NA24.no

- Dette blir dyrt

Sist oppdatert:
Fem lufthavner tatt ut i streik - kan bli dyrt for flyselskapene.

Avinor har varslet flyselskapene om at det blir streik i dag fra klokken 08.00.

Fem flyplasser blir stengt: Bergen lufthavn Flesland, Harstad/Narvik lufthavn Evenes, Molde lufthavn Årø, Mo i Rana lufthavn Røssvold og Mosjøen lufthavn Kjærstad.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette blir dyrt, sier SAS' kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide til NA24. Han sier videre at det ennå er for tidlig å komme med et estimat på kostnadene flyselskapet får i forbindelse med flystreiken. Heller ikke Norwegian har noe estimat på kostnadene ved streiken ennå.

Det er 220 ansatte organisert i NTL og EL&IT-forbundet ved flyplassene som er tatt ut i streik. Dette kan altså få store konsekvenser for dem som skal ut å reise.

Ansatte ved Oslo Lufthavn Gardermoen deltar også i streiken, men trafikkavviklingen ved landets største flyplass skal ikke bli påvirket i betydelig grad. Dette kan endre seg:

Kan bli flere
Ansatte ved Kristiansund lufthavn blir tatt ut i streik fra og med midnatt 17. mai, og dersom det ikke blir noen løsning på konflikten innen 20. mai, blir streiken trappet opp ytterligere. I verste fall blir 158 ansatte ved Oslo Lufthavn, Alta lufthavn, Leknes Lufthavn, Sandnessjøen lufthavn, Sogndal lufthavn, Svolvær lufthavn og Stavanger lufthavn tatt ut i streik.

Les også: Trist dag på Flesland

Stor avstand
Det var stor avstand mellom forhandlingspartene. At streiken var et faktum, ble klart ved 4.30-tiden natt til fredag.

- Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, sier riksmeklingsmann Svein Longva ifølge NTB.

- Vi kan bare konstatere at vi ikke lyktes med å nå fram i forhandlingene. Hovedkravet var en lønnsutjevning i forhold til sammenlignbare grupper i Avinor. Det kravet ble ikke innfridd, dermed ble det brudd, sier Lise Olsen, LO Stats forhandlingsleder under meklingen til NTB.

Fløyet ut maskiner
SAS skriver i en pressemelding at de har kansellert all trafikk til og fra Bergen Flesland og de andre flyplassene som er stengt. Selskapet har i morgentimene i dag fløyet ut sine maskiner fra Flesland og de andre flyplassene, slik at de ikke blir "innelåst" der under streiken. SAS skulle i dag hatt 126 flybevegelser til og fra Flesland.

Flere tusen rammet
Rundt 10.000 SAS-passasjerer kan bli berørt i dag. SAS vil tilby de som ikke får reist på grunn av at flyplassen stenger å reise fra en annen nærliggende flyplass eller booke om til en reise senere i sommer. Det er ikke nødvendig å booke om i dag, dette kan passasjerene gjøre ved anledning senere. De som ikke får reist på grunn av Avinor-streiken kan få refundert billetten hvis flyet blir kansellert.

SAS vil forsøke å varsle sine passasjerer på SMS i dag. Reisende bes også holde seg oppdatert om streikens varighet via mediene. Så lenge flyplassen er stengt er det liten vits i å møte opp på flyplassen.

Les også: Togene er fulle

Stavanger og Evenes overtar
Norwegian har flyginger til Evenes og Bergen, to av de berørte flyplassene. Omtrent 6000 Norwegian-passasjerer blir rammet i dag.

- Fire av våre fly har stått på base i Bergen i natt. Alle disse har rutetider før kl. 08.00, og kommer seg derfor av gårde før streiken starter. Resten av flygingene må dessverre kanselleres, sier informasjonssjef Anne Grethe Ellingsen til NA24.

Selskapet prøver å få ut passasjerer som må av gårde.

- Vi booker om passasjerer fra Bergen til Stavanger, eventuelt via Stavanger og Oslo. Som alternativt til Evenes, kommer vi til å bruke Bardufoss. Det blir bussing mellom de to flyplassene, sier informasjonssjefen.

- Hvis folk ikke ønsker å reise, får de refusjon, sier Ellingsen.

Avinor og YS enige
I dag ble det også klart at Avinor og YS har blitt enige om lønnsoppgjøret.

- Jeg er svært godt fornøyd med måten YS og Avinor fant frem til løsninger som både begge parter er tilfredse med, sier konsernsjef i Avinor, Sverre Quale.

Løsningen mellom YS og Avinor kommer likevel ikke til å påvirke streiken, som er iverksatt av LO Stat idag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere