NA24.no

Foto: Carina Charlotte Carlsen (Mediehuset Nettavisen)

- Det vil åpenbart ha noe å si for prisene

Sist oppdatert:
- Det er et risikoscenario som kan skje.

OSLO SENTRUM (Nettavisen NA24): Handelshøyskolen BI arrangerte onsdag et seminar der hovedspørsmålet som ble stilt var om et oljeprissjokk vil knekke det norske boligmarkedet.

Sjefstrateg i Danske Bank, Bernt Christian Brun, presenterte et risikoscenario for norsk økonomi.

- Nivået av produksjon av energi fra Nordsjøen vil falle. Det er sikkert, sier Brun.

Han peker på at en annen ting som er minst like alvorlig. Oljen utgjør en mindre og mindre del av den produksjonen som skjer i Nordsjøen. Gass blir dominerende og prisutviklingen for gass er langt i fra så god som oljen.

I USA driver de med skivergass som nå er i medvind. Brun forteller at flere anslag viser til at USA kan bli eksportør av gass i 2020. For Norge har USA vært en viktig forbruker av vår energi.

- Hvis de nå skal bli eksportører av energi er det åpenbart at dette vil ha noe å si noe for prisene, sier Brun.

Han legger til at Kina anslåes å ha en mindre vekst fremover. Som importør av norsk energi vil også dette gå utover prisene.

Tirsdag var prisen for et fat nordsjøolje 103,30 dollar. Historisk sett, er en oljeprisen høy hvis den er over 100 dollar. Under finanskrisen for fire år siden, var prisen nede på 40 dollar.

Eksperter har uttalt at en lavere, stabil oljepris vil ha stor betydning for aktiviteter og oljeinvesteringer. Arbeidsledigheten vil stige og staten vil få mindre inntekter.

Det vil føre til at boligprisene vil falle, blant annet ettersom det kan føre til at mange arbeidsinnvandrere kan velge å flytte hjem.

- 50 dollar fatet er et risikoscenario som kan skje. Det er ikke sikkert det vil skjer, men jeg mener definitivt at det er et relevant risikoscenario, sier Bernt Christian Brun.

Fire scenarioer
Brun presenterer en SBB modell som består av en langsiktig likevektspris for boliger og kortsiktige prisøkninger.

Så har Brun i samarbeid med SSB satt opp fire scenarioer for

  1. Endre oljepris. Ta oljeprisen ned fra cirka 100 til cirka 50.
  2. Ta ned oljeinvesteringene
  3. Raskere økning av rentene ute
  4. Økt rentemargin

Brun presenterer hva som hadde skjedd i boligmarkedet dersom disse scenarioene ville skjedd.

- Når jeg først så scenarioene tenkte jeg dette vil ta norsk økonomi rett i grøfta. Det viste seg å være langt mindre dramatisk enn hva jeg hadde forventet, sier Brun.

De to første scenarioene ville holdt økonomien på den positive siden og ikke ført Norge til konkurs. Scenarioene kan gi voldsomme sjokk, men tallene Brun presenterer viser at det gir moderate effekter på boligmarkedet.

- Investeringene skal fortsette
Forskningsleder i SSB, Torbjørn Eika, ser ikke for seg at investeringene i bolig vil.

- Oljeviksomheten har vært en viktig driver for økonomien i lang tid, med en sterk vekst i oljeinvesteringene. Vi regner med at veksten i disse investeringene reduseres fremover, men at det fremdeles gir positive impulser, sier Eika

- Boliginvesteringene har aldri vært høyere. Vi regner med at det skal fortsette å vokste, men med en helt annen veksttakt enn det vi har sett i de foregående årene. I løpet av de neste tre årene vil økningen være på 10 prosent, legger han til.

Disse anslagene er hentet fra SSB sitt scenario for norsk økonomi.

- Stadig mer avhengig
Nettavisen NA24 er i gang med en artikkelserie der man utforsker om Norge er rustet til å takle overgangen som vil komme om oljeinntektene forsvinner.

BI-professor Hilde C. Bjørnland, er én av dem som advarer.

- Vi har blitt stadig mer oljeavhengige, både i næringslivet og i offentlig sektor. Akkurat nå går det godt i norsk økonomi fordi ringvirkningene fra oljen er så store. Men når oljen ebber ut, eller om for eksempel oljeprisen skulle falle kraftig, vil vi få betydelige omstillingsproblemer, har BI-professoren uttalt til Nettavisen NA24

LES MER: - Norge er på vei til å bli sykt
LES OGSÅ: - Folk på trygd har liten verdi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere