*Nettavisen* Økonomi.

- Det kan gå riktig ille

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Full forvirring om hvor pasientene skal ta røntgen fra nyttår. Lederen av Helsekomiteen ber helseministeren utsette de nye anbudsavtalene.

11.02.11 14:06

- Jeg er veldig bekymret, sier leder Bent Høie i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til Nettavisen.

Bare to uker før de nye anbudsavtalene for radiologi skal trå i kraft, råder det nemlig full forvirring om hvem som skal foreta røntgenundersøkelsene i Helse Sør-Øst.

Les også: - Vi har ventet på kontrakten i ukesvis
Les også: Her er millionutstyret som må skrotes

- Helseministeren har ansvaret
Anbudstaperen Curato Røntgen vurderer nå om de skal gå til rettslige skritt, mens den største anbudsvinneren Unilabs ikke får startet skikkelig med sine investeringer, fordi kontrakten ikke blir skrevet under på grunn av klagen fra Curato.

Høie mener helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen nå må ta grep.

- Jeg mener helseministeren har ansvaret for å kontrollere at Helse Sør-Øst har kontroll over situasjonen, og jeg er veldig bekymret for at de ikke har det. De har muligheten til å håndtere dette, men hvis det låser seg fast kan det gå riktig ille, advarer han.

Unilabs skal etter planen etablere to nye avdelinger på Hamar og i Drammen, men disse vil ikke stå klare til 1. januar.

- Vi har ventet på denne kontrakten i svært mange uker for å komme videre med våre planer, og den kontrakten har vi ennå ikke fått, sa administrerende direktør for Unilabs, Tom Emil Asp, til Nettavisen torsdag.

- Ventetiden vil øke
Høie frykter konsekvensene av forsinkelsene.

- Ventetiden vil øke enda mer, så jeg forstår ikke hvorfor helseministeren ikke tar grep i denne saken. For det kan være ganske dramatiske konsekvenser av at diagnostikk ikke blir gjennomført raskt nok, sier han, og fortsetter:

- Røntgen er veldig viktig, for det er røntgen som diagnostiserer, som er nødvendig for å komme videre med livsviktig behandling, sier Høie.

Høie sier han reagerer på at Helse Sør-Øst ikke har klart å få avtalene i boks tidligere.

- De kunne jo kjørt dette anbudet på et tidligere tidspunkt, så hadde det vært lettere for de private samarbeidspartnerne å planegge, sier han til Nettavisen.

- Bør utsettes halvt år
Lederen av helsekomiteen er også bekyrmet fordi det er en stor aktør, Unilabs, som har blitt tildelt 78 prosent av markedet i Helse Sør-Øst. De siste 22 prosent skal driftes av Aleris i Oslo og Røntgenssenteret i Kristiansand.

Høie frykter en monopolisering av markedet, etter flere lignende tildelinger i helseforetakene i høst.

- Innenfor flere områder er det blitt en dominerende aktør som har fått størstedelen av oppdragene. Det er svært uheldig hvis den langsiktige konsekvensen av et anbud er at staten bidrar til at det ved neste korsvei ikke er et eksisterende marked, sier Høie, som i slutten av november fremmet en interpellasjon til helseministeren om dette i Stortinget.

Høie advarer mot at en kortsiktig økonomisk gevinst ved lav pris vil føre til monopoldanning og høy pris senere.

- Så vi mener det er behov for en total gjennomgang av foretakenes innkjøpspolitikk, sier han.

Fredag vil Høyre fremme et forslag i Stortinget om at de eksisterende avtalene som de private helseleverandører i dag har, må videreføres i et halvt år fram til innkjøpspraksisen er gjennomgått.

- Kunne gitt halve til hver
Høie mener en bedre løsning ville vært å gi halvparten av oppdragene til henholdsvis Curato og Unilab.

- Da hadde de hatt to store selskap som også kunne konkurrere i framtida, og som var spredt over et større geografisk område, sier han.

Han påpeker også at det tar lang tid å etablere en røntgenavdeling, og at de umulig vil klare det på bare noen få uker.

- Det å etablere et røntgeninstitutt er ikke bare å tapetsere en vegg. Det er ganske avansert utstyr, og skjerming i forhold til stråling, som skal på plass, sier Høie.

Nettavisen har orientert Helse- og omsorgsdepartementet om artikkelen, og avventer en tilbakemelding derfra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.