*Nettavisen* Økonomi.

- Det ville vært relevant, interessant og redelig

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener etikken i bokbransjen må strammes opp. Hun møter motbør. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Hallén-boken vekker liv i debatten om bokbransjens manglende etiske regelverk.

03.10.14 12:49

Fredagens «snakkis» er en ny bok, hvor det påstås at fotballpresident Yngve Hallén er korrupt.

Påstandene i boken er dokumentert gjennom en omstridt mail. Hallén ble ikke kontaktet på forhånd.

«Den morsomste, villeste og mest avslørende boken som er skrevet om norsk fotballbusiness,» ifølge forlaget.

- Jeg synes det er trist at et forlag bruker udokumenterte og feilaktige påstander for å selge bøker, sier Yngve Hallén - og varsler rettslige skritt.

Les Halléns tilsvar her: - Feilaktige påstander

- Samtidig imøtegåelse

Generalsekretær i Norsk Presseforbund (NP), Kjersti Løken Stavrum, reagerer slik.

- Hvis en slik påstand hadde fremkommet i en artikkel, ville journalisten tatt kontakt med Hallén for å få hans samtidige kommentar til denne påstanden. Ikke bare fordi det er et krav til alle dem som følger de presseetiske reglene i Vær Varsom-plakaten, men fordi det ville vært relevant, interessant og redelig, sier Løken Stavrum til Nettavisen.

Forlaget: - Grundig gjennomgang

Forlaget tar ingen selvkritikk og svarer slik i en e-post:

«Forlaget har hatt en grundig gjennomgang av manuset. Vi har også lest øvrig korrespondanse mellom den polske agenten Marcin Hackman og Knut Høibraaten. Spørsmålet Hackman ble stillet var ikke til å misforstå, og det er heller ikke det skriftlige svaret hans: “Knut: About Sogndal and money under the table…I hope that you don’t tell Sogndal it was a long time ago and I don’t want to make problems.». Dette svaret er gjengitt i sin helhet i boken, i tillegg til mailen forøvrig. Yngve Hallen er ikke nevnt i mailen. Blant annet av denne grunn er ikke Hallen kontaktet av forfatteren. Hallen, advokaten hans som truer med søksmål og presseforbundets Kjersti Stavrum har tydeligvis valgt å ikke lese boken før de uttaler seg. Vi anbefaler dem å gjøre det.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er boken til debatt.

- Risikofylt

Det er over et år siden Løken Stavrum tok til orde for å styrke etikken i bokbransjen, i forbindelse med utgivelsen av boken om avdøde Wenche Behring Breivik.

Løken Stavrum begrunnet det overfor Aftenposten med at «det er mye større risiko forbundet med å møte en person som vil skrive en biografi om deg, enn å møte en journalist, fordi det etiske regelverket mangler».

- Må gå rettens vei

- I dag er det slik at den eneste måten man kan ta til motmæle er ved å gå rettslige skritt. Med et slikt regelverk kunne vi bidratt til å hindre at en person blir hengt ut, uten å ta til motmæle, sier hun.

Nettavisen har vært i kontakt med Forfatterforeningen, som henviser videre til Forleggerforeningen, for å få status quo på hvor etikk-debatten står.

- Sendt på høring

Administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske forleggerforening sier til Nettavisen at de har vurdert behovet for et etisk regelverk for bokbransjen.

- Vi utarbeidet på nyåret et forslag til etiske regler, som ble sendt på høring før sommeren. Resultatet av det, er at forslaget nå er skrinlagt, sier Einarsson til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske forleggerforening sier nei til etikkregler. Foto: Scanpix/Per Roll Løchen

- Vi vil ikke ha kjøreregler

- Hvorfor har dere forkastet dette?

- Vi har kommet frem til at vi ikke ønsker etiske retningslinjer for bokbransjen som en del av våre vedtekter. Det vil begrense ytringsfriheten i for stor grad. Dette har vi nå gjort en nøye juridisk vurdering av, sier han.

- Opp til hvert enkelt forlag

- Det betyr at det fortsatt vil være fritt frem å publisere bøker med udokumenterte påstander, som boken om Hallén?

- Nei, det er ikke fritt frem. Men å innføre slike kjøreregler, vil vi ikke, sier han.

- I praksis betyr vel dette at dere gir samtykke til denne type bøker, hvor enkeltpersoner risikerer å bli stående forsvarsløse?

- Vi gir verken samtykke eller vurderer enkeltutgivelser, sier han – og sier det er opp til de enkelte forlagene å vurdere etikken i sine bokutgivelser.

- Ikke enig med NP

- Betyr det «neiet» dere konkluderte med for to uker siden at etikk-ballen er lagt død?

- Nei, vi hilser etikk-debatten i det offentlige rom velkommen. Vi skal både stimulere til - og delta i - den tye debatter.

– Generalsekretær i NP, Kjersti Løken Stavrum, har sagt at: «Forskjellen på å skrive dokumentarlitteratur og å være journalist er så liten at forlagsbransjen kan bruke mye av det samme som står i pressens Vær Varsom-plakat og etablere en ordning lignende». Hva vil du si til det?

- Jeg er ikke enig. Det er stor forskjell på deg som journalist, som har et mediehus som oppdragsgiver – og en forfatter som er sin egen opphavsperson, med veiledning fra forlaget. Bøkene har en annen dimensjon, sier Einarsson.

- Hvis det var meg …

- Hva ville du gjort, hvis det ble utgitt en bok med usanne påstander om deg?

- Først ville jeg kontaktet forlaget. Dersom jeg ikke fikk gehør, ville jeg tatt rettslige skritt og brukt media til å fremme mitt syn, avslutter Einarsson.

- Hva synes du, trenger bokbransjen et etisk regelverk eller er det ikke nødvendig? Si din mening i kommentarfeltet under!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag