*Nettavisen* Økonomi.

- Det har kommet mye usaklig

Foto: Ingun A. Mæhlum (Scanpix)

Men nå er fotballstreiken over og spillerforeningen fornøyd.

23.05.11 08:39

MAJORSTUA (Nettavisen): Fredag ble 95 medlemmer av spillerforeningen NISO (Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon) tatt ut i streik som en følge av at NISO ikke kom til enighet med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) om en ny arbeidsavtale.

Dette medførte at den niende serierunden i Tippeligaen ble utsatt på ubestemt tid.

Søndag kveld kom NISO og NHO Idrett til enighet – og dermed kunne streiken avblåses.

- Unison støtte
- Vi er veldig fornøyde. Vi føler at motparten har strukket seg langt. Vi har fått bevegelse på seks av syv krav og da må vi være fornøyde. Vi er også fornøyde med å få til en løsning. Det har vært et bra press på begge sider, sier leder Joachim Walltin i NISO til Nettavisen.

Nå skal NISO og NHO Idrett be fotballforbundet om å endre spillernes standardkontrakt, slik at oppsigelsesvernet styrkes. NISO har vært misfornøyd med at idrettsklubber har sagt opp spillere for å hente inn billigere alternativ.

I tillegg får spillerne uttalelsesrett før klubbene inngår avtaler med utstyrsleverandører. Dette punktet – spillernes krav om å få velge eget skotøy - har fått både mest omtale og mest kritikk fra kommentatorer og supportere.

- Vi har fått støtte, ganske unisont, fra alle som spiller i dag eller har spilt selv. Det er mulig at du må ha vært på dette nivået (som spiller, red. anm.) for å skjønne det. Det har selvsagt kommet mye usaklig og det var vel det som var minst uventet i denne prosessen, når utgangspunktet er at alle spillere er bortskjemte og overbetalt. Det har vi prøvd å heve oss over, sier Walltin.

- Ikke svekket spillernes image
Han vil ikke være med på at dette har være ødeleggende for fotballspilleres image.

- Det vil jeg ikke si. Hvis supporterne tenker over at alle som spiller og har peiling, står helt samlet om dette, så må det være noe i det. Så at det skal ha svekket imaget, har jeg ingen tro på.

- Hvor lenge kunne dere ha fortsatt streiken?

- Vi kunne nok holdt ut lenger med tanke på økonomi, men med tanke på tålmodighet og at presset utenfra er enormt i bransjen vår, spesielt på medlemmene og klubbene, tror jeg dette var lenge nok, svarer Walltin.

Spillerne returnerer mandag til treningsfeltet. Mandagens kamp mellom Brann og Odd Grenland, som skulle vært den siste i niende serierunde, blir imidlertid ikke spilt. Den er utsatt, i likhet med resten av kampene i denne runden. Det bekrefter Svein Graff i Norges Fotballforbund overfor Nettavisen.

Partene er også enige om at klubbene i framtiden skal gjøre sitt beste for å tilrettelegge for spillernes mulighet til å kombinere jobben som idrettsutøver med ta utdanning.

- Ikke bra
- Vi er godt fornøyde med dette. Jeg er ikke så fornøyd med at vi måtte ty til en streik her. Det skulle vi ikke ha gjort, men sånn ble det nå, sier Bjørn Tangnes, som ledet forhandlingene på vegne av NHO Idrett, altså klubbene.

- Går det ut over imaget til norsk fotball å streike?

- Ja, og spesielt når det blir så voldsomt fokus og det er så mange som har forskjellige meninger, både riktige og gærne og til dels litt tullete. Da går det fort ut over imaget og det er ikke bra, verken for spillerne, klubbene eller oss som arbeidsgiver.

- Oppfattet dere spillerne som bortskjemte og at deres krav om å få velge skotøy selv, var urimelig?

- For det første har ikke vi vært inne på at dette er bortskjemte fotballspillere og mener heller ikke det. Vi er klare på at dette er et HMS-spørsmål. Dette er godt tatt i vare i overenskomsten slik den er nå. Og leverandørene er ganske klare på å love oss at det som ikke passer av standardutstyr, skal de tilpasse. Nå er det kommet inn et punkt til, at det skal tilpasses innen rimelig tid.

Setter ned et utvalg
Dette punktet sto helt sentralt i forhandlingene. Ettersom mange klubber er bundet av flerårige avtaler med utstyrsleverandører, regnet ikke NISO med å få gjennomslag for spillernes krav om å velge skoleverandør selv.

- Dette med utstyrsavtaler var vanskelig i denne sammenheng. Nå er vi der at klubbene fortsatt har styringsrett på dette, men samtidig har vi hatt en skikkelig runde på det og vi er også enige om å nedsette et samarbeidsutvalg for å gå skikkelig i dybden på dette, sier Tangnes i NHO Idrett til Nettavisen.

Klubbene har gått med på å gi spillernes tillitsvalgte rett til å uttale seg før de inngår nye avtaler med utstyrsleverandører.

- Det synes jeg er en grei bestemmelse som vi ikke har noen problemer med å følge, forteller Tangnes.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag