NA24.no

Foto: Tommy H. S. Brakstad

- Det er hardt å kjempe mot staten

Superinvestorens skattekrig fortsetter.

Høyesterett startet behandlingen av anken i Kistefos-saken tirsdag. Saken gjelder gyldigheten av Skatt Østs vedtak om skatt på gevinst på et aksjesalg i prissammenligningstjenesten Kelkoo.

Kistefos antok at gevinsten var skattefri, ettersom regjeringen innførte en fritaksmetode for beskatning av aksjeinntekter i 2004.

Selskapet tapte i tingretten og lagmannsretten, men reiste spørsmål om habilitet for lagdommer Anne Magnus.

- Denne saken i Høyesterett har vært meget ressurskrevende og gjelder Kistefos-konsernet. Å kjempe mot staten i Høyesterett er hardt, og det er alltid vanskelig å vinne mot staten, sier Sveaas til Nettavisen.

Lagdommer Magnus er leder av Klagenemnda for oljeskatt.

- Jeg synes det er ganske pussig at lagdommer Magnus ikke trakk seg da Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy mente hun klart var inhabil, selv om Høyesteretts ankeutvalgs flertall mente hun var habil, fortsetter Sveaas.

Kistefos tok ut stevning mot skattekontoret, men tapte i både tingretten og lagmannsretten.

Solgte til nettgigant

Det var i 2004 at Kistefos solgte sin eierandel i prissammenligningstjenesten Kelkoo til Yahoo med vel 209,5 millioner kroner i bokført gevinst. Kjøpesummen for alle aksjene var rundt 4 milliarder kroner.

I forbindelse med statsbudsjettet for 2005 ble fritaksmetoden for beskatning av aksjeinntekter vedtatt innført med tilbakevirkende kraft fra og med 26. mars 2004, dagen etter at Sveaas solgte til amerikanerne.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kistefos oppga gevinsten i selvangivelsen for 2004, men gjorde det gjeldende at gevinsten var skattefri fordi handelen ikke ble fullført før elleve dager senere.

Tapte 63 millioner kroner på én dag

I 2006 varslet skattekontoret Kistefos om at en vurderte å endre ligningen for 2004. Noen år senere ble et endringsvedtak truffet. Skatt Øst sendte selskapet en skatteregning på 63 millioner kroner.

Skattekontoret la til grunn at gevinsten var realisert på avtaletidspunktet den 25. mars 2004.

- Dersom avtaletidspunktet skal legges til grunn, er gevinsten skattepliktig etter skatteloven § 10-31 første ledd, heter det i dommen fra Borgarting Lagmannsrett.

Dommen er ventet om noen uker. Får Kistefos medhold sendes saken tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

på tross av hodebry forteller Sveaas til Nettavisen at han isolert sett er fornøyd med salget av Kelkoo-aksjene.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere