*Nettavisen* Økonomi.

- Det verste er foran oss

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Søndag er dagen før dagen. NA24 svarer deg live om krisepakken.

25.01.09 13:02

Norsk økonomi står på kanten av et stup. Det tvinger frem krisepakker i fleng, og den første kommer allerede mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Hva krisepakken vil inneholde har regjeringen holdt tett til sitt bryst, med unntak av enkelte kalkulerte lekkasjer til etermediene. Regjeringen har imidlertid vært klare på én ting; veksten arbeidsledigheten skal dempes. Samtidig vil myndighetene i samme slengen dempe aktivitetsfallet i den norske økonomien.

Ny bankpakke
Men redningspakken som legges frem for Stortinget mandag klokken 11 vil ikke ha det grann å si for bankenes utlånspolitikk og andre pengepolitiske forhold i økonomien.

LES OGSÅ: Sitter på en bombe

Derfor varslet lørdag Kristin Halvorsen og Finansdepartementet om nok en krisepakke som skal legges frem 9. februar. Dette er en bankpakke som skal styrke bankenes utlånsevne.

Følg NA24s liveblogg mandag. Utvalgte spørsmål vil bli besvart av våre eksperter i studio hos TV 2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under:

HTML EMBED

Vil ikke hindre nedgangen
Forventningene til regjeringens krisehåndtering er skyhøye. Eksperter NA24 har snakket med strides om i hvilken grad krisepakken som legges frem mandag vil «redde» den norske økonomien, men det enes om at en godt sammensatt pakke vil bidra til å dempe nedturen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Storebrand

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Tiltakspakken kan være med til å dempe nedgangen i økonomien som vi har foran oss, men langtfra hindre den. Det verste er fortsatt foran oss i Norge, sier senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen, til NA24.

Han mener regjeringen står overfor flere vanskeligheter, men tror ikke redningspakken vil ha stort å si for børsen og rentemarkedet i Norge.

- Det er usikkert hvor mye som er priset inn der (i rentemarkedet, journ. anm.), men hvis pakken er veldig god og stor, betyr det at rentene ikke skal så mye ned som det ellers hadde vært tilfelle med en dårlig og liten pakke. Sånt sett kan du si at regjeringen er med på å hindre videre større rentenedgang med en stor og god pakke, isolert sett, sier han.

15-20 mrd?
Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, er av dem som likevel mener regjeringen bør ta i skikkelig mandag. Andre, som professor Ola Grytten ved NHH, tror det er begrenset hva en slik pakke egentlig kan utrette.

Det spekuleres ikke bare i hvor omfattende krisepakken vil være, men også hva den faktisk vil inneholde av tiltak. Alt tyder på at regjerningens pakke på mandag vil skuffe, etter de skyhøye forventningene de selv har lagt opp til. Tipsene går i retning av at mandagens pakke har en ramme på rundt 15-20 milliarder kroner. Om disse pengene faktisk vil gi et løft til den hardt rammede industrien, er også en stor usikkerhet.

En ramme på om lag 15 milliarder kroner er ikke utenkelig, om en legger finansminister Kristin Halvorsen ord til grunn:

- Dersom vi regner om den svenske krisepakken til norske forhold, vil pakken vår være på om lag seks milliarder kroner. Tilsvarende vil EUs krisepakke for oss ligge på 12 milliarder kroner. Det er langt mindre enn hva som forventes av oss. Men vi må nå først og fremst ha fokus på akkurat de problemene som må løses, og være tidlig ute, sa Kristin Halvorsen på SVs landsmøte forrige helg.

100.000 arbeidsledige
Arne Skauge, leder av Finansnæringens hovedorganisasjon, har heller valgt å regne på danskenes redningspakke:

- Kredittpakken i Danmark var på 100 milliarder danske kroner, og ut fra norske forhold bør den være på mellom 60 til 80 milliarder, sier Skauge til NA24.

LES OGSÅ: - Må ha pakke på 80 milliarder

Det er uansett ikke sikkert hva pakken vil inneholde, men regjeringen ønsker selvsagt å begrense veksten i arbeidsledigheten. Regjeringen frykter 100.000 nye arbeidsledige ved slutten av året. Regjeringen snakker om å bruke mer penger på offentlige bygg og anlegg, og vedlikeholdsprosjekter.

VG skriver søndag at det også vil være snakk om å fryse lederlønninger i den nye tiltakspakken, samtidig som det i går kom frem at kriseutsatte bedrifter vil kunne få muligheten til å forskyve skatteregningen til det blir bedre tider.

Hva det ikke blir
Det er imidlertid lettere å si hvilke forslag til tiltak som ikke vil være en del av redningspakken mandag:

  • 3 milliarder til å utjevne lønnsforskjeller i en likelønnspott, foreslått av Norsk Sykepleierforbund.
  • 2,4 milliarder til byggeprosjekter bare i Trondheim kommune. Vel optimistisk, Trondheim?
  • 15 milliarder til klimatiltak, foreslått av Framtiden i våre hender.
  • Over 3 milliarder til å pusse opp kirker, foreslått av Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon

Blir det skattelette?
Det kan være fristende å føre opp skattelette på denne listen også, men Halvorsen og Stoltenberg har faktisk ikke kategorisk avvist et slikt tiltak.

- Vi vurderer også tiltak på skattesiden. Det er ikke sikkert at det kommer skattelettelser, men vi vil velge det dersom vi ser at det vil ha god effekt, sa Stoltenberg tidligere i vinter.

Hvilke typer skattelette det i så fall er snakk om, vet ingen.

LES OGSÅ: Fnyser av skattelette

Halvorsen selv har sagt hun ikke er allergisk mot skattelette, men sa på en annen side dette på SVs landsmøte:

- Det har kommet mange forslag til hva krisepakken skal inneholde. Dels er det kategorien «gamle forslag med nye overskrifter», og der står skattepolitikken sentralt. Dette er ikke et krisetiltak, men opposisjonen bruker nå overskriften tiltakspakke fremfor politikk. Det er bare tull.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag