*Nettavisen* Økonomi.

- Det går ikke godt i norsk økonomi

- Det går ikke godt i norsk økonomi, men det beste vi kan si er at det ikke går dramatisk verre, sier Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov. Foto: Jonas Sverrison Rasch (Handelsbanken)

Men Øystein Olsen vil holde rentekruttet tørt i desember, tror Handelsbanken.

27.11.15 11:40

- Det går ikke godt i norsk økonomi, men det beste vi kan si er at det ikke går dramatisk verre, sier Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov til Nettavisen Stocklink.

I et nytt knippe temperaturmålere over norsk økonomi fredag, viser SSB-statistikk at omsetningen til detaljhandelsbedriftene økte i oktober, men etter to måneder med nedgang.

- Nivået i detaljomsetningen er nå faktisk lavere enn i juli. Det svinger, men underliggende er det en ganske beskjeden utvikling, sier Gonsholt Hov.

Legger kjøpsplanene på is
I tillegg peker pilene mot et svakt forbruk fremover. I november fikk forbrukertilliten en ny knekk, og falt til en historisk bunn. Forbrukertillitsindeksen fra Opinion, som har vært negativ siden oktober i fjor, er på det laveste siden målingene begynte i 2007.

- Det er ikke bare fordi folk er bekymret for landets økonomi. Vi ser også at kjøpsplanene trender nedover. Vi så også et markert fall i kjøpsplanene i forbrukerundersøkelsen som kom tirsdag fra TNS Gallup og Finans Norge. Vi har en svak underliggende utvikling i detaljomsetningen og konsumentene sier de skal være mer forsiktige fremover. Men, vi har heldigvis ikke sett noe brått omslag i retning av at det er klar negativ vekst i konsumet. Det holder seg på svake rater med risiko på nedsiden, sier Handelsbanken-økonomen.

Samtidig viser de nye arbeidsledighetstallene fra NAV at det ble 500 flere helt ledige i november. De to foregående månedene var ledighetsøkningen kraftigere, på henholdsvis 2100 og 600 personer.

Øningen i oktober er den minste siden mai, påpeker DNB Markets-økonom Kjersti Haugland i en kommentar.

- Dagens tall er på den positive siden, og reduserer – isolert sett – sannsynligheten for et snarlig rentekutt. Uroen for at forbruket var i ferd med å svikte er nå dempet, men merk at vi må se fortsatt solid vekst i årets to siste måneder for å unngå nok et svakt kvartal for privat forbruk. Ledighetsoppgangen er mer dempet enn den har vært de siste månedene, men vi tolker dette som et tilfeldig utslag.

Uenige om renten
- Vi tror fortsatt at Norges Bank vil kutte renten til 0,5 prosent i desember, som følge av en mer fremoverlent strategi i en situasjon der gjenværende renteammunisjon er liten, vurderer Haugland.

Handelsbanken tror derimot Norges Bank vil holde rentekruttet tørt i desember.

- Utviklingen i det korte bildet er på linje med det Norges Bank har anslått. Det er grunnen til at vi ikke tror Norges Bank kutter renten i desember. Kuttet kommer i mars, er vår prognose. Men prognosen er ikke fastslått enda, fordi vi får regionalt nettverk neste fredag, som blir veldig avgjørende for hva Norges Bank ender opp med å gjøre, sier Gonsholt Hov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag