*Nettavisen* Økonomi.

- Det er ingen tvil om hvem som er fienden

Jan Balstad, tidligere Handelsminister og nestleder i LO, ønsker debatt om NATO-øvelse på norsk jord. Foto: Foto: Privat

Jan Balstad lurer på om Norge er i ferd med å bli brukt i en kald krig mot et naboland.

24.04.14 08:12

Tidligere handelsminister under Gro, Jan Balstad, fikk et hardt møte med hverdagen etter påsken. På sin Facebook side tirsdag skrev han følgende:

«Nå når vi kommer oss etter påskeferien kan det være greit å orientere seg i virkeligheten igjen. For første gang etter siste verdenskrig skal det på norsk jord være en invasjonsøvelse i NATO regi. En «tenkt» fiende skal slås tilbake av NATO-styrker fra hele alliansen. Dette settes i samband med situasjonen i Ukraina og da er det ikke langt til å gjette hvem fienden er. Er Norge i ferd med å bli brukt i en kald krig mot et naboland? Jeg etterlyser debatten, påsken er over!»

- Erna har heller ikke sagt noe
Overfor Nettavisen utdyper Balstad.

- Skal Norge være arena for en så stor invasjonøvelse nå? spør han.

Og svarer selv på utpust.

- Jeg har ikke hørt en stortingsdebatt om dette, ei heller en ordentlig politisk debatt om dette på andre arena. Hva mener Ap om dette? Hva mener opposisjonen om dette? Hva mener Erna? Hun har jo nesten ikke sagt noe hun heller.

- Det er bare Børge Brende som innimellom siterer vestmaktenes propaganda. Det kan virke som at Norge blir brukt som en brikke i et stort spill.

- Norge er blitt en spydspiss i Obamas kamp
Det Balstad sikter til er NATO-øvelsen «Noble Ledger», som skal skje i høst og består av 13.000 soldater fra en rekke land.

- Det er jo ingen tvil om hvem som er fienden. Dette må sees i sammenheng med situasjonen i Ukraina, og da er det ikke vanskelig å gjette hvem fienden er, sier Balstad.

- Glem ikke at norske krigsskip har gått inn i Østersjøen også. Det kan virke som at Norge er blitt en spydspiss i Obama og vestens kamp.

Han lurer på om Norge er i ferd med å bli brukt i en kald krig mot et naboland.

- Jeg har mange meninger om dette. Jeg ønsker at folk skal engasjere seg i dette her. Hvem er det som driver med dette? Er folk helt uinteressert i at Norge blir dratt inn i en situasjon som de fleste ikke har opplevd en gang. Hva mener vi?

- Støtter en nær sagt selvutnevnt president
Han mener at hele Ukraina-konflikten er en underlig situasjon og trekker frem at Ukraina står utenfor NATO, utenfor EU og utenfor den vestlige sfære, og at 17 prosent av innbyggerne er russere.

- Så er plutselig USA i gang, EU i gang og Nato i gang, og støtter en nær sagt selvutnevnt president, et midlertidig styre. Befolkningen har jo ikke fått anledning til å si sin mening. Det skjer jo først 25. mai. Det virker som at det er et fryktelig hastverk å få dette til. Det er en pussig setting. Hva er det som er så ille med å vente?

- Hva skyldes dette kraftige engasjementet fra vestens side?

- USA slår hardt ned på dem som prøver å utfordre deres posisjon i verden. Er det noen som truer vestens olje- og gasstilgang, er man villig til å gjøre hva som helst. Men er det riktig?

Balstad er ikke hvem som helst i norsk politikk og samfunnsliv. I mange år var han Norges handelsminister under landsmoderen Gro.

Han var også LOs nestleder i mange år under Yngve Hågensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.