NA24.no

- Det ser lovende ut

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
Sist oppdatert:
Terje Søviknes (Frp) har vært ordfører i 12 år - det har han store planer om å fortsette med.

Terje Søviknes er utdannet akvaingeniør fra Bergen ingeniørhøyskole og økonom fra Norges Handelshøyskole. I tillegg er han kjent for å vært en av de første sjarkfiskerne som begynte å fiske leppefisk til oppdrettsnæringen.

Nå stiller han til valg som ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Os Kommune, hvor han har hatt ordførerkjedet i 12 år. Tirsdag kan han legge nok en erfaring til merittlisten, da som gjesteredaktør i Nettavisen.

Solgt av Carl I. Hagen
Søviknes viste tidlig interesse for politikk og engasjerte seg i Frp allerede som elev ved Os gymnas i 1985.

- Hvorfor valgte du å slutte deg til dette partiet?

- Det har sin bakgrunn i to ting: For det første har jeg alltid vært opptatt av individuell frihet. Da jeg gikk på siste del av ungdomsskolen kjørte FpU også en kampanje om dette som appellerte til meg. Dette var tilbake i 1984-85. For det andre gjorde Carl I. Hagen det skarpt i tv-debatter, og fremstod som en utradisjonell politiker. Han appellerte også til meg som person, blant annet måten han håndterte debatter og journalister, forteller han til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Har du vinglet mellom partiene?

- Nei. Jeg har vært medlem siden jeg meldte meg inn i -85.

Tilbake til primærtjenestene:
Eldre, skole, eiendomsskatt

Ifølge ordførerkandidaten bærer kampsakene i dette valget preg av å være mer trauste og primære enn sist:

- Hvilke kampsaker har du?

- Eiendomsskatt er en viktig sak. Os kommune har unngått eiendomsskatt i 12 år, og det har vi tenkt til å fortsette med. Vi får stadig spørsmål fra de andre partiene om det ikke snart er på tide å innføre dette, og da sier vi nei, konstaterer Søviknes, og lister videre:

- Eldreomsorg og skole står også høyt på sakslisten, og vi skal bygge ut på begge områder. Først gjennom en massiv skoleutbygging over 3 år – til cirka 230 millioner – og så skal vi bygge ut eldreomsorgen i slutten av perioden. De siste årene har vi bygget ut badeland og kunst- og kultursenter i samarbeid med private aktører. Dette valget er kampsakene litt mer traust, vi er tilbake til primærtjenestene.

(Artikkelen fortsetter under boksen)

GJESTEREDAKTØRER I NETTAVISEN
Fylkes- og kommunevalget 2011

- Hvorfor inviterer Nettavisen gjesteredaktører?
- Lokalvalg domineres ofte av rikspolitikere. Nettavisen har valgt å gå mot den trenden ved å invitere profilerte lokalpolitikere til å være gjesteredaktører, sier adm.dir. og sjefredaktør i nettavisen, Gunnar Stavrum.

- Hva er målet med dette?
- Valgkamp handler om viktige veivalg for de fire neste årene. Vi lar partiene få en dag i gjesteredaktør-stolen slik at de kan velge saker som bør belyses.

- Nettavisen har også tidligere hatt gjesteredaktører. Det har vært en svært positiv erfaring, og jeg tror også at politikerne har hatt glede av å se fra innsiden hvordan en stor redaksjon arbeider, sier Stavrum.

- Hva er sannsynligheten for at du vinner valget?

- Det er alltid helt opp til velgerne. Det er vanskelig å spå, men har hatt relativt gode resultater fram mot den siste målingen. Det ser lovende ut, og våre samarbeidspartnere i Os høyre gjør det også bra. Når man har vært ordfører i 12 år, slik som jeg, så blir det viktigere å vise til konkrete resultater og konkrete ting vi har fått til. Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra innbyggerne i kommunen hittil.

- Jeg har vanskelig for å si nei
Tirsdag drar imidlertid Os-ordføreren fra egen kommune for en dag. Da skal han være gjesteredaktør i Nettavisen i Oslo.

- Hvorfor takket du ja til å være gjesteredaktør i Nettavisen?

- Jeg er satt sammen slik at jeg har veldig vanskelig for å si nei. Ett av fire «verdi-mottoer» er at du skal si ja, med mindre du har en veldig god grunn til å si nei. Denne ja-holdningen i Frp er godt plassert i min ryggmarg. I tillegg virker det utfordrende å være gjesteredaktør, og for meg er det en spennende avveksling fra det jeg vanligvis gjør. Jeg har også alltid vært interessert i journalistyrket, det blir gjerne slik når man som politiker lever i symbiose med journalister. Jeg ser fram til å tre inn på den andre siden av bordet, sier Søviknes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Fordel at Nettavisen er en rendyrket nettavis
Han har flere lovord om nettavisen han nå skal styre, men savner en mer omfangsrik dekning av sakene:

- Hva synes du om Nettavisen (positivt/negativt)?

- Nettavisen oppdaterer deg raskt på nyhetsbildet. Den har den fordelen at den er en rendyrket nettavis, på den måten at alle sakene som er verdt å omtale kommer hit. De andre nettavisene, som har flere kanaler, har andre strategier – der kommer noen saker på nett og noen på papir. På den måten må man innom begge deler for å få med seg alt. Nettavisen gir på den andre siden ikke fullt så grundige og dyptgående temaer. Så selv om det er positivt at nyhetsoppdateringen er kjapp, må man gjerne andre steder for å få en mer omfangsrik dekning av saker.

Vil spille ball med journalistene
Gjesteredaktøren tar dagen i Nettavisen litt som den kommer, men lover å være engasjert:

- Hva kan vi forvente oss med deg som gjesteredaktør?

- Det har jeg ikke tenkt så mye over enda. Jeg følger nok de retningslinjer som blir avklart den dagen. Men generelt håper jeg at redaksjonen vil oppleve en engasjert gjesteredaktør som evner å spille ball med journalistene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere