- Det haster med å redde GM

Bilkjempen trenger økonomisk redningshjelp straks, og er ikke langt unna kollaps, mener rådgiver.

10.11.08 11:31

- General Motors (GM) trenger bistand fra amerikanske myndigheter, og det haster med å redde selskapet fra en kollaps.

NA24 - din næringslivsavis

Det sier Roger Altman, som er rådgiver for bilkjempen i fusjonssamtalene med konkurrenten Chrysler.

Bilgiganten General Motors er i krise og opplever det verste markedet i bilbransjen på 25 år.

- Når myndighetene tilbyr 700 milliarder dollar for å redde bankene, burde de kunne yte assistanse til GM, Chrysler og Ford Motor også, sier Altman, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Store konsekvenser
Altman er nå konsernsjef i Evercore Partners Inc., men i 1979 bidro han som assisterende finansminister i USA til å hjelpe Chrysler ut av en økonomisk knipe.

- Konsekvensene av et sammenbrudd i GM eller alle tre vil være svært alvorlig. Det vil få enorme følger og tap av arbeidsplasser i bedrifter og underleverandører, sier Altman.

Lobber mot ny president
Avklaringen av presidentvalget og et skifte i Det hvite hus gir GM og andre bilfabrikanter en sjanse til å fremme sin sak om hjelp. Kommende president Barack Obama sa i forrige uke at å hjelpe industrien vil være en topp prioritet.

GM, Chrysler og Chryslers eier Cerberus Capital Management LP vil ikke kommentere fusjonsforhandlingene som foregår midt i den verste krisen på flere tiår. I forrige måned falt bilsalget i USA til det verste nivået siden 1982. Siden 2004 har GM tapt nesten 70 milliarder dollar, eller 420 milliarder kroner.

- Kollaps i en eller flere bilprodusenter vil bli en tøff start for en splitter ny administrasjon å starte opp med, sier Altman.

GM ba om 10 milliarder dollar i forrige måned, mens finansminster Henry Paulson ønsker at hjelpen skal komme via et lavrente låneprogram gjennom det amerikanske energidepartementet, og ikke via midler som ble bevilget for å redde bankene.

Altman ønsker ikke å uttale seg om hvilke betingelser som bør settes for hjelpen.

- Det er en beslutning for politikerne, men tiden er meget kort, sa Altman.

- Vi har veldig kort tid
Han ville ikke si hvor lang tid man har for å unngå en kollaps i GM, og sa at han ikke kunne uttale seg om hvor mye penger GM har behov for.

- Dersom bilprodusenter skulle gå overende ville tapene av arbeidsplasser og fabrikker kunne skape en ny runde med skade på det finansielle systemet, sa Altman.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.