*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er en hyggelig bonus for Kværner

Det Kjell Inge Røkke-tilknyttede verftkonsernet Kværner sikrer i dag den tredje kontrakten for stålunderstell til Johan Sverdup-feltet. Foto: Statoil ASA.

Men det blir lenge til neste storkontrakt, mener analytikere.

08.10.15 12:10

- Dette er en hyggelig bonus for Kværner, sier analytiker Tord Aasen Augestad i Arctic Securities til Nettavisen Stocklink.

Det Kjell Inge Røkke-tilknyttede verftkonsernet Kværner sikrer i dag den tredje kontrakten for stålunderstell til Johan Sverdup-feltet, og belønnes med en oppgang på vel seks prosent på Oslo Børs.

- Jeg er litt overrasket over at aksjen går seks prosent. De kunne vinne opp til de to siste kontraktene og får den ene. Jeg gjør ingen endring i estimatene på bakgrunn av dette. Det er ganske nøytralt, sier analytiker Eivind Tønnesen i Swedbank.

Les mer: Får milliardkontrakt og Kværner-jubel på børsen

- Ikke rare greiene
Kontrakten til Kværner omfatter ingeniørtjenester, fabrikasjon og bygging av stålunderstellet til prosessplattformen på Johan Sverdrup, og har en verdi på rundt 1 milliard kroner.

Stålunderstellet veier 17.700 tonn og skal bygges ved verftet i Verdal og installeres på Johan Sverdrup-feltet sommeren 2018.

Swedbank venter at brutto driftsmargin (EBITDA) for Kværner i kontrakten er på mellom tre og fem prosent.

- Jeg tviler på at det er over fem prosent i dagens marked. Det blir da kanskje 30 til 50 millioner kroner i EBITDA-bidrag. Det er ikke rare greiene når du har en markedsverdi på mellom 1,3 og 1,4 milliarder kroner. Men alternativet er negativ EBITDA, sier Tønnesen.

- Jeg tipper at de har bydd inn rundt fem prosent. Men hvis man ser på historien til Kværner Verdal så blir det ikke fem prosent. Det blir nok lavere enn det, i hvert fall når det er såpass prispress og tøffe tiltak som er gjort, sier Arctic-analytikeren.

- Ikke mye Kværner kan vinne
Analytikerne ser imidlertid mørkt på utsiktene for nye store kontrakter til Kværner, som ved utløpet av andre kvartal hadde en ordrebok på 17,7 milliarder kroner.

- Det er ikke så mye der ute som Kværner kan vinne. Det er sikkert enkelte små kontrakter, men ikke noe stort, sier Augestad.

- Ordreboken i seg selv er ganske god. Utsiktene for kontrakter er ikke gode, sier Tønnesen.

- Det viktigste for Kværner
Viktigere for Kværner denne høsten er utfallet av en voldgift, mener analytikerne.

I starten av året inngikk Kværner et forlik i en voldgiftssak knyttet til prosjektet Longview. Datterselskapet Kværner North American Construction Inc. har fortsatt voldgiftssaken mot Amec Foster Wheeler North America Corp. Denne prosessen er ventet å fortsette gjennom 2015, opplyste Kværner i andrekvartalsrapporten.

- Det viktigste for Kværner utover høsten er nesten hva som skjer med Longview. Det er de i en voldgift og de har 565 millioner kroner på balansen som potensielt kan bli frigitt i kontanter. Det vil jo være to kroner aksjen, sier Augestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag