- Det er ikke kvinnelig å være så sint

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Derfor misliker vi det slik, hevder professor Anders Todal Jenssen.

15.10.12 13:28

Sp-leder Liv Signe Navarsete frir verken til velgerne eller Senterungdommen om dagen.

  • Hennes velkjente temperament førte til at lederen i Senterungdommen, Sandra Borch ble skjelt ut under et folkemøte i Troms hvor hun ga sin støtte til Ola Borten Moe. Partiets sentralstyre skal behandle saken tirsdag.
  • Mange vil også huske at Navarsete i april i fjor skjelte ut en lokalsykehusforkjemper i Eid.
  • Mandag ble det også kjent at Navarsete forsøkte å sparke Borten Moes nærmeste rådgivere, statssekretær Eli Blakstad og politisk rådgiver Ivar Vigdenes , i et forsøk på å stagge ham.

- Jeg er et menneske med følelser...
«Alle som kjenner meg, vet at jeg er et menneske med følelser, det er det samme engasjementet som gjør at Senterpartiet har fått gjennom saker. Engasjementet mitt kan av og til føles støtende for andre, men det har jeg aldri hatt noe ønske om,» sier Navarsete.

- Er det en desperat Sp-leder vi ser, professor Anders Todal Jenssen?

- Nei, men vi ser en kvinne av kjøtt og blod. Politikk er profesjonelt og personlig. Jo mer interessert folk er i politikk, jo mer følelsesmessig engasjert er de. Det gjør at jo høyere opp, jo sterkere vil jo følelsene være, viser all forskning, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

- De fleste styrer sitt sinne
Han mener de fleste politikere har god trening i å styre sitt temperament:

- Det som skiller politikerne fra oss andre som er opptatt av politikk, er at de har god trening i å legge bånd på følelsene sine, selv om vi her ser noen personlige variasjoner.

Todal Jenssen nevner statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i perioder har blitt kritisert for å være uengasjert i ting, tidligere Ap-politiker Karita Bekkemellems ga ham jo en diagnose på dette, som «ufølsom og konfliktsky».

- Har Navarsete gått over streken, mener du?

- Nei, det virker ikke som noen er blitt kuet av Navarsete – verken Borten Moe eller Borch, og begge har offentlig gått ut med synspunkt som ikke er til støtte for henne i flere saker.

- Ikke Navarsete som er problemet
- Hva synes du om Borchs fremgangsmåte med å ta lederdebatten offentlig?

- Det blir aldri godt mottatt å gå frem slik og tolkes som «mistillit», og en ambisjon om en maktkamp. Det settes ikke pris ut. Men - vi har ytringsfrihet i de politiske partiene, så det er ingen formelle regler mot dette. Men hvis det blir ekstremt, har partiene eksklusjonsparagrafer som kan brukes hvis man oppfatter at en person skader partiet.

Todal Jenssen mener kjernen i Navarsetes irritasjon er som følger:

- Navarsete har ikke signalisert sin avgang, ingen har bedt henne om å gå – likevel starter denne diskusjonen. Sps problem for tiden handler ikke om personer, så det ville overraske meg om et personskifte ville løse noe.

HTML EMBED

- Det er ukvinnelig å være sint offentlig
- Navarsete er en helt annen type enn Stoltenberg, hun er mer eksplisitt. Men jeg tror ikke det er mer kvinnelig å være sinna i politikken enn for menn. Men det sier noe om våre forventninger.

- Det er ukvinnelig å være sint offentlig, skyter han inn.

- Hvorfor er det slik?

- Jeg oppfatter at dette svekkes med tiden, langsomt. Men det henger sammen med kjønnsstereotypiene våre. Kvinner skal være myke, vennlige, fredfulle, harmoniorienterte - også i politikken. Mens menn skal være krigere.

Todal Jenssen synes det er rart at dette fortsatt er et tema - og beklager det:

- Kvinner må få love til å være sinte, men velgerne ønsker det ikke. Det foregår nok atskillig kjefting på norske arbeidsplasser, så det er ikke unikt for politikken.

- Dette er en avsporing
- Det er både en avsporing i forhold til Sps problem, og ser vi tilbake på historien - på Gros temperament, ser vi at hennes sinne ble brukt mot henne, men at hun kom seg gjennom det og ble veldig respektert.

- Jeg hadde forventet at det ikke skulle bli fokus på dette etter Brundtland. Men alle er ikke der ennå, at engasjerte og sterke kvinner får god innpass, sukker han

-Er det vi ser av Navarsete innenfor det vi skal tåle?

- Ja, absolutt. For det første har det skjedd mange ganger og kommer til å skje igjen, en annen ting er at hvorvidt vi liker det eller ikke, er personavhengig.

- Sp sliter
- Hva er Sps hovedproblem, mener du?

- Sp sliter med at det foregår en sterk sentraliseringspolitikk, noe Sp ikke klarer å bremse. Sentraliseringsmekanismene er så sterke at vi får store endringer i landbruket og i distriktene, noe som gjør at mange Sp-velgere er frustrert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.