*Nettavisen* Økonomi.

- Det er latterlig

Foto: Kilian Munch

- Det er latterlig å tro at kinesiske myndigheter vil slippe noen ut av fengsel på grunn av en pris.

09.02.12 18:53

- Fredsprisen er et slag i kinesernes verdighet, sier doktor Victor Gao, direktør i China National Association of Internatinal Studies, til NA24.

Gao deltar på Oslo Energy Forums årlige konferanse hvor blant annet Jens Stoltenberg, Statoils Helge Lund og toppsjefen for Saudi Aramco Khalid A. Al-Falih deltar.

Victor er ingen hvem som helst.

Han er også leder av Beijing Private Equity Association og har innehatt toppjobber i både Morgan Stanley og CNOOC, som er det nasjonale kinesiske oljeselskapet.

- Prisen blir sett på som et slag i kinesernes verdighet, en komplett mangel på anerkjennelse av den enorme utviklingen Kina har hatt de siste 32 år, sier Gao - som er utdannet på Yale og var tolk for Kinas sterke leder gjennom to ti år, Den Xiaoping.

Kongen på første rad

Gao mener at man trenger ikke være enige eller akseptere alle verdivalgene i Kina, men å blande seg direkte inn interne forhold, det er ikke riktig.

Nobels Fredspris har en lang tradisjon i Norge og er av den kinesiske regjering betraktet som offisiell.

- Når du har kongen på første rad, statsminister, andre ministere og stortingsrepresentanter, på plass, da er det en nasjonal begivenhet, sier Gao.

Han mener at Norge gjennom Nobels Fredspris sender et signal til kinesiske myndigheter.

- Det er latterlig at noen i Oslo forventer at kinesiske myndigheter bare på grunn av en pris vil slippe noen ut av fengsel i Kina, sier Gao.

- En ny generasjon kinesere er i ferd med å innta sjefsstolene i Kina. Vil det hjelpe på forholdet?

- Det tror jeg ikke. Det vil være et viktig generasjonsskifte, med nye unge ledere. Men vekstplanene som Deng Xiaoping staket ut i 1977-78 ligger fortsatt der og vil følges i flere tiår til, sier Gao.

Skylder 12.000 milliarder

I løpet av 2012 og litt inn i 2013 vil det skje et generasjonsskifte i Kina. Trolig overtar Xi Jinping som leder.

Han er i Washington neste uke for å treffe president Obama, men det blir trolig langt mellom rosene på middagen på valentinsdagen.

Forholdet melllom USA og Kina er langt fra varmt for tiden. Tross alt er Kina USAs største kreditor. USA skylder kinserne rundt 2.000 milliarder dollar tilsvarende 12.000 milliarder kroner, ifølge Gao.

Det blir store utskiftninger blant Kinas elite. Den femte generasjonen kalles de nye lederne siden 1949.

Over 70 prosent av Kinas elite skal byttes bort. Frem til alt er på plass blir det ikke de store endringene i kinesisk politikk.

- Men møter ikke Kina problemer i andre land på grunn begrensninger på ytringsfriheten?

- Du må se på det på en helt annen måte. Vi er nesten 1,4 milliarder mennesker. Hvem kan stoppe så mange mennesker å tenke? Det er umulig. Hvordan kan du tro at et politisk parti kan stoppe 1,4 milliarder mennesker å tenke, sier Gao.

Han viser til at kineserne kan bevege seg fritt nå over hele Kina, et land som har et areal tre ganger større enn India. Det er en milliard mobilbrukere og 500 millioner internettbruker.

- Tror du virkelig disse brukerne kun snakker og chatter om kun sosialisme? De snakker fritt om alt, bortsett fra en liten liste med tabuområder, iser Gao.

Tabu med sex med mindreårige

- Alle land har sine tabuer. I Norge for eksempel er det ulovlig å ha sex med en mindreårig, som han norske politikeren har fått problemer med. I USA kan man ikke snakke om Al-Quaida, i Japan skal man ikke si noe negativt om keiseren, fortsetter Gao.

- Så hvilke tabuer har dere i Kina?

- I Kina kan man ikke snakke om Taiwans selvstendighet, eller Tibets selvstendighet, privat eierskap av våpen, eller provosere frem demonstrasjoner til formål å styrte den sittende regjeringen.

- I USA er jo det å bære våpen helt lovlig, men ikke i Kina. Det er forskjeller i alle land. Det må vi respektere, sier Gao.

Alle kinesere burde spise norsk laks

Gao synes imidlertid at det er synd at forholdet er blitt slik det er blitt. Før utdelingen kunne ikke forholdet mellom Kina og Norge vært bedre.

- Jeg var på den norske paviljongen på Shanghai Expo og jeg kunne føle at spenningen, kjemien og oppsiden var god. Alle ventet at Norge og Kina skulle signere en handelsavtale og at begge landene ville bli vinnere, sier Gao.

Begge land er ofre, mener Gao.

Nå blir det viktig å prøve å få i gang handelen igjen, selv om det offisielle forholdet er på et bunnivå akkurat nå.

- Det er synd at ikke kineserne spiser mer norsk laks. De burde spist én kilo om dagen, og med nesten 1,4 milliarder mennesker trenger dere ikke tenke på oljen lenger, sier Gao med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag