Gå til sidens hovedinnhold

- Det umulige skjedde

Børsdirektøren oppsummerer børsåret med knall og fall.

OSLO BØRS (NA24): - Gigantenes fall, med Lehmann Brothers i spissen, sto for det største fallet i år, sier børsdirektør Bente A. Landsnes ved Oslo Børs.

Kollapsen i den amerikanske meglerhuset Lehman Brothers, med sin lange og solide historie, sjokkerte hele verden.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag var det julenissen som ringte i børsbjellen på børsen, og børsdirektøren tok et tilbakeblikk på året hvor alle tapte pengene sine på Oslo Børs.

Ekstrem volatilitet
Landsnes samlet pressen i auditoriet på Oslo Børs og gikk gjennom noe av det vi husker fra børsåret 2008, men som vi helst vil glemme.

- Vi har aldri sett så stor volatilitet som i år, sier børsdirektør Landsnes.

Børsen har svingt som en jojo med stigninger og nedganger på opptil ti prosent på en dag. Ved inngangen til året var hovedindeksen i 484,41 poeng, og toppet seg med hele 522,90 poeng 22. mai i år. Tirsdag kryper indeksen nedover til 211 poeng.

Fem års børsopptur ble avløst av økonomiske nedgangstider også her til lands.

Oljebørsen
Oslo Børs har korrelerer tett med oljeprisen. Derfor faller den mer enn de andre europeiske børsene i tider hvor oljeprisen faller.

- En slik kraftig nedgang i råvarepriser forsterker den negative effekten for oss, sier Landsnes.

Hovedindeksen ligger hele året litt i forkant av oljeprisen. Da hovedindeksen toppet i juni gikk oljeprisen mot 150 dollar rett i etterkant. De to har også fulgt hverandre nedover mot bunnen til 200 poeng, og oljeprisen 41,15 dollar.

Endringer
Det skjedde mye i børsåret, og kollapsen på Island tvang børsen til å suspendere de tre islandske bankene som var medlemmer hos Landsnes & Co.

- Konkurransen har også økt kraftig i året som har gått, sier børsdirektøren, og legger til at multilaterale handelsplattformer (MTF) spretter opp som paddehatter rundt i verden.

Les også: Børsen merker konkurransen

Det spiser seg inn på volumet, som har gått fra 12,9 milliarder daglig i 2007 til kun 10 milliarder per dag så langt i år.

- Utlendingene står for 75 prosent av omsetningen, og det er fortsatt god etterspørsel, sier hun, og ønsker alle god jul.

Utlendingenes eierandel i norske selskaper minsker. Deres andel på Oslo Børs har gått fra over 40,81 prosent i 2007 til kun 32,73 prosent per november i år. Noe av skylden får statens oppkjøp i oljekjempen StatoilHydro, men hovedårsaken er at utlendingene har rømt børsen.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget