NA24.no

- Det kan være årsaker som de ikke går ut med

MÅ FÅ VELGE SELV: Det mener kongehusekspert Kjell Arne Totland om kronprinsparets skolevalg.
MÅ FÅ VELGE SELV: Det mener kongehusekspert Kjell Arne Totland om kronprinsparets skolevalg. Foto: NTB Scanpix
- Kronprinsparet kan ikke innrette livet sitt etter meningsmålinger.

Skolevalget til kronprinsfamilien splitter folket. Tirsdag ble kjent at prinsesse Ingrid Alexandra (10) og prins Sverre Magnus (8) blir tatt ut av den offentlige skolen.


Kongehusekspert Kjell Arne Totland har fulgt den norske kongefamilien i over tjue år, og er litt overrasket over reaksjonene. Han har inntrykk av folk flest synes det er greit at kronprinsbarna havner på privatskole.

- Hvordan folk svarer på slike spørsmål, avhenger jo veldig av hvordan spørsmålet blir stilt og i hvilken kontekst. Gårsdagens krigsoverskrifter virker nok inn på folks svar, sier TV 2s kongehusekspert til Nettavisen.

- Dette har nok ikke vært noe lett valg å ta. Kronprinsparet har nok vært fullt klar over at deres valg ville vekke diskusjon og debatt. Derfor begrunner de da også sitt valg såpass grundig som de gjør. Og det kan jo også være årsaker som de ikke går ut med, fortsetter han.

- Hadde jo vært letter å la være

Totland mener kronprinsparet og deres barn ikke forventes å innrette livet sitt etter opinion og meningsmålinger.

- Jeg er selv gammel lærer og mener vi har en god offentlig skole. Derfor har jeg også satt pris på at kronprinsparet som de første i kongefamiliene historie valgte å sende sine barn i barnehage og skole i sitt nærmiljø. Men jeg respekterer også at Haakon og Mette-Marit nå velger andre skoler for sine barn ut fra det de mener passer dem best. Og det er kronprinsparet som foreldre de nærmeste til å bedømme og vite noe om, sier han.

Kronprinsparet sier til VG at de forstår de sterke reaksjonene på at de har valgt å ta barna ut av den offentlige skolen.


- Jeg er sikker på at når kronprinsparet har tatt dette valget, så er det fordi de mener det er riktig og nødvendig - og til beste for deres to barn. Det hadde jo faktisk vært mye lettere for dem å la være, sier Totland.

Hører hjemme på 70-tallet

Sosiolog Trond Blindheim mener problemstillingen hører hjemme på 70-tallet.

- Jens Stoltenberg gikk på privatskole. Det er mer oppsiktsvekkende at en sosialdemokratisk statsminister har gjort det, sier Blindheim som til daglig er leder ved markedshøyskolen i Oslo.

Blindheim mener privatskolene i Norge ikke kan sammenlignes med sosseskolene man har i Sverige og England.

- Denne saken er glemt i samme øyeblikk en annen nyhet overtar overskriftene. Folk flest tar dette helt kult, fortsetter Blindheim.

Nettavisen-redaktør: - Meningsløs kritikk mot kongehuset

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere