NA24.no

- Det er veldig grådig

Sist oppdatert:
Ansatte reagerer på at finanskjendisen Christian Bjellands vil selge Daletec, men selv beholde avtale om gratis kraft til evig tid.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det er TV 2 Nyhetene som mandag kveld bringer nyheten om stridighetene på Dale – tettstedet mellom Bergen og Voss.

NA24 - din næringslivsavis

Gratis kraft for evig
Selskapet Winder eier Dale-selskapet Daletec, og Christian Bjelland, som eier 56 prosent av moderselskapet, har nå lagt planer for datterbedriften som ikke faller i smak hos verken ansatte eller kommuneansatte.

Stridens kjerne ligger i at grunnleggeren av Daletec-fabrikken kjøpte fossen ved Daleelva for 130 år siden. Senere, på 1920-tallet, solgte han fossen til Bergenshalvøens kraftselskap (BKK), mot en avtale om gratis kraft til evig tid.

Og selskapet lever fortsatt med overskudd år etter år. Regneark TV 2 Nyhetene har hentet inn viser overskudd fra 1995 til i dag, men unntak av årene 2001, 2004 og 2007. Bjelland har også tatt ut mange titalls millioner i utbytte og konsernbidrag.

Vurderer å selge
Men det er ikke dermed sagt at eierne er fornøyd. Bjelland forteller til TV 2 at det er aktuelt å selge bedriften, da han ikke mener lønnsomheten på Daletec har vært tilfredsstillende.

- Ja, altså – det har vi vurdert, sier han til TV 2, og forteller videre på spørsmål om hvordan kostnadene kan ha vært så høye, til tross for gratis kraft:

- Selv om man over tid har hatt en subsidiering av kraften ved bedriften, og dette er en kraftkrevende industri i størrelsesorden 8 - 10 millioner i året, så har man fortsatt ikke klart å generere lønnsomhet. Det sier jo bare hvor viktig det nå er å se på hele kostnadsstrukturen ved bedriften for å etablere lønnsomhet gjennom strukturelle tiltak.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

218888

Sendte brev til ordfører
Men slik det kommer frem i brevet som er sendt til ansette og ordfører Eirik Haga, viser at selskapet som eventuelt vil overta driften etter et salg ikke vil få samme rammevilkår.

I brevet står følgende:

  • Driften og samtlige ansatte overføres til et 100 prosent eiet datterselskap
  • Morselskapet beholder kraftrettighetene

Ansatte reagerer
Klubbleder Vegar Sellevold reagerer sterkt på morselskapets planer.

- Splitte opp og selge til en annen eier som skal drive videre på helt andre rammevilkår? Jeg synes det gir et dårlig signal til samfunnet generelt. Det er veldig grådig, sier han til TV 2 Nyhetene.

De ansatte har nå hatt et krisemøte med ordføreren, i frykt for at Bjelland skal stikke av med kraftavtalen de mener er selve grunnlaget for samfunnet i Dale. I morgen er det styremøte i Winder, og Bjelland garanterer ingenting.

- Kraftavtalen tilhører selskapet, og vi eier selskapet - så får vi se hvordan man legger forholdene til rette for alle, uttaler han overfor TV 2.

Et alternativ til salg av bedriften, er å fase ut en større del av produksjonen til deres samarbeidspartner i Pakistan, men naturligvis faller heller ikke dette i smak hos de ansatte. Uansett er det duket for bråk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere