*Nettavisen* Økonomi.

- Det siste året har vært beintøft

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

- Vi fortjener en klapp på skulderen når vi leverer, sier SAS-sjefen.

SAS leverte torsdag sin helårsrapport.

Her er det klart at selskapet går fra et tap på vel tre milliarder svenske kroner til et overskudd på 179 millioner svenske kroner. Resultatet per aksje har gått fra et tap på 9,15 svenske kroner per aksje til en oppgang på 0,54 svenske kroner.

- Det ser en del bedre ut enn før. Vi er meget godt fornøyd, sier SAS-direktør Eivind Roald til Nettavisen NA24.

Men alt er ikke rosenrødt.

Selskapet melder at konkurransen har hardnet til og det ser heller ikke for seg at dette vil snu med det første. Dermed skyver det sine egne forventninger til de to neste årene med ett år.

- Vi ser at konkurransebildet blir tøft og vi skal være forutsigbare. Når vi lanserte spareprogrammet sa vi at vi langsiktig skulle få en EBIT-margin på 7-8 prosent. Vi skyver derfor det langsiktige målet med en EBIT-margin på 7-8 prosent ut til 2015/2016.

- Vi skal ikke være et cowboy-selskap, sier Roald, som ikke vil navngi eventuelle cowboyer, sier Roald.

Markedet liker imidlertid ikke nyheten og sender selskapets aksjekurs ned seks prosent på Oslo Børs.

Omfattende kutt
Konsernledelsen i SAS la i november i fjor fram et forslag til en dramatisk sparepakke for å få forlenget livsviktige bankkreditter.

SAS skal kutte kostnader med tre milliarder svenske kroner. For å nå dette målet, skal 800 ansatte i administrasjonen sies opp. De øvrige 9.000 ansatte i selskapet ble forespeilet lønnskutt fra 12 til 15 prosent og mer ugunstige vakter.

SAS skal også selge ut underliggende virksomheter, samt kvitte seg med bygg og eiendommer og andre verdier som ikke direkte berører kjernevirksomheten.

Blant annet har selskapet solgt unna Widerøe og inngått en avtale med Swissport om selskapet SAS Ground Handling, som håndterer bakketjenester.

- Når det gjelder reduksjonen av ansatte blir det aller meste tatt ut gjennom SAS Ground Handling, som har vel 5.000 ansatte. Swissport har kjøpt 10 prosent av dette selskapet, og skal på sikt kjøpe hele. Men de var i prosess med oppkjøp av et annet stort selskap og kunne ikke håndtere to slike transaksjoner samtidig, sier Roald.

- Reinvesterer alt
Selskapets styre melder at tross overskudd så vil de ikke forslå noe utbytte.

- Vi reinvesterer overskuddet, sier Roald.

- Vi har åpnet fasttrack på innlands på Gardermoen og vi skal åpne dette nå også i Stavanger og Trondheim, samt Bergen litt senere. Det er langt fra gratis, sier Roald og ramser opp andre inveesteringer.

- Vi har også truffet en beslutning om å oppgradere kabinen i eldre fly. I tillegg blir det åpnet 40 nye destinasjoner i 2014 etter at vi åpnet vel 50 i fjor. Det blir opprettet en innenlands lounge på Gardermoen for våre pluss- og gullkunder, samt at vi skal oppgradere våre nettsider og teknologiske plattformer, sier Roald.

Selskapet bestilte på forsommeren i år også nye fly. Et grep som er nødvendig da selskapet må modernisere flyflåten sin. Fra 2015 og videre vil SAS oppgradere flåten med fire nye A330 og fra 2018 vil fase inn åtte Airbus A350.

- Vi fortjener en klapp på skulderen når vi leverer og er forutsigbare. Ikke minst er det alle våre medarbeidere som fortjener en stor klapp på skulderen, for det siste året har vært beintøft og de har stått på, sier SAS-direktøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.