*Nettavisen* Økonomi.

- Dette blir et vinnerlag

Nå blir det bra, håper den nye sjefen i Norsk Vekst etter at Erik Must vant mangemillionkampen.

GRATIS OPPSETT: NA24 på mobil

Den nye sjefen for Norsk Vekst er lettet og glad for at de gamle forvalterne i selskapet nå er satt på plass etter en dramatisk dom.

- Nå skal det bli bra, sier Richard Olav Aa i selskapet der Erik Must er storeier.

NA24 - din næringslivsavis

Stoppet salget
Richard Olav Aa tok over ledelsen i investeringsselskapet Norsk Vekst etter at storaksjonær Erik Must kastet både styret og ledelsen i selskapet.

Årsaken til dette var at den gamle ledelsen og styret hadde solgt unna store deler av porteføljen i selskapet til et fond der forvalterne, og dermed ledelsen selv, satt med eierandeler og interesser.

Salget ble stoppet, men dette ble ikke endelig før en voldgiftsdom forelå mandag kveld. Den slo tindrende klart fast at salget ikke var gyldig.

Les mer om den saken her:
Knusende seier til Must

- Føler dette blir et vinnerlag
Nå er imidlertid en ny strategi lagt, og presentert av den nye sjefen i selskapet Richard Olav As.

Han kunne fortelle at de nå skulle fokusere forvaltningen på færre og tyngre engasjementer, hvor forvalterne i Norsk Vekst hadde særlige forutsetninger for å bidra til verdiutvikling. Men ikke bare det. Nå skal det også deles ut likviditet til aksjonærene.

- Det har ikke vært delt ut utbytter på fem år, sa Aa på presentasjonen av selskapet og antydet at det ville bli delt ut likviditet enten i form av utbytte eller andre måter.

Dessuten skal informasjonen til aksjonærene forbedres, og selskapet avholde kvartalspresentasjoner. Meglerhuset Pareto skal også gjennomføre en verdivurdering hvert halvår på selskapene som ikke er børsnotert, men selskapet ville ikke opplyse om hvor mye dette koster. Denne evalueringen vil heller ikke bli gjort kjent for aksjonærene.

- Vi vil holde kortene tett til brystet, sier Aa som forklaring på at de ikke vil informere detaljert om Pareto sine funn.

- Hele det set-upet vi har fått nå, etter voldsgiftssaken, er veldig bra. Jeg føler virkelig at dette blir et vinnerlag, sa Aa på presentasjonen.

Halv milliard
Styreformann i Norsk Vekst, Arne Didrik Kjørnæs, var på en pressekonferanse tirsdag svært fornøyd med utfallet av saken. Han mente at Norsk Vekst dermed hadde forhindret et tap av verdier for aksjonærene på en kvart milliard kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Falch

Nå vurderes det å gå til rettslige skritt mot Øyvind Aasbø, Jarle Gundersen, Lars Grinde, Trond Bjørnøy og Rolf Straume, som sammen ledet Norsk Vekst og forvaltningen i selskapet inntil de ble kastet av Must og de andre aksjonærene i Norsk Vekst.

På dagens generalforsamling gikk Kjørnes langt i å antyde at disse ikke jobbet til det beste for aksjonærene i selskapet de ble satt til å skjøtte.

Disse forvalterne forvalter idag selskapet KS Norsk Vekst I, der Norsk Vekst er største eier. Men det er en jobb de neppe får fortsette lenge med.

- Vi skal ha noen samtaler med dem i løpet av uken eller neste uke, sier Kjørnæs.

Staten startet
Norsk Vekst består i dag av investeringer i flere vidt forkjellige selskap. Selskapet eier også 67 prosent i kommandittselskapet KS Norsk Vekst I, som blant annet har eierandeler i selskap som undervisningsselskapet Sonans og IT-selskapet Component Software.

Synnøve Finden og Powel er to av de største investeringene til selskapet som er børsnotert, mens AkvaSmart er på vei til børs.

Selskapet ble etablert i 1989 på initiativ fra den norske stat. I perioden 1993 til 1998 ble investeringene foretatt, og planen var at selskapet skulle være i en posisjon til å realisere investeringene innen ti år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag