*Nettavisen* Økonomi.

- Det har blitt mye lettere å være megler

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)

- Dette har ikke gjort seg utslag i prisen, sier Forbrukerrådet.

De aller fleste velger å benytte seg av en eiendomsmegler når de skal selge bolig, og det er ingen hemmelighet at disse mer eller mindre kvalifiserte mellommennene vet å ta seg godt betalt for jobben de utfører.

- Det som er oppsiktsvekkende er at eiendomsmeglernes arbeid ved boligsalg har blitt betydelig forenklet, grunnet ny teknologi, uten at dette har gjort seg utslag i prisen forbrukerne betaler, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet, til Nettavisen NA24.

De høye kostnadene, via autoriserte meglere, har ført til at mange velger å gjennomføre salget selv. Dette kommer fram i undersøkelser gjennomført av Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) i desember 2012. I en av rapportene fremgår det blant annet at hele 17 prosent velger å selv stå for salg av egen bolig, og ny teknologi er en av bidragsyterne til det forholdsvis høye tallet.

- Det er svært mange som uten særlig store vanskeligheter kan selge boligen sin uten hjelp fra en eiendomsmegler, og det med godt resultat, sier Bartholdsen.

Tips meg på elin.reitan@nettavisen.no!

- Utforme din egen salgsoppgave
Muligheten til å blant annet fremskaffe nødvendige papirer og dokumenter via ulike nettsider har utvilsomt bidratt til å gjøre boligsalget mer tidseffektiv.

- En vanlig bolig- eller hytteeier har i dag muligheten til enkelt å kjøpe seg tilgang til nettverktøy der du nøyaktig skriver inn fakta og laster inn takstmannens rapport, fotografier og annen viktig informasjon. Slik kan man utforme sin egen salgsoppgave og motta kvalitetssikrede øvrige dokumenter som er nødvendige for salget, tipser Bartholdsen.

- Dette har utvilsomt bidratt til å gjøre boligsalget tryggere, enklere og mer tidseffektivt. Det finnes firma som tilbyr slike løsninger, og vi er glade for slike utslag av innovasjon, fortsetter fagdirektøren.

Forbrukerrådet har selv laget en oversikt over hvordan private boligselgere kan gå fram når de skal selge bolig, men også de anbefaler at oppgjøret - der kjøpesum og eiendomsrett skal bytte hender gjennomføres av oppgjørsadvokat eller som et oppgjørsoppdrag fra et meglerkontor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Saftige regninger
Private selgere har også god tilgang til potensielle kjøpere. Ny har teknologi ført til at enhver kan få både enkel og rask tilgang til boligkjøpere - via ulike markedsplasser, som for eksempel Finn.no.

- Jeg kjenner til noen saftige regninger til fra eiendomsmeglere, samtidig som mye av markedsføringen legges opp via Finn, sier Bartholdsen, som etterspør gjerne en mer uavhengig boligportal, som for eksempel Boliga.dk i Danmark, som utfordrer, snarere enn betjener, meglerbransjen.

Bartholdsen oppfordrer videre boligeiere til å være kritiske til meglernes kostnader, innhente tilbud fra flere og sammenligne hva det koster å selge for eksempel i nabobyer.

Ti steg for å selge boligen din selv

1. Bekreft grunnbokutskrift

2. Innhent kommunale opplysninger

3. Invester i en god teknisk tilstandsrapport

4. Innhent prisopplysninger på tilsvarende boliger

5. Lag en salgsoppgave som kan deles ut på visning

6. Vurder hvor og hvordan du vil annonsere

7. Planlegg forhold rundt visningen

9. Utform kontrakt

10. Oppgjør, helst ved hjelp av advokat eller eiendomsmegler, eventuelt bank.

Kilde: forbrukerrådet

- Noen av prisvariasjonene fra by til by tolker jeg som utslag av varierende konkurranse om oppdragene og at boligeiere i en by kan ha vennet seg til et høyere prisnivå enn andre steder. Salgsoppgaven for boliger gir en opplisting av kostnadene, men da kan det vært smart å sjekke meklerpriser utenfor eget nærområde også. Meglernes priser blir til i et fritt marked, og da er det viktig at du som forbruker bruker benytter din mulighet til å presse prisene, sier han.

- Samtidig er det selvsagt andre viktige forhold ved eiendomsmegleren enn utgiftene, som at du mener vedkommende vil gjøre en god jobb eller for eksempel kjenner markedet godt, fortsetter fagdirektøren.

DNB og Obos med eierinteresser
I lang tid var det bare eiendomsmeglere og advokater som kunne markedsføre boligsalgsobjekter på Finn.no.

Med aktører som DnB og Obos på eiersiden i Finn Eiendom, var det kanskje ikke så merkelig at portalen motsatte seg og åpne markedsplassen for private aktører. I 2009 vedtok imidlertid Fornyings- og administrasjonsdepartementet en forskrift, som gjorde at nettportaler som Finn.no og Tinde.no ikke lenger kunne nekte private adgang.

Fra januar 2010 har det derfor vært mulig for private aktører å selge bolig på markedsplassen. Prisen er imidlertid ganske stiv, i alle fall om man sammenligner den med hva det koster å markedsføre under andre faner.

5.000 kroner koster det nemlig å annonsere en bolig for salg. Til sammenligning setter det deg mellom 99 og 499 kroner tilbake å annonsere en bolig til leie.

Slik forklarer Finn Eiendom prisdifferansen:

- Det å selge bolig er noe folk flest gjør sjeldent, verdien på en bolig er noe helt annet enn for eksempel en kaffetrakter, og man får potensielt eksponert annonsen sin for tusenvis av interessenter hver uke. Hvis vi tar dette i betraktning, ligger prisen på et greit nivå, sier Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør i FINN eiendom, til Nettavisen NA24.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Finn Eiendom

- Prisen varierer
Det er rundt to millioner unike brukere innom FINNs boligsider per uke, og selskapet omsatte i 2012 for nærmere 256 millioner kroner. Hva eiendomsmeglerne betaler for å annonsere på nettsidene vil Høvås ikke gå inn på i detalj.

- Hva annonsørene betaler varierer. Vi har individuelle avtaler med de ulike kjedene, som blant annet er basert på hvor mange annonser de legger ut i året. De som annonserer hundrevis av boliger i året betaler mindre enn de som legger ut et fåtall objekter per år. Videre har vi produkter som meklerkjedene kjøper utover selve boligannonsen, eksempelvis bannerannonser, så dette er også med på å bestemme prisen, avslører imidlertid Høvås, som opplyser om at omkring to prosent av alle boligannonser på deres nettside kommer fra private aktører.

Det har med andre ord ikke vært en eksplosjon av private boligselgere på Finn Eiendom etter at det ble åpnet opp for at private aktører. Høvås mener tendensen til at folk kjøper seg fri fra ting, er forklaringen på dette.

- Det gjelder alt fra å passe hund og barn til å vaske huset og pusse opp. Med tanke på dette er det ikke så rart at prosentandelen av dem som annonserer boligen privat ligger på rundt 2 prosent. Dessuten har vi lang tradisjon med å bruke megler når vi selger primærbolig, og det er en omfattende prosess å selge selv, sier han.

- Mange vegrer seg
SIFOs undersøkelse blant boligselgere bygger på mange måter opp under dette. Studien viser nemlig at den viktigste årsaken til bruk av megler, er at det er mye arbeid med å selge bolig.

Hovedårsaken til at man gjennomfører boligsalget selv er at det er dyrt med eiendomsmegler, fremgår det av studien.

- Mange vegrer seg fra å selge selv fordi de er redd for å gjøre noe feil, og mange er usikre på hvilken pris de kan oppnå, og dessuten er det å flytte i seg selv noe mange ser som en stressende tid, sier fagdirektør Bartholdsen, i Forbrukerrådet.

Han mener imidlertid at god planlegging kan gjøre dette til et alternativ for flere, og at prisforventning er noe man bør undersøke og avklare med seg selv enten man selger selv eller via megler. Han oppfordrer videre forbrukerne til å ikke la seg skremme av de mer eller mindre store markedskreftene i eiendomsbransjen.

- Jeg kjenner til private selgere som har stått for markedsføringen av egen bolig selv, og har satt prisrekord i gården, sier han.

- Vi fraråder på det sterkeste
Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) deler ikke Forbrukerrådet syn på salg av bolig.

- Vi fraråder på det sterkeste å selge bolig selv, da man begir seg ut på et juridisk minefelt med mange fallgruver, sier Christian Dreyer, administrerende direktør i EFF, til Nettavisen NA24.

Han påpeker at det kreves en Bachelorgrad og to års praksis for å bli autorisert megler i dag, og at lovgiver har lagt opp til et såpass tungt kompetansekrav og krav til å følge et omfattende juridisk lovverk.

- Det er en rekke fallgruver, så det er vanskelig å være konkret her. Det er mange opplysninger man må innhente og forstå, som man også skal videreformidle til kjøper, sier Dreyer.

- Mange kjøpere er skeptiske til det og ikke skulle kjøpe fra fagpersoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ny teknologi har gjort alle yrker enklere
Han medgir imidlertid at ny teknologi har gjort eiendomsmeklernes jobb lettere.

- Ny teknologi har gjort alle yrker enklere, men det er ikke teknologien som avgjør hvor trygt et boligsalg gjennomføres - det er det lovverket a som avgjør. Teknologien hjelper deg ikke med dette, det handler om erfaring, og man må ha utdanning for å forstå alle aspekter ved et boligsalg, sier Dreyer.

- Et ofte brukt salgsargument for å benytte megler er at de oppnår bedre pris, men eksisterer det statistikk på at dette stemmer?

- Det er så forsvinnende antall som velger å selge bolig selv at det ikke er statistikk grunnlag for å gjøre slike undersøkelser. Vi har forsøkt, men vi har ikke nok data å bygge opp under statistikken, svarer Dreyer, som ikke tror på et trendskifte der flere velger å selge bolig selv.

- Nei, utviklingen viser at alle vet at det er mulig å selge bolig selv, men de fleste velger og ikke å gjøre det. Bolig er den viktigste investeringen til de aller fleste, og når man skal selge er det en prosess man ønsker hjelp fra fagfolk til.

Tips meg på elin.reitan@nettavisen.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag