NA24.no

Foto: Scanpix/Ap (Scanpix/Ap)

- Dette burde bekymre regjeringen

Ap krever umiddelbare tiltak etter fjerning av gjeldsregister-preposisjonen.

Mandag ble det kjent at den nye regjeringen ønsker å trekke tilbake forslaget om et offentlig gjeldsregister.

Det var den rødgrønne regjeringen som i april i år fremmet forslag om å sette av 3 millioner kroner til etableringen av et offentlig gjeldsregister.

Registeret skulle gi kredittinstitusjoner oversikt over hvilken gjeld folk har til enhver tid. Tiltaket var ment å forebygge gjeldsproblem hos enkeltpersoner, ved å gjøre det enklere for banker og andre som gir kreditt å vurdere lånesøknader.

- Trist at regjeringen ikke tar på alvor den vanskelige gjeldssituasjonen mange kommer i, sier stortingsrepresentant Arild Grande fra Arbeiderpartiet, til Nettavisen NA24.

- Det å opprette gjeldsregister er ett virkemiddel for å sikre at folk ikke låner seg fra gård og grunn. Vi ser også en bekymringsfull utvikling, der man får gjeldsproblemer i ung alder. Dette burde også bekymre regjeringen, fortsetter Grande.

Les også:Vraker gjeldsregister

- Kan gi en bedre vurdering
Kredittgiver har en lovpålagt plikt etter finansavtaleloven paragraf 47 til å fraråde lån til dem som allerede har så mye kreditt at de ikke har mulighet til å betjene nye lån.

Et gjeldsregister ville gitt kredittgiver et verktøy til å kunne foreta en vurdering av lånesøker betalingsevne.

- Når banker og kredittinstitusjoner får opplysninger om kredittsøkers etablerte gjeld, kan de gjøre en bedre vurdering av om personen kan klare å håndtere ytterligere kreditt. Dette kan bidra til å forebygge gjeldsproblemer i husholdningene. Samtidig får banker og kredittinstitusjoner nå et større ansvar for at de som har for mye lån, ikke får enda mer, understreker representanten fra Arbeiderpartiet videre.

- Vi mener også at et gjeldsregister er et verktøy for banker og kredittinstitusjoner, slik at de har enda bedre grunnlag for å håndheve frarådingsplikten som de har, sier Grande.

Krever umiddelbare tiltak
Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) uttalte, da forslag til nytt gjeldsregister ble sendt til høring i desember 2012, at de var positive til et register som kan ansvarliggjøre långiverne, ved at et offentlig register vil forhindre enkelte kredittinstitusjoner fra å sjekke gjeldsregisteret og avvise personer med høy gjeld.

Rundt 150.000 husholdninger i Norge sliter med betalingsproblemer. Årlig blir det åpnet rundt 3.500 gjeldsordningssaker.

Grande sier at Ap nå forventer at den sittende regjeringen vil komme med et alternativ til det lovforslaget de nå trekker tilbake.

- I og med at regjeringen nå har stoppet opprettelsen av et gjeldsregister, krever vi at de umiddelbart kommer opp med tiltak som kan bidra til at man hindrer folk i å bli gjeldsoffer, sier Grande.

- De bør lytte til Gjeldsoffer-Alliansen (GOA), som vet hvor skoen trykker, mener stortingsrepresentanten.

- Gjeldsbyrden vokser
Også Forbrukerrådet reagerer negativt på meldingen om at preposisjonen nå blir trukket.

Forbrukerrådet har vært en pådriver for å etablere et gjeldsregister i Norge, og påpeker i en pressemelding at stadig flere blir gjeldsslaver.

- Stadig flere unge voksne makter ikke å håndtere gjelda si. Og gjeldsbyrden vokser blant alle typer forbrukere. Dette var derfor et forslag i rett tid, mente Forbrukerrådet da forslaget ble fremmet i høst, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Han sier videre:

- Regjeringen burde landet forslaget nå og helst strammet opp ambisjonene, slik at registeret kan inneholdt flere typer gjeld og også sanksjoner.

Jensen sier videre at de 3 millioner kronene som var foreslått avsatt til etableringen av et gjeldsregister hadde vært godt anvendte penger, og i pressemeldinger påpeker Forbrukerrådet at beløpet ikke tilsvarer mer enn prisen på 90 saker om gjeldsordning.

I fjor skal det ifølge interesseorganisasjonen ha vært 3.300 slike saker i Norge, noe som betyr at investering i et gjeldsregister ville slik gått i pluss dersom det hadde ført til en nedgang på 2,7 i antall saker om gjeldsordning.

- Dette ville vært godt innenfor rekkevidde for gjeldsregister, sier fagdirektør Jorge B. Jensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere