- Det er ingen bunn i oljeprisen

Nå veddes det på oljepris på 20 dollar

06.01.15 10:59

Marerittet i oljemarkedet fortsetter med uforminsket styrke.

I USA har lettoljen WTI stupt nesten 10 prosent siste uken til under 50 dollar per fat, for første gang på nesten seks år.

Nordsjøoljen Brent kommer etter og er ned tre dollar siste døgnet, til 52 dollar. På forsommeren i fjor var oljeprisen i 115 dollar, og få ante hva fremtiden ville bringe.

Så da blir spørsmålet; hvor ille kan det bli?

- Det er ingen bunn i oljeprisen i det helt korte bildet. De fleste oljeselskapene har fremdeles lavere operasjonskostnader enn oljeprisen og kostnadene er dessuten låst fast uansett, så dette er et maktspill mer enn en marginalkost-logikk i det korte bildet, sier Jarand Rystad i Rystad Energy til Nettavisen.

- Alle ønsker krisemaksimering
Rystad er en av nestorene i oljemarkedet og blir flittig brukt av aktørene til å se i krystallkulen.

Han er ikke optimistisk.

- Verden konkurrerer nå om å produsere mest mulig. Alle ønsker å krisemaksimere. Selv Russland markerer dette gjennom sin retorikk, sier Rystad

- Men mener de det?

- Nei, ingen mener det, men alle gjør det. Ingen vil vise svakhet, sier Rystad.

- Så hvor lavt kan det gå?

- Ser man over en tre ukers periode så faller ikke oljeprisen med mer enn en dollar i snitt per dag. Jeg tror fort at vi kan se at oljeprisen faller videre ut januar og at prisen kommer under 40 dollar dersom vi ikke får overraskelser, men overraskelser som plutselig avbrudd det kan komme, sier Rystad.

- Markedet vil regulere dette. Alle oljeselskapene produserer nå mindre, noe som vil gjøre at oljeprisen snur etterhvert. Men det tar tid, gjerne seks til 12 måneder før man får effekten av det. Jeg tror på en rekyl, men ikke med det første, fortsetter han.

Nordeas oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt peker på at usikkerhet forsterker fallet.

- Så lenge vi ikke ser noen bedring i den fysiske balansen i markedet som igjen gir tillit til investorer eller kjøpssignal så kan oljeprisen fortsette å falle. Enn så lenge har vi ikke sett tegn til at produksjonen bremser opp nok til å balansere markedet. Men vi har sett de første tegnene til at USA sakker farten ved at antall rigger som er i bruk og nye boretillatelser har falt. Usikkerheten er svært høy til utviklingen i oljemarkedet og prisen som har ført til at mange selger seg ut av olje for øyeblikket og dette forsterker fallet, sier hun til Nettavisen.

Årsaken til at det nå kommer så mye olje inn i markedet er at OPEC produserer over sin kvote og at produsenter som Russland og USA produserer på det høyeste nivået på lenge. Skiferoljerevolusjonen i USA har gitt en formidabel økning i produksjonen på svært kort tid, mens Russland nå produserer på det høyeste nivået siden Sovjetunionens oppløsning. I tillegg har etterspørselsveksten svekket seg kraftig med svakere vekst i Kina, EU og Japa, sier Thina Margrethe Saltvedt. Foto: (Nordea)


Vedder på 20 dollar
Raset har fått enkelte investorer til nå å se for seg priser verden ikke har opplevd siden 2003.

Ved bruk av putopsjoner vedder nå stadig flere på at oljeprisen i mars og juni vil befinne seg på 30-tallet, de enda mer pessimistiske satser også pengene sine på at man kan få priser under 30 dollar per fat, ifølge Schork Report.

Veddemålene på priser under 30 dollar per fat er 1,7 ganger volumet på oljen som er på terminalen i Cushing i Oklahoma, der WTI-oljen i USA leveres.

- På kort sikt kan alt skje – jeg tviler på vi ser USD 20-tallet, men man skal aldri si aldri, sier Saltvedt.

Mer bastant er oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Markets.

- Jeg tror ikke prisen kan falle til 20 dollar, fordi innen vi når det nivået vil eksisterende produksjon i Canada (oljesand) og amerikanske stripper wells begynne å stenge ned. Dette fordi det koster mer enn 20 dollar fatet i operasjonelle kostnader for deler av denne produksjonen, sier Kjus til Nettavisen.

- Jeg tror prisene bunner ut og begynner å stige innen vi kommer til sommeren, fortsetter han.

- Saudi bak nedturen
Oljeanalytikeren begrunner oljeprisfallet med at det er for mye olje i markedet og det er igjen forårsaket hovedsakelig av skifer-revolusjonen i USA. Men det har også vært svak etterspørselsvekst i 2014.

- Det virkelig store prisfallet startet etter at OPEC (les Saudi) gjorde det klart at de ikke ville forsvare oljeprisen ved å kutte sin produksjon. Da må altså i stedet prisen falle tilstrekkelig lavt til at produksjonsveksten globalt minker og at etterspørselsveksten styrker seg. Vi tror dagens priser allerede er tilstrekkelig lave til å få til dette men det er tidsforsinkelser i hvordan prisene påvirker både tilbud og etterspørsel, sier Kjus.

Ifølge Kjus ønsker ikke oljeselskapene lave priser for å få kuttet sine kostnader.

- Det er bare å glemme at de privateide selskapene frivillig reduserer sin produksjon. Det vil de kun gjøre dersom det ikke lenger lønner seg å investere, det vil si at de ikke lenger har lønnsomme prosjekter, sier Kjus.

Derimot er det landene Saudi Arabia, De forente arabiske emirater og Kuwait som vil ha lave priser en periode for å drepe investeringer og dermed beholde sine markedsandeler.

Saltvedt tror prisene vil stabilisere seg i løpet av første halvår.

- Og begynne å bevege seg opp i slutten av andre kvartal så vil vi kunne se et større hopp i prisene utover høsten når det fysiske markedet er mer i balansen og investorene trekker tilbake til oljemarkedet, sier hun.

Her er Saltvedt og Nordea Markets anslag på prisen fremover. Foto: Nordea Markets


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.