- Det vil være mulig å stoppe boken før julehandelen

Forfatter Marit Christensen presenterer "Moren. Historien om Wenche Behring Breivik" på Aschehoug forlag i Oslo torsdag formiddag.

Forfatter Marit Christensen presenterer "Moren. Historien om Wenche Behring Breivik" på Aschehoug forlag i Oslo torsdag formiddag. Foto: (Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

- Jeg mener å se et søksmålsgrunnlag, så det vil kunne være mulig på stanse boken før julehandelen setter inn.

31.10.13 13:47

Det sier advokat Per Danielsen til Nettavisen NA24.

- Intime detaljer
- Nå er innholdet som kommet frem kjent. Det er intime detaljer. Det er mye som går på privatlivets fred og krenkelse avdødes minne som er beskyttet i straffeloven. Jeg mener å se et søksmålsgrunnlag, så det vil kunne være mulig på stanse boken før julehandelen setter inn, sier Danielsen, som ikke representerer noen part i saken.

- Helt uaktuelt, sier advokat Hans Marius Graasvold som representerer avdøde Wenche Behring Breivik.

Les også: - Et overgrep mot en forsvarsløs kvinne

- Ikke aktuelt
Graasvold sier til Nettavisen at det er uaktuelt å forsøke å få boka trukket tilbake før jul, slik Per Danielsen mener er mulig.

Han mener ikke det er mulig å stoppe boken nå.

- Det er nok av rettspraksis der man har bedt om midlertidig forføyning men der retten har sagt nei fordi skaden allerede er skjedd, sier Graasvold og legger til:

- Når skaden nå er skjedd tror jeg man ønsker å løse problemet på en annen måte.

- Danielsen må også se at det kan være andre årsaker til at man ikke å løse denne saken i retten. Enhver rettssak er en belastning for de som er direkte og indirekte involvert, og en rettssak i denne saken ville vært en stor belastning. Jeg skal ikke uttale med på vegne av Wenche Behring Breiviks datter, men det er opplagt at dette er en del av vurderingen. Selv om jeg er advokat så betyr ikke det at enhver sak løses best i retten, sier Graasvold.

Flere reaksjoner
Også daglig leder i reklamebyrået «Siste Skrik», Elizabeth Hartmann, mener boken er et overgrep mot en forsvarsløs mamma.

- Dette blir en kamp om en døende kvinnes siste ord. Dette er en kvinne vi må forstå at har hatt det forferdelig: En hel verden hater hennes sønn, hun er var alvorlig syk, svekket og forsvarsløs – og så blir hun umyndiggjort av en forfatter idet livet ebber ut, sier Elizabeth Hartmann til Nettavisen.

- Jeg finner det umoralsk og nesten som et overgrep på en forsvarsløs kvinne, sier hun.

Advokat vurderer å bringe Breivik-boka inn for PFU
Selv om Graasvold mener at en rettssak for å stoppe boka er uaktuelt, mener han at det bør vurderes om Marit Christensens bok «Moren» skal bringes inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

- Det vil være interessant å se om Norsk Presseforbund har synspunktet på dette, sier avdøde Wenche Behring Breiviks advokat til NTB.

Graasvold viser til at Christensen selv holder fram pressens Vær Varsom-plakat og dens punkt om samfunnsansvar som begrunnelse for at hun har valgt å gi ut boka, til tross for at avdøde Wenche Behring Breivik ikke skal ha ønsket dette.

- Vær varsom-plakaten sier samtidig at man ikke skal utnytte en person som er i en sårbar situasjon, noe Wenche Behring Breivik i høyeste grad var. Dette er noe PFU vil kunne behandle dersom det kommer en klage, sier Graasvold.

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.