*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er det siste norsk økonomi trenger

- Det siste norsk økonomi trenger er strammere kredittgivning med allerede svært usikre utsikter for bedriftsinvesteringer, mener seniorøkonom i Nordea Erik Johannes Bruce. Foto: Nordea (Nordea)

EKSPERT: - Vil økte kapitalkrav utløse den krisen de var ment å gjøre bankene bedre rustet på å møte?

06.11.15 10:26

Seniorøkonom i Nordea Markets Erik Johannes Bruce bet seg merke i flere overraskende uttalelser fra sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag.

Norges bank valgte som kjente å la styringsrenten stå urørt på 0,75%.

- Der er mulig det ikke var hensikten, men når jeg leser begrunnelsen for gårdagens rentebeslutning får jeg inntrykk av at Norges Bank vil fortelle markedet at å prise inn 50% sjanse for kutt i desember er å ta for hard i, skriver Bruce i en morgenrapport fredag.

Ved å si at veksten var litt svakere enn ventet og forventede styringsrenter ute har falt noe nedtonet Olsen ifølge Bruce nedsidenyhetene.

Oppramsingen av opp side nyhetene var kanskje noe mer overbevisende:

«På den andre siden har kronekursen vært svakere enn forutsatt, og en mer ekspansiv finanspolitikk vil bidra til å holde etterspørselen etter varer og tjenester oppe».

Tror på uendret rente i 2015

- På pressekonferansen sa også Olsen at nyheten var ganske balansert. Det kan tyde på at de synes september-prognosen fortsatt virker rimelig. Den ga lavere sannsynlighet for kutt i desember enn markedet priser, skriver Bruce.

Selv tror han på uendret rente i desember.

- Det siste norsk økonomi trenger

Han er imidlertid blitt mer usikker på renten videre framover, men det har ingen ting med Norges Bank vurderinger i går.

- Som følge av økte kapitalkrav tikker det inn meldinger om banker som vil begrense utlånene til bedriftene. Det siste norsk økonomi trenger er strammere kredittgivning med allerede svært usikre utsikter for bedriftsinvesteringen, en betydelig andel av fastlandsetterspørselen. Vil økte kapitalkrav utløse den krisen de var ment å gjøre bankene bedre rustet på å møte?, spør Bruce og lar spørsmålet stå åpent.

- Han er jo fra før av kjent som finanspolitisk hauk

Handelsbanken-økonomene Knut Anton Mork, Marius G. Hov, og sjeføkonom Kari Due-Andresen er like overrasket som Nordeas Bruce.

- Ingen ble naturligvis overrasket av at Norges Bank lot være å røre renta i går. Men budskapet fra sentralbanken var noe mindre dueaktig enn vi hadde ventet. Spesielt ble vi overrasket over budskapet om at finanspolitikken er blitt så ekspansiv at den kan hindre videre rentekutt, skriver de tre i ett morgennotat fredag.

- Dette ble selvfølgelig ikke sagt rett ut. Men selv om sentralbanksjefen innrømmer at økonomien har utviklet seg svakere enn ventet i september, særlig når det gjelder privat forbruk og arbeidsmarkedet, hevder han at dette motvirkes av finanspolitikken slik at bildet blir balansert sammenliknet med septemberrapporten. Den svake krona tas med i samme retning, mens høyere rentemarginer hos bankene og lavere renteforventninger ute veier imot. Uttrykt litt mer tabloid, kan det altså se ut til at Olsen mener staten bruker for mye oljepenger. Og dette vil han straffe med å holde rentekuttene tilbake. Han er jo fra før av kjent som finanspolitisk hauk, skriver de tre.

Fredag venter alle på USA

Tallet «alle» i marekdene venter på fredag er dagens arbeidsmarkedsrapport fra USA.

- Signalene fra Fed har vært klare. Blir de to arbeidsmarkedsrapportene før desember møtet bra skal det mye til for at det ikke blir desember økning. De fleste indikatorer peker i retning av et sterkt tall i dag, se vår omtale av tallet, men husk de fleste ventet bra tall før de to forrige sysselsettingstallene som skuffet kraftig, skrive Bruce.

Han forventer en økning i sysselsettingen på 200 tusen personer, noe høyere enn konsensus på 182 tusen. I tråd med konsensus venter vi ledighet uendret på 5,1%. Lønnsveksten venter vi blir 0,3% ( konsensus 0,2%) .

- Får vi rett vil markedets tro på amerikansk renteøkning desember øke, skriver seniorøkjonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.