- Det er to ting som skal til for å lykkes

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Norskpakistanske Mudassar Kapur (36) inntar Stortinget med sommerfugler i magen.

14.09.13 11:42

OSLO (Nettavisen): Mudassar Kapur ble mandag valgt inn på Stortinget for Høyre, og blir en av tre stortingsrepresentanter med flerkulturell bakgrunn.

- Jeg synes det er kjempestas å komme inn på Stortinget, sier 36-åringen stolt.

Nettavisen møter Kapur utenfor bygningen der han de neste fire årene skal tilbringe mye tid. Han er spent, og ikke minst takknemlig for tilliten han er blitt vist fra velgerne.

- Jeg skal også innrømme at jeg har en del sommerfugler i magen nå som jeg skal inn i dette viktige vervet, sier han.

Les også: Dette er det nye Stortinget

- Jeg trives i konkurranse
Kapur er norskpakistaner, og jobber i dag som innsamlingsansvarlig hos SOS barnebyer. Han er født og oppvokst i Oslo, er gift og har to barn på fire og fem år.

- Jeg trives i en konkurransesituasjon, og i en situasjon hvor det skal leveres. Men jeg er også ydmyk, forteller den nyvalgte stortingsrepresentanten.

Han har flere års politisk erfaring, etter å ha vært valgkampsjef for Høyre ved flere valg. De to siste årene har han også vært bystyrerepresentant i Oslo.

- Jeg har både jobbet veldig tett med å formidle politikk for Høyre, og også fått jobbet lokalt her i Oslo som medlem av finanskomiteen, forteller Kapur.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

Likevel er det noe helt annet å bli en del av Norges nasjonalforsamling.

- Jeg tror man aldri kan være så lenge i politikken at man tar stortingsplassen for gitt. Jeg føler meg ganske trygg på fag, men det er jo en gang slik at det er en ny setting, sier han, og legger til tankfullt til:

- Jeg har tenkt mye på hvordan man skal gjøre seg tilliten verdig, og passe på at man ikke forsvinner inn i det huset - og husker hvem man jobber for.

- Det sier alt om Norge
- Når fant du ut at du ville bli politiker?

- Jeg våknet ikke plutselig en dag og tenkte at nå skal jeg engasjere meg politisk. Jeg jobbet med å formidle politikk gjennom seks år i tre valgkamper, og så ble det mer og mer. Det ene tok det andre, og det var en veldig gradvis overgang til mitt politiske engasjement, sier Kapur.

Han legger ikke skjul på at han er svært takknemlig for de mulighetene han har fått, som andregenerasjons innvandrer.

- Tenk det da, jeg er jo født her i byen og faren min kom hit som arbeidsinnvandrer på 70-tallet. I løpet av én generasjon er det mulig å vokse opp i denne byen, få en utdannelse, få en skikkelig karriere og så sitter man på Stortinget. Det sier egentlig alt om Norge, og det sier alt om Oslo, sier han, og fortsetter engasjert:

- Oslo er jo byen hvor veldig mange muligheter skapes, og det er noe av de tingene jeg har lyst til å brenne for. Derfor er de viktigste politiske sakene for meg sosial mobilitet. Det at du kan gjøre alle disse klassereisene, uansett hvilket utgangspunkt du har.

Selv har han også kjørt Oslo-trikken, mens han var student på BI. En skikkelig klassereise, som han selv beskriver det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Bare tre flerkulturelle?
Kapur mener det er to ting som er avgjørende for at man skal lykkes:

- Det er at barna kommer gjennom skolen med et godt utbytte, og at voksne kommer seg inn i arbeidslivet og ikke faller ut av arbeidslivet. De to tingene mener jeg er de aller viktigste grunnpilarene for å utjevne sosiale forskjeller, sier han.

- Når folk også spør meg om integreringspolitikk, så er mitt svar at også der er svaret jobb og skole. Vi må bli flinkere til å slippe til folk med flerkulturell bakgrunn, sier Kapur.

- Hva tenker du da om at det er valgt inn bare tre stortingsrepresentanter med flerkulturell bakgrunn?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det første jeg tenker om det er at det er en tredobling fra sist, fordi forrige gang var det bare Hadia Tajik som var valgt inn fast. Det er bra, det er all time high, faktisk. Det er også store sjanser for at tredjekandidaten i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, rykker inn på Stortinget når det skal dannes en ny regjering, sier Kabur, sier han.

- Jeg har opplevd rasisme
Han ønsker imidlertid ikke å få stempelet minoritetspolitiker.

- Jeg ser på meg selv som en politiker med minoritetsbakgrunn, men ikke en minoritetspolitiker, sier 36-åringen.

- Har du selv opplevd rasisme?

- På 80-tallet, ja. Det var vel mest da jeg gikk på barneskolen. Da opplevde jeg noen episoder som jeg ikke vil gå inn på nå, på skolen, på vei til skolen eller på bussen. Men så virker det som om folk har vokst det av seg. Etter at vi har blitt mer mangfoldige, så har vi også blitt mer tolerante, sier han, og legger til:

- Jeg hører ikke så ofte lenger at folk er blitt ropt «pakkis» etter på gata. Det er nesten litt harry.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han påpeker samtidig:

- Alt fremmed er alltid litt skummelt, og det har jeg alltid hatt veldig forståelse for.

Som stortingsrepresentant lover han også å jobbe for et tryggere Oslo, med mer synlig politi i gatene. Bistand og utvikling er også viktige saker for ham.

- Hva tenker du om at partiet ditt nå kan havne i regjering med Frp?

- Når det gjelder alt som har med regjeringsforhandlinger å gjøre, har jeg tenkt å overlate til Erna Solberg og de som skal jobbe med forhandlingene. Er det noe de trenger så er det arbeidsro, svarer han diplomatisk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.