- Det har vært en helt ekstrem handel i den aksjen

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet Foto: Nordnet

Norske småinvestorer kaster seg over svensk børsrakett.

01.12.15 12:48

Den store interessen for biometriaksjer i Sverige har smittet over til de norske privatinvestorene.

I november var den svenske børsraketten Fingerprint Cards den tredje mest handlede aksjen blant Nordnet-kundene i Norge, opplyser investeringsøkonom Karl Oscar Strøm til Nettavisen Stocklink.

- Det har vært en helt ekstrem handel i den aksjen. Den første halvtimen i dag var det større handel i Fingerprint-aksjen på Stockholm-børsen enn på hele Oslo Børs. Våre norske kunder er med og handler en del i aksjen.

Den norske konkurrenten Next Biometrics er også på listen over de mest handlede aksjene. Begge var enda mer omsatt i oktober.

Mens Fingerprint har steget intet mindre enn 1620 prosent i Stockholm hittil i år er Next opp over 150 prosent på Oslo Børs.

Listen over de mest omsatte aksjene ble toppet av Statoil, etterfulgt av riggselskapet Seadrill.

Les også: - De minste og mest risikable aksjene tar av i julerally

Oslo Børs på idealtid
Med kun en måned igjen av året ligger Oslo Børs an til en nytt oppgangsår, selv med en oljepris på under 50 dollar fatet og mager vekst i norsk økonomi.

Nordnets statistikk viser at den gjennomsnittlige årlige avkastningen på Oslo Børs siden 1990 er på rundt 10 prosent. Årets oppgang er hittil på 9,5 prosent.

- Det var mer overraskende i fjor, da børsen gikk fem prosent og oljeprisen halverte seg. Fallet i oljeprisen har vært betydelig også i år, men mindre enn i fjor. Det har vært et fortsatt dårlig marked for spesielt oljeservice, mens resten av det norske børsnoterte næringslivet går ganske bra, sier Strøm.

- Med normale månedlige bevegelser i desember vil ende nesten akkurat på gjennomsnittet. Oslo Børs går denne gangen for idealtid, legger han til.

På listen over mest kjøpte aksjer troner Avance Gas Holding. Andreplassen inntas av Seadrill, etterfulgt av Norwegian. I den andre enden av skalaen var Yara mest solgt, etterfulgt av Norsk Hydro.

Mest kjøpte norske aksjer

Avance Gas Holding
Seadrill
Norwegian Air Shuttle
Multiconsult
Scatec Solar
Vardia Insurance Group
Golden Ocean Group
Storebrand
Frontline
Bakkafrost

Mest solgte norske aksjer

Yara International
Norsk Hydro
Gjensidige Forsikring
XACT Derivat BEAR
BW LPG
Kværner
REC Silicon
Schibsted ser. B
DNB
Det norske oljeselskap

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.