:54

- Når saker strekker over fem år så blir det uutholdelig, sier menneskerettighetsforskjemper Marius Reikerås til Nettavisen.

Nettavisen har tidligere skrevet om Joan Myhre som mener Økokrim tok livet av ektemannen ved å straffeforfølge ham fra 2008 uten å ta ut tiltale før i desember 2011.

- Han var superdeprimert før han døde. Han forsto ikke hva han hadde gjort galt. Det var Økokrims etterforskning gjennom alle disse årene som tok livet av ham, sier hun.

Les den sterke historien i Nettavisen her: - Økokrim tok livet av mannen min

I årene før Thorbjørn døde ble han og kona engasjert i kampen for bedre menneskerettigheter i Norge. Dermed kom de i kontakt med advokat Marius Reikerås.

Den uutholdelige ventetiden
-Hva er det dere mener gikk galt i denne saken?

- Det kunne jeg snakket med deg om i to dager, men det viktigste budskapet er det lange tidsperspektivet som jeg også kjenner fra andre saker. Det gjør livet helt uutholdelig. Når saker går over fem år, og du først blir tiltalt etter fire år, så blir du levende i et vakum og det påvirker alt, sier Reikerås og legger til:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjetil Mæland

- I dette tilfellet var det ikke snakk om en så stor straffesak heller. Det kokte ned til en dom for å ha mottatt en utilbørlig fordel på 30.000 kroner.

For Thorbjørn Myhre ble det fem år med usikkerhet over saken, samtidig som familien mistet inntektsgrunnlaget sitt. På toppen av dette fikk hans 18 år gamle datter kreft og døde bare noen uker før han selv gikk bort.

«Grenser for hva jeg kan klare»
Thea Myhre døde 26. oktober 2012.

- Jeg satt sammen med ham den dagen Thea døde, og spurte Thorbjørn hvordan han klarte seg. Vi snakket om hele situasjonen med familien og Økokrim.

- Det er grenser for hva jeg kan klare, sa han. Han sa rett ut at han ikke visste om han orket mer. Det var siste gang jeg så ham, sier Reikerås.

7. desember 2012 døde Thorbjørn «Tobben» Myhre.

Marius Reikerås har vært advokat for nordsjødykkerne som krever erstatning fra staten etter at de ødela livet i kampen for Norges sorte gull i Nordsjøen. Den saken blir i disse dager behandlet i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Reikerås har selv blitt utsatt for urimelig straffeforfølging og ble slått konkurs og dømt fordi påtalemyndigheten og domstolen hadde misforstått et brev. Da misforståelsen ble oppklart av dommeren som skrev brevet, ble Reikerås frikjent. Du kan lese egen sak i Bergens Tidende om saken her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Problem i det offentlige
- Jeg har inntrykk av at man ikke er så opptatt av menneskerettigheter i påtalemyndigheten og i domstolene. Når man ikke har så stor kunnskap om det kan man heller ikke forvente at befolkningen har det. Det er menneskene som står midt oppi det som får føle dette, og mange har ikke ressurser til å kjempe imot, sier Reikerås.

Han sier at lang saksbehandlingstid ikke bare er et problem i rettsvesenet, men også NAV, i barnevernssaker, skattesaker og andre forvaltningssaker av ulik karrakter.

- Jeg har inntrykk av at problemet er stort. Før i tiden satt hver og en på sin stubbe med sine problemer. Med sosiale medier kan disse finne hverandre, sier Reikerås.

- Målet er menneskerettighetsorganisasjon
Selv har han vært med å opprette NORM Norsk organisasjon for Norsk Organisasjon for Rettferdighet og Menneskerettigheter (NORM), og samler medlemmer blant annet gjennom Facebook-siden sin.

På hans egen nettside har han 5000 venner og 1000 følgere.

- Dette har fanget en interesse. Jeg forsøker å så korn på nettet. Målet er å synliggjøre behovet for en uavhengig menneskerettighetsorganisasjon i Norge, sier han. Han mener at man må kjempe for at Norge skal få en nasjonal menneskerettighetsdomstol der privatpersoner kan få prøvd om norsk rettsvesen og norsk byråkrati etterlever Den europeiske menneskerettighetskonvensjon.

Reikerås poengterer at Norge ikke har vært flinke til å etterleve FNs Paris-prinsipper som Norge vedtok i 1993, og at Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter nå er nedgradert fra «A» til «B» -status fordi den ikke oppfyller FNs krav.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.