*Nettavisen* Økonomi.

- Det vil helt sikkert bli forsinkelser

SAS offentliggjør kriseplanen om få minutter. Foto: Espen Solli / Oslo Lufthavn AS

Men Avinor vet ikke hvor mange flygeledere som kommer på jobb i helga.

20.07.12 11:27

Førstkommende lørdag er det varslet større forsinkelser i lufttrafikken over sørlige deler av landet.

Dette på grunn av manglende flygelederbemanning i kontrolltårnet på Gardermoen og Røyken.

Passasjerene vil dermed måtte påregne forsinkelser i rushtiden enkelte dager, spesielt førstkommende helg. Forsinkelsene kan komme opp i én til halvannen time, men Avinor håper at det ikke oppstår kanselleringer.

Tar en stor bue rundt norsk luftrom
- Lørdagen kan bli anstrengende, spesielt på Gardermoen. Det vil også bli noe forsinkelser om morgenene og på kvelder, bekrefter kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen overfor Nettavisen.

Ifølge Narvesen er det en situasjon som kommer til å fortsette ut juli og første uken i august. Passasjerene som blir berørte blir nødt til å forholde seg til sine respektive flyselskaper.

Mangel på flygeledere i helgen bekymrer blant annet SAS, som planlegger unnamanøvre for at flyene deres ikke skal bli berørt.

- Vi kommer til å gjøre visse disposisjoner og få flyene til å fly utenom luftrommet som kontrolleres av Røyken. Men dette fører selvfølgelig til lengre flytid og vi bryker mye mer drivstoff, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

- Må ta regningen selv
Han sier at firmaet kommer til å sørge for overnatting og mat passasjerer som blir nødt til å vente lenge på flyene sine.

- Men dersom ferien går i vasken som følge av dette, eller at de lider andre indirekte økonomiske tap, må de dessverre ta regningen selv. Det er en frustrerende situasjon for alle parter, sier han.

SAS har ikke tenkt å ta regningen for forsinkelsene selv og Avinor kan dermed vente seg klekkelige fakturaer.

Frustrert samferdselsdepartement
Torsdag var det nytt oppvaskmøte i forbindelse med den prekære mangelen på flygeledere som skaper problemer for flytrafikken.

- Norge har et av verdens beste flytilbud og noen av de mest punktlige flyselskapene og lufthavnene. Slik ønsker vi at det skal være. Derfor beklager vi den situasjonen vi har nå på det sterkeste, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Samferdselsdepartementet til NRK.

Han sier at han forventer at Avinor alt de kan i samarbeid med de ansatte for å gjøre ulempene så små som mulig.

Men fredag morgen kan ikke Avinor gi noen løfter om en problemfri helg.

- Vi har ikke noen totaloversikt over situasjonen nå. Vi jobber med å få folk på plass, men det kommer helt sikkert til å bli noen forsinkelser i helga, sier pressesjef Sindre Ånonsen til Nettavisen fredag formiddag.

Ifølge Ånonsen ringes det nå rundt for å få dekket opp de hullene en har i vaktplanen.

- Situasjonen kan derfor endre seg svært raskt, og vi regner med å ha en bedre oversikt i ettermiddag, sier Ånonsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.