NA24.no

- Det kommer flere rentekutt

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)
Økonomene venter mer i tiden som kommer.

- Dette var som ventet. Norges Bank er åpenbart svært urolig for at veksten blir for lav, og at ledigheten stiger for mye, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

- På den andre siden er rentene i Norge kuttet svært mye. Vi vet at husholdningene reagerer kraftig på rentekutt. Derfor er Norges Bank usikker på hvor sterkt dette kommer til å virke, fortsetter Andreassen.

- Følger planen
Sjeføkonomen sier at det ligger i Norges Banks renteplan at styringsrenten skal kuttes ned til to prosent, kanskje enda litt lavere enn det.

- Samtidig vil de ikke utelukke at de kan gå enda lavere enn 1,75 prosent. Men Norges Bank håper nå at de får anledning til å vente å se hvordan de kuttene de allerede har foretatt har påvirket økonomien. Det ligger uansett ikke noe risiko på oppsiden i dette, mener Andreassen.

- Norges Bank fikk mye kritikk for å være for avventende i høst. Er det smart å innta en vente og se-holdning nå?

- Jeg tror det er ganske fornuftig. Vi får også en kraftig finanspolitisk pakke, og så lenge ledigheten i Norge ikke har steget mer enn den har gjort, er det forsvarlig å ikke gå ned på nullpunktet når det gjelder rentenivået, sier Andreassen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Fornuftig og riktig
Også sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre mener dagens beslutning fra Norges Bank både er fornuftig, riktig og indikerer videre rentenedgang.

- Norges Bank sier at strategien ved forrige rentemøte ligger fast, og jeg synes de gjør en helt grei vurdering av utviklingen i økonomien, sier Furre til NA24.

- Dagens beslutning viser at det er sannsynlig at rentebunnen blir 2 prosent, og holdningen om å vente og se hvilken effekt tiltakene får mener jeg er helt rett.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

- Realøkonomien forverres
Handelsbankens økonom Shakeb Syed mener begrunnelsen til Norges Bank tyder på at man har fått et litt mer balansert syn på verden.

- Alt er ikke like negativt nå som det var i desember. Nå har man argumenter både for og mot, men fokuset er på at realøkonomien kan forverres. Det åpner for ytterligere rentekutt, sier Syed.

Handelsbanken-økonomen tror et nytt kutt på 0,5 prosent kommer i mars, men at dagens begrunnelse indikerer at Norges Bank mener at dette er nok til å stimulere økonomien.

DISKUTÈR HER:Skal renten ytterligere ned?

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere