*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er den virkelige krisen

Foto: (NA24)

Finansminister Sigbjørn Johnsen peker på det verste med eurokrisen.

02.02.12 12:32

SORIA MORIA (NA24): Finansminister Sigbjørn Johnsen talte under det årlige Valutaseminaret på Soria Moria på torsdag.

Temaet for årets seminar var problemene i verdensøkonomien. Det er en kjent sak at mange land sliter med stor gjeld og lav vekst.

Finansministeren mener imidlertid det er et annen problem som er det viktigste man må ta tak i.

- Den virkelige krisen er at 1 av 10 arbeidsføre europeere er arbeidsledige. Det er høy ledighet blant ungdom, og de sosiale ulikhetene øker, sier Johnsen fra talerstolen.

- Unge mister troa på arbeidslivet. Det er det viktigste vi kan ta tak i. Det er 24 millioner som har mistet retten til å yte, legger finansministeren til.

- Må utvide arbeidsstyrken
I en pressekonferansen etter foredraget sier Sigbjørn Johnsen at alle må være med for å redusere arbeidsledigheten.

- Det er viktig at vi i fellesskap kan utvide arbeidsstyrken. Jeg ser for meg at utvikler en mer langsiktig arbeidspolitikk, sier finansministeren.

- VI må sette inn et bredt arbeid for å utvide arbeidsstyrken. Det er viktig å se på hva som gjør at folk i arbeidsalder står utenfor arbeidsstyrken, fortsetter Johnsen.

Han mener at utsiktene i Europa ser bedre ut.

- Det har kommet noen positive signaler, som blant annet at italienske renter har gått ned. Men det er viktig at vi ikke tror uroen er over. Det kan svinge fort. Arbeidsledigheten er det vanskeligste med krisen, sier Johnsen til NA24.

Vanskelig boligmarked
Finansministeren fikk også spørsmål om de stadig økende boligprisene i Norge.

Johnsen innrømmer at boligprisene er et problem, men forteller at det jobbes med finne løsninger.

- Jeg vil ikke bruke ordet boble, men vi ser at prisene fortsetter å øke, noe som er en bekymring, sier finansministeren.

- Det er viktig å se på den overordnede politikken. Nå jobber regjeringen med å utarbeide en rapport til Stortinget der man ser på hva som kan gjøres, som vil være ferdig dette året. forteller Johnsen.

Han mener imidlertid man ikke kan få orden på problemet i en håndvending.

- Det er mange spørsmål å ta stilling til. Man kan ikke angripe saken fra én side. Dette er en bred problemstilling, uttaler Johnsen.

- Norge har stor finansiell styrke
Fra talerstolen på Soria Moria fortalte Sigbjørn Johnsen at Norge er i en god finansiell situasjon.

- Vi har stor statsfinansiell styrke og stor statsfinansiell håndtering, sier finansministeren, og nevner oljen som en av grunnene til det.

Han legger imidlertid ikke skjul på at krisen i Europa kan påvirke nordmenn.

- Nå er renten på et historisk lavt nivå. Vi må regne med at renten øker når økonomien stabiliserer seg. Det gjør at husholdninger vil være sårbare for endringer i renten, sier Johnsen.

Finansministeren mener det er viktig at Norge tar riktige valg framover.

- Utviklingen i Norge blir påvirket av det som skjer i Europa. Men vi kan og skal påvirke vår egen utvikling. Det er viktig at vi håndtere det vi tar hånd om på en god og fornuftig måte, sier 61-åringen.

Lært at tidligere kriser
Sigbjørn Johnsen forteller at Norge klarer seg godt gjennom krisen, noe som også var tilfellet da den globale finanskrisen inntraff i 2008.

Johnsen mener det er tilfellet blant annet på grunn av lærdom fra tidligere kriser.

- En viktig grunn til at Norge kom seg godt gjennom finanskrisen, var at vi tok lærdom fra den store bankkrisen på 90-tallet. Da fikk norske banker inn ordninger og regelverk, som gjorde oss godt forberedt, sier finansministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.