- Det var en tøff avgjørelse, men jeg hadde ikke noe valg

MISUNNELIGE PÅ BREIVIK: - Alle vi fanger var veldig misunnelige på hans soningsforhold, og jeg kan si at det var 8 av 10 vanlige russiske borgere også, sa Mikhail Khodorkovsky, under en kort spasertur sammen med Nettavisen

MISUNNELIGE PÅ BREIVIK: - Alle vi fanger var veldig misunnelige på hans soningsforhold, og jeg kan si at det var 8 av 10 vanlige russiske borgere også, sa Mikhail Khodorkovsky, under en kort spasertur sammen med Nettavisen Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)

Han var Russlands rikeste og visste han ville bli sendt rett i fengsel. Likevel reiste han tilbake.

22.10.14 11:07

I desember ifjor slapp han ut av russisk fengsel etter over 10 år, som følge av at han hadde blitt for mektig for Russlands president, Vladimir Putin.

Da han høsten 2003 reiste tilbake til Moskva, visste han at han ville bli arrestert. Det fortalte sønnen hans, Pavel, i et eksklusivt intervju i Nettavisen for litt over to år siden. Likvel reiste Mikhail tilbake.

- Hvorfor reiste du tilbake når du visste at du ville bli arrestert?

- Det var en tøff avgjørelse å ta. Men når det er sagt, hadde jeg ikke noe valg. Hadde jeg ikke gått i fengsel, ville alt jeg senere hadde sagt, ikke blitt hørt av noen, sier Khordorkovsky på spørsmål fra Nettavisen under Civitas frokostmøte.

Nettavisen tok en liten spasertur med Mikhail Khodorkovsky, da han rasket forbi Stortinget på vei til sitt foredrag på Oslo Freedom Forum.

Det er en tydelig preget mann som snakker til Nettavisen. 10 år i et russisk fengsel gjør noe med en. På frokostmøtet noen minutter tidligere hadde han fortalt at alle de russiske fangene var dypt misunnelige på Anders Behring Breiviks soningsforhold.

Misunnelige på Breivik
Khordorkovsky hadde tilgang på TV i fengsel. Der la han merke til Breivik og hvilke fantastiske soningsforhold den norske massemorderen hadde.

- Alle vi fanger var veldig misunnelige på hans soningsforhold, og jeg kan si at det var 8 av 10 vanlige russiske borgere også, sa Khodorkovsky.

17. mai i 2005, Mikhail Khodorkovsky, i rettsalen i Moskva. Lite visste han at det ville ta over 8 år før han skulle bli en fri mann igjen. Foto: Tatyana Makeyeva (AFP)


Han fortalte også at han kan takke OL i Sotsji for at han i dag er en fri mann.

LES HER: - Jeg kan takke OL for at jeg ble satt fri

Sitt forretningsliv har han lagt bak seg. Nå bruker han all sin tid på å få verden til å forstå hvor ille det er i Russland.

- Ikke noe mer forretninger på meg, sier Khodorkovsky til Nettavisen.

Statoil og Telenor og moralske verdier
Men da Nettavisen spør om Telenor og Statoils investeringer i Russland, og om de burde selge seg ut, svarer han:

- Hvis man kan drive forretninger i Russland uten å gå på akkord med sine moralske verdier, så driv forretning, men avgjørelsen er din, sier Khodorkovsky.

- Den politiske risikoen i Russland har sprengt alle baromtere de siste seks månedene. Russland har gått fra å være et vanskelig sted å investere, til å bli et sinnssykt sted å investere, sa Bill Browder til Nettavisen. Foto: Ole Eikeland (Mediehuset Nettavisen)


Til Nettavisen sa en av de fremste internasjonale investorer mot Russland, Bill Browder, gründeren av Hermitage Capital, at Telenor og Statoil måtte komme seg ut av Russland raskest mulig.

- Den politiske risikoen i Russland har sprengt alle baromtere de siste seks månedene. Russland har gått fra å være et vanskelig sted å investere, til å bli et sinnssykt sted å investere, sa Browder til Nettavisen.

Investeringsklimaet i Russland er på et bunnivå for tiden, så det vil trolig ikke være like lett, verken for Statoil eller Telenor, å selge til en fornuftig penge.

Fakta

Fakta om Mikhail Khodorkovskij

- Men de må sette i gang salgsprosessen nå, hvis ikke opptrer de ikke ansvarlig overfor aksjonærene. Før eller senere klarer de å få solgt, sa Browder.

LES HER: - Statoil og Telenor må ut av Russland

Fallet var hardt og brutalt for Khordorkovsky. Forbes Magazine hans formue til 15 milliarder dollar, eller nærmere 100 milliarder kroner før han ble hevet i fengsel av Putin og hans menn tilbake i 2003.

Det gjorde ham til Russlands rikeste, samt en av verdens rikeste mennesker.

Khodorkovsky hadde blitt for mektig og rik. Da han begynte å tale Putin og hans menn i mot, tok det ikke lang tid før myndighetene satte alle ressurser til for å finne noe galt med noen av Khodorkovskys selskaper.

25. oktober 2003 gikk russiske myndigheter til verks og arresterte Khodorkovsky.

Først i desember i fjor benådet Putin Khodorkovsky, som sporenstreks reiste til Tyskland for å takke en av hoveddriverne til hans løslatelse, Hans-Dietrich Genscher.

Den da 86 år gamle Genscher var Vest-Tyskland og Tysklands utenriksminister fra 1974 til 1992. Khodorkovsky ga en personlig takk til Genschers engasjement i hans sak.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag