NA24.no

- Det er ikke rikingene, men du som skal tas

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Dersom skattehaukene får det som de vil.

Foran valgene i 2005 og 2009 ga Ap velgerne et løfte om å holde skatte- og avgiftsnivået på samme nivå som i 2004.

I sommer har imidlertid sentrale Ap-politikere tatt opp diskusjonen om økte skatter, for å finansiere den kommende eldrebølgen. En av Aps og venstresidens sentrale påstander i skattedebatten er at det er de rikeste som skal betale for de økte utgiftene på statsbudsjettet.

Redaktør for Skattebetalerforeningens medlemstidsskrift, Skattebetaleren, Stig Flesland, sparker nå bena under dette argumentet.

- Det går ikke. Det er enkel matematikk. Hvis vi skal dekke inn de fremtidige kostnadene, og ikke gjøre noen endring i dagens regler, så må alle bidra for å finansiere dette, sier Flesland til NA24.

Og han fortsetter:

- Å tro at man kan finansiere dette ved «å ta de rike» blir feil, sier han.

- Begynner i feil ende
Flesland viser til at de såkalte rike betaler grovt 30 milliarder kroner i året i toppskatt og formueskatt. Hvis man øker dette med usannsynlige 50 prosent, så vil altså dette gi 15 milliarder kroner mer i året. Dette beløpet dekker imidlertid ikke engang økningen i utgiftene til folketrygden fra 2009 til 2010.

- Jeg mener man begynner i feil ende. Vi har hatt en galopperende utgiftside de siste årene, sier Flesland, som mener tiden er inne for prioriteringer og kutt i statens årlige kostnader i stedet for økte skatter.

Øremerket skatt
Onsdag i forrige uke startet Aps partisekretær Raymond Johansen skattedebatten da han tok til orde for økte skatter allerede fra 2013. Trond Giske tror at folk vil være villige til å betale mer dersom pillen sukres.

- Jeg tror vi må ta debatten om vi i større grad skal øremerke skattene, noe vi hittil har vært veldig skeptiske til. Hvis vi for eksempel ber folk betale mer skatt for å ruste opp skolene, så skal det de betaler, faktisk gå til det formålet, sa Giske til VG i forrge uke.

Les mer: Giske vil ha øremerket skatt

Også LO-leder Roar Flåthen er enig med Johansen i at økt skatt er den riktige veien å gå. Flåthen mener økt skatt kan bli en vinnersak for Ap og regjeringen.

Les mer: LO-lederen tror høyere skatt er en vinnersak

Ikke alene
Skattebetalerforeningen er ikke alene om å trekke frem den sterke økningen i statens utgifter som hovedutfordringen fremover.

Også leder av finanskomiteen på Stortinget, Aps egen Torgeir Micaelsen, er på kollisjonskurs med partisekretær Raymond Johansen og de andre skattehaukene.

- Vi kan ikke finansiere eldrebølgen med økt skatt for velferdsordninger i dag, sier Micaelsen til NA24, og påpeker at han mener det er uklokt å bruk opp virkemiddelet, som økt skatt gir, nå.

Stort rom for effektivisering
Lederen for finanskomiteen sier videre at han mener at det er mulig med store effektiviseringstiltak i offentlig sektor.

- Det er stort rom for nytenkning på vestresidens premisser.

AP-toppen mener at det gjøres mye som gjøres med effektivisering i offentlig sektor i dag også, men at dette gjøres ofte under medias radar. Likevel mener han at det vil være viktig at partier som søker makt har en plan for hvordan utgiftene til eldrebølgen skal håndteres. Her er en prioritering i offentlige utgifter viktig, sier han til NA24.

Bør skattene heves, eller er det unødvendig? Si din mening i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere