NA24.no

- Det verste er over

Sist oppdatert:
Aksjemegler Trym Riksen tror ikke børsfallene i forrige uke vil føre til en global økonomisk nedtur.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Vi må nok belage oss på at uroen kommer til å sitte i markedet en stund til, men jeg tror det verste er allerede over, sier aksjemegler Trym Riksen i DnB NOR Markets til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjekursene sank kraftig på børser over store deler av verden i forrige uke. Fredag falt de fleste europeiske børsene med noen tideler, mens Oslo Børs opplevde en nedgang på 1,63 prosent.

Les også: Trym Riksens blogg

Verdens mest kjente indeks, Dow Jones, raste torsdag og fredag med over 500 poeng, noe som førte til at indeksen etterlot seg den verste uken på over fire år.

Robust verdensøkonomi
Nedgangen skyldes at prisen på kreditt globalt har gått opp og en økt bekymring for lavere økonomisk vekst i USA. Særlig obligasjonsmarkedet har tørket inn, noe som gjør det vanskeligere å hente penger gjennom obligasjonslån. Dette fører til at både store oppkjøp av selskaper og boligkjøp kan bli mer utfordrende.

Tross siste ukes kraftige fall, kaster ikke Trym Riksen seg på de økonomiske dommedagsprofetiene.

- Det er liten risiko for økonomisk nedgang i USA. For det økonomiske bakteppet, verdensøkonomien som sådan, ligger ikke forholdene til rette for et langvarig sjokk. Verdensøkonomien er såpass robust at den tåler en slik korreksjon som vi nå har sett, sier Riksen.

Han viser blant annet til USAs BNP-tall for 2. kvartal hvor veksten var større enn forventet, og at de negative trekkene som det pekes på allerede i stor grad ligger bak oss. Samtidig anslås det en større BNP-vekst for resten av 2007, noe som har en svært positiv effekt på aksjemarkedet, ifølge Riksen.

- Isolert fenomen
Det amerikanske boligmarkedet viser klare svakheter som skremmer finansmarkedet. Frykten er at dette varselstegnet skal slå ut i en global økonomisk nedgang som vil ramme aksjemarkedet.

- «Subprime»-problematikken i USA (misligholdet av dårlig sikrede boliglån) tror jeg er et mer isolert fenomen som ikke vil spre seg på samme måte til resten av markedet, beroliger Riksen.

Forventet korreksjon
- Stemningen i markedet har vært meget høy, og korreksjonen vi ser er i stor grad følelses drevet. Det er smertefullt på kort sikt, men forholdet til risiko har lenge vært urealistisk. En korreksjon er derfor noe vi må forvente, fortsetter Riksen til NA24.

I februar i år stupte aksjemarkedet verden over, da investorer solgte unna risikable eiendeler som aksjer og obligasjoner i fremvoksende markeder, og kanaliserte pengene inn i trygge statsobligasjoner. Den gang ble nedgangen utløst av et fall på nærmere ti prosent på Shanghaibørsen. Tapene var store i USA og Europa, og enda større i mange utviklingsland.

Riksen tror ikke dagens situasjon er av et like stort omfang og mener verdensøkonomien står bedre rustet nå.

Syretesten
Aksjemarkedet generelt er inne i resultatsesongen for 2. kvartal og de virkelig store tungvekterne har kommet med sine tall. Både innenlands og utenlands har bildet vært noe blandet.

Det som kan være med å redde aksjemarkedet, er at resultatveksten i de store og viktige selskapene er intakt. I de siste kvartalene har resultatveksten ligget godt over ti prosent, men forventningen har vært skrudd noe ned for dette kvartalet.

Hos oss vil syretesten komme alt i dag, mandag, når Norges største og desidert viktigste selskap, Statoil, presenterer sitt kvartalsresultat. Og analytikernes forventninger er store.

Det er ventet at Statoils resultat vil komme inn noe under resultatet i 1. kvartal, med et resultat før finansposter på 26,8 milliarder kroner, ned fra resultatet på 29,9 milliarder kroner i samme periode i fjor.

- De norske oljeselskapene har skuffet litt med produksjonen i forhold til analytikernes forventninger, men generelt har energiaksjene opplevd mye estimert oppjustering de siste månedene som har ført til høy oljepris. Det viktigste for markedet er oljeprisen her og nå, i og med at resultatene som legges frem er historie, sier Riksen til NA24.

Denne uken kommer også Aker Kværner med sine tall for 2. kvartal.

Sist uke klatret oljeprisen igjen over 76 dollar fatet og snuste på rekorden fra 2006. Investorene på Oslo Børs vil følge nøye med på prisutviklingen fremover. Oljeprisen er av svært stor betydning for Oslo Børs. 60 prosent av selskapene som er notert på børsen er avhengig av oljeprisen.

Svekket krone
I forrige uke kom dollaren virkelig tilbake i manesjen, men det var kanskje vel så viktig at kronen svekket seg. Ingen kan imidlertid peke spesifikt på årsakene til hvorfor kronen svekket seg, men den har vært spekulert veldig opp de siste ukene og interessen har vært avtagende, med det resultat at kronen har falt.

Les også: Trym Riksens blogg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere