- Dette er en sak som er plantet av Høyre

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

20.03.13 15:20

HOTEL BRISTOL (Nettavisen): Onsdag morgen gikk helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) i strupen på Høyres helsetopp.

- Dette er en sak som er plantet av Høyre og som er en forvrenging av virkeligheten, sa Støre.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Bent Høie (H) tidligere i mars på NRK brukte som eksempel en kvinne med håndleddsproblemer, som hadde fått hjelp fra Aleris.

- Det er feil av Støre å si at hun kunne fått hjelp fra Aleris. Aleris hadde ikke noen avtale om denne type inngrep på det tidspunktet, sa Høie.

- Støre må bestemme seg
En annen sak som var oppe til diskusjon var hvorvidt private institusjoner skulle få opplyse om ledig kapasitet om private tilbud på eksempelvis røntgenundersøkelser. Disse undersøkelsene er det for tiden stor rift om og lange køer.

«Når pasientene ringer og blir nærmest desperate over den lange ventetiden, er det naturlig for oss å opplyse om at det er mulig å få MR-time dagen etterpå, sa direktør for Curato Røntgen, Kåre Opland,» til NRK 15. februar.

Nettavisen Side2 har skrevet om Ove Andersen, som fikk tilbud om å bli sykmeldt i ni måneder eller betale 13.000 kroner - på grunn av et vondt kne.

Les også: - Det er helt sykt

Høie tok tak i denne problemstillingen i onsdagens debatt i Oslo. I panelet satt tidligere helseminister Gudmund Hernes (Ap), som ledet panelet med helseminister Jonas Gahr Støre (Ap), leder av helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), og nestleder i LO, Gerd Kristiansen.

- Det er å snu den viktige «kø-debatten» fullstendig på hodet. I køen så står mennesker med livstruende situasjoner bak mennesker med bagateller, kø er et dårlig prioriteringsredskap. Det er håpløst å stå i kø hvis du ikke vet hva som feiler dem som står foran deg i kø, sa Høie.

Støre: - Forvrengning av virkeligheten
- Jeg har aldri forbudt noen å informere om private tilbud. Det jeg har sagt, er at der det fins offentlige avtaler, skal det informeres om først, repliserte Støre.

- I pressemeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) skriver de jo at de skal «unngå direkte markedsføring». Støre må bestemme seg, mente Høie.

Støre likte ikke det han hørte fra Høie under debatten, og ga tydelig uttrykk for det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Å være helseminister innebærer mer arbeid og mindre reiser enn å være utenriksminister. Og selv om mange er opptatt av utenriks, er alle opptatt av helse, så det er alltid noe å snakke om, innledet Støre humoristisk.

Så ble tonen skjerpet mellom Norges ledende helsetopper.

Høie sa også at han var bekymret for det økende antallet med private helseforsikringer, og Støre påpekte da at Bondevik-regjeringen, som Høyre var en del av, ga skattelettelser til nettopp helseforsikringer.

- Grunnen til at jeg er bekymret, er at det er et uttrykk for at folk ikke får nødvendig helsehjelp fra det offentlige, og vi ser at stadig flere må bruke egen helseforsikring til hjelp for alvorlige sykdommer, sa Høie.

Støre avviste samtidig at det offentlig bør forby slike forsikringer.

- Folketrygden er best!
- Færre nordmenn tegner individuell helseforsikring nå enn tidligere, men de gjør det gjennom jobben. Men jeg vil erkjenne det, jeg tror aldri en offentlig myndighet kan nekte folk å tegne en slik forsikring, sa han, og la samtidig til:

- Den beste helseforsikringen er folketrygden.

- Vi mener det i dag er slik at folk står i kø for å vente på undersøkelser og behandliger som de har fått rett på gjennom en vurdering i det offentlige systemet, og da ser vi ingen grunn til at de skal vente unødvendig lenge når det er ledig kapasitet. En undersøkelse eller et inngrep koster ikke mer om man gjør det om en uke eller to måneder, poengterte Høie.

Støre refset også Høie og Høyre som i sitt forslag til stortingsprogram åpner for «fritt sykehusvalg mellom offentlige og private».

- Jeg er skeptisk til det, for det de gjør er å overlate rekkefølgen for når du får behandling til noe som er både etterspørselledet og tilbudsledet, sa han - og understreket at for Ap er det viktig at det offentlige står for prioriteringene.

Les Stavrums kommentar: Skrekk og gru i valgkampen

- Hvis du vil fiske kneet på hjørnet ...
- For hvis du automatisk får påvist at du må gjøre noe med kneet, kan du gå rett ned på klinikken på hjørnet å få gjort noe med det kneet. Da har du skapt en utvikling av organiseringen av norsk helsevesen bare ved den bevegelsen, mente han.

- Er debatten om bukken og havresekken så interessant? Jeg vil ha en vaktmester for foret, som passer på hvordan foret til de forskjellige hestene deles ut. En ting er å kjøpe tjenester fra privat sektor, som jeg er veldig for, få anbud på det og få best mulig pris blant annet for å redusere ventingen. Men det som skjer med Høyres modell er at man får et offentlig finansiert oppstart av en privat sektor, og konsekvensene er ikke grundig gjennomtenkt, sa Støre, og la til:

- Høyre sier vi vil kunne trenge mer penger til det, men vi vet ikke hvor mye. Det er et godt svar, for vi vet ikke. Men det vi vet er at pengene skal tas fra de offentlige sykehusbudsjettene. De skal flyttes fra de offentlige sykehusene og over i de private, sa han.

Høie: - For noe vrøvl
Støre gikk også til angrep på Høies retorikk:

- Det fantastiske begrepet:«la alle gode krefter bidra», som Høyre sier, det er et falsum. Eller «la oss ta i bruk ledig kapasitet», det er også et falsum, for den kapasiteten må tas fra et sted. Så det jeg synes jeg ser med denne modellen, er et ønske om å starte opp en privat helsesektor som skal konkurrere med det offentlige. Konkurranse er bra mener Høyre, og det er bra på mange områder, men jeg er i tvil om det er det her, sa helseministeren.

Høie svarte med at han syntes det var arrogant av helseministeren å karakterisere private helsetjenester som «klinikken på hørnet».

- Dette er ofte avtalespesialister som har avtaler med det offentlige og som utfører offentlig prioriterte helseoppgaver, så de som helseminister kaller «klinikken på hørnet» er en viktig del av det offentlige helsetilbudet. De er effektive, leverer god kvalitet og ønsker også å bidra mer, for eksempel i utdannelsen av flere spesialister.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.